Yıllar yıllar sonra Türkçe

Sazı kitaplar vardır hani, içinde yazanlar kadar enterasandır başından geçenler. Yani bazı kitapların hikayesi vardır.

Yayınlanmadan önce ya da sonra başından bir sürü şey geçen "maceracı" kitaplardır bunlar. İlginç tesadüfler sonucu yayınlanırlar ya da yayınlandıktan sonra başlarına gelmedik kalmaz.

Bugün size bir kitaptan, macera dolu bir yolculuktan sonra yayınlanmış bir kitaptan söz edeceğiz. Kitabın adı "Aşçının Kitabı", yazarı 1896’da Merzifon’da açılan Anadolu Koleji’nin aşçılığını yapmış olan Boğos Piranyan. Piranyan yaptığı, daha doğrusu bildiği 200’ü aşkın yemeği bir kitapta topladı ve okulunun matbaasında bastırdı. Ama çok geçmeden yılardır yaşadığı yeri terk etmesi gerektiği bildirilince bu mecburi göçü kabullenemeyip intihara teşebbüs etti. Neyse ki şansı vardı ve intihar girişimi başarılı olmadı.

Piranyan’ın nerede, nasıl ve ne zaman öldüğü bilinmiyor ama kitabının öyküsü onun ölümünden sonra da devam ediyor. Araştırmacı Turgut Kut bundan yaklaşık 15 yıl önce bir sahafta rastlıyor Piranyan’ın kitabına. Sınırlı Ermenice bilgisiyle incelediği kitabın değerli bir eser olduğunu hemen anlayan Kut kitabı alıp arşivine ekliyor.

Kitabı edindikten bir süre sonra dostu Kevork Pamukçuyan’a gösteriyor bu değerli eseri. Hislerinde yanılmadığını Pamukçuyan’ın incelemesinden sonra daha net anlıyor araştırmacı. Dostuyla kitabı Türkçe’ye çevirmeye niyetleniyorlar ama Pamukçuyan’ın zamansız ölümü bunu yapmalarına izin vermiyor.

Turgut Kut bu nedenle kitabı Türkçeleştirme işini 2005’e kadar ertelemek zorunda kalıyor. Ta ki, 2005’te Takuhi Tovmasyan’la karşılaşıncaya kadar. Tovmasyan’ın Ermeni mutfağıyla ilgili "Sofranız Şen Olsun" adlı kitabını çok beğenen Turgut Kut, nihayet elindeki değerli eseri Türkçe’ye çevirecek kişiyi buluyor. Başından bir sürü şey geçmiş olan "Aşçının Kitabı" şimdi raflarda ve onca yorgunluğa rağmen alıp okumanızı bekliyor.

Almanların fırında kremalı karnabaharı

Malzeme listesi

4 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


á 1 adet orta boy karnabahar

á 6 yemek kaşığı zeytinyağı

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 2 çay kaşığı kuru fesleğen, toz kırmızı biber

á 4 yemek kaşığı galeta unu

á 1 küçük paket hazır süt kreması (200 ml)

á 6 yemek kaşığı rendelenmiş parmesan peyniri

(Taze kaşar ya da mihalıç peyniri de kullanabilirsiniz.)

Karnabaharın yapraklarını ayıklayıp ufak çiçek demetleri halinde parçalayın. Sap kısımlarındaki çok sert kısımları kesip atın. Diğer taraftan, geniş bir tencereye 15-18 bardak sıcak su koyup bir kahve kaşığı (tatlı kaşığı) tuz atın. Su kaynamaya başlayınca karnabahar buketlerini suya atıp, hafifçe yumuşayıncaya kadar haşlayın. Süzüp bir kenarda bekletin. Hazır süt kremasını derin ve geniş bir kaba aktarın. Üzerine haşlanmış karnabaharı ekleyin. Krema ve karnabaharı iyice karıştırıp orta boy ve derinliği 3-4 santim olan bir fırın kabına aktarın.

Tuz, karabiber, kuru fesleğen ve toz biberi kattıktan sonra, sırasıyla galeta unu ve rendelenmiş peyniri de serpiştirin. Son olarak, zeytinyağını da üzerinde gezdirip 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında, yaklaşık 20-25 dakika, üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Fırından çıkarıp sıcak sıcak servise sunun.

Bisküvili jöle pastası

10 kişilik

Hazırlama süresi 60 dakika

Pişirme süresi

5 dakika


Malzeme listesi

á 2 paket portakal jölesi

á 2 adet muz

á 2 adet kivi

á 2 adet orta boy tatlı elma

á 2 adet orta boy portakal

á 4 su bardağı dolusu çilek

á 1 su bardağı siyah üzüm

á 2 adet limon

á 30 adet bebe bisküvisi

á 2 yemek kaşığı hindistancevizi

Muzları uzunlamasına ortadan ikiye bölüp yandan kelepçeli tart kalıbına, şekilli olarak yerleştirin. Kivileri dilimleyip, muzların arasına dizin. Kenarlarına çilek ve üzümleri koyun.

Bir paket jöleyi ve bir su bardağı kaynar suyu derin bir kaba aktardıktan sonra karıştırarak jöleyi eritin. Karışımın yarısını ayrı bir kaba alıp üzerine bir bardak buz ekleyerek hızlı hızlı karıştırın. Buz eriyip jöle koyulaşmaya başlayınca jöleyi kaşık yardımıyla meyvelerin üzerine gezdirin. Buzdolabına koyup, iyice donuncaya kadar bekletin.

Buzdolabından çıkarıp üzerini çilek, portakal ve üzümle kaplayın. Ayırdığınız jölenin üzerine bir bardak daha buzlu su ilave edip, meyvelerin üzerine aktarın. Buzdolabında 30 dakika daha bekletip dondurun. Tekrar buzdolabından çıkarıp kalan meyveleri üzerine dizin. Jölenin ikinci paketini de bir bardak kaynar suda eritip, üzerine iki bardak buz koyduktan sonra karıştırın. Koyulaştığında pastanın üzerini jöleyle kaplayıp, buzdolabında bir gece bekletin. Servise sunmadan önce buzdolabından çıkarıp kalıbın kilidini açtıktan sonra, kalıbı servis tabağına ters çevirin. Pastanın kenarlarına bebe bisküvisi yapıştırıp hindistanceviziyle süsleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları