Ne güzeldir akşam sofraları. Hele bir de tüm aile bir aradaysa, tadına doyulmaz olur yenen yemeğin, içilen içkinin.
Günün koşturmacasından sıyrılıp sevdiklerinizin gözlerine bakabildiğiniz saatlerin başlangıcıdır akşam sofraları. Sevdiklerinize nefis yemekler yapıp bu yemekleri tattıklarında yüzlerine oturan sıcak gülümsemeyi görmenin mekanıdır.
Bazen, tüm gün süren bir küskünlüğün bitiş yeri, bazen çoktandır söylenmemiş, söylenememiş güzel sözlerin ağızlardan dökülmesi için sıcak bir ortam, bazen de çocuklarınızdan duymak istediğiniz "Ellerine sağlık"ın kulaklarınızın pasını sildiği bir cennettir akşam sofraları.
Akşam aile zamanıdır. Kimi işte, kimi okulda kimi evde ama genellikle ayrı ayrı geçirilmiş saatlerden sonra bir araya gelir aile. Hem ayrı kalınan zamanların bilançosu çıkarılır, bir bakıma muhasebesi yapılır, fikirler alınıp verilir hem de göz göze gelinir, konuşulur ve susulur bazen akşam sofralarında.
Yemeğin yalnızca bir karın doyurma aracı olmadığının aynı zamanda bir sosyalleşme, bir paylaşma aracı olduğunun defalarca altını çizmişizdir bu köşede. Hangimiz unutur eşiyle ilk yediği yemeği, ya da çocuğunun artık sofraya oturmaya başladığı günleri.
Sofradır acı tatlı ne varsa paylaşmanın yeri. Ve o sofrada ister zeytin ekmek ve peynir olsun ister kuş sütü, karın doyar ve paylaşılacak olan paylaşılır.
"Gönül ne kahve ister ne kahvehane, gönül sohbet ister kahve bahane"
Evet "ağız tadı" denen şey de yemeğin lezzetiyle değil, birlikte yemek yiyen insanların birbirine ne hissettirdiğiyle ilgilidir. Kısacası; gönül paylaşmak ister aslında. Yemek bahane.
Mercimekli mantı çorbası
Malzeme listesi
á 2 su bardağı dolusu hazır mantı
(Kayseri mantısı olabilir.)
á 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
á 1 yemek kaşığı tereyağı
á 2 adet yeşil sivri biber
á 2 adet orta boy domates
á 8 su bardağı sıcak tavuk suyu
á 1 çay kaşığı tuz, karabiber
á 1 adet limonun suyu
á 2 tatlı kaşığı kuru nane
8 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
35 dakika
Sivri biberleri yıkayıp ayıklayarak incecik halkalar halinde doğradıktan sonra halkaları tekrar dörde bölün. Domatesleri soyup tavla zarı formunda doğrayın. Diğer taraftan yağı orta boy bir tencerede eritip sivri biberleri ekleyerek orta ısılı ateşte sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Domatesi de katıp 2-3 dakika daha kavurun.
Sıcak tavuk suyu ve haşlayıp süzdüğünüz mercimeği de tencereye aktarıp tuz ve karabiberi serpiştirerek kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladıktan 2-3 dakika sonra hazır mantıyı karıştırarak ilave edin. Sık sık karıştırarak mantılar pişinceye kadar, en az 12 dakika pişirin. Zaten pişen mantılar suyun yüzeyine çıkacaktır. Çorbayı ocaktan alıp limon suyu ve kuru naneyi ilave ettikten sonra karıştırın. Sıcak sıcak servise sunun. İsterseniz kırmızı pul biber, kuru reyhan ya da kuru fesleğen de katabilirsiniz.
Muzlu mafin
12 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
15 dakika
Malzeme listesi
á 2 nescafe fincanı un (Çay fincanı da olur.)
(Ya da Amerikan ölçüsü olan "cup"ı kullanabilirsiniz.)
á 1,5 tepeleme yemek kaşığı kakao
á 3 tepeleme yemek kaşığı toz şeker
á 1 paket kabartma tozu
á 1 nescafe fincanı parça-damla çikolata
á 1 adet yumurta (Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.)
á 1/2 nescafe fincanı hazır süt kreması
á 1 nescafe fincanı ılık süt
á 2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
á 1 adet muz
Bu bir Amerikan keki olduğu için, en doğru sonucu bir Amerikan ölçü birimi olan cupla alabilirsiniz. Ancak, ben, herkesin bu ölçü kabına sahip olmadığını düşünerek ölçüleri nescafe ya da çay fincanıyla veriyorum.
Mafin yapmanın püf noktası, sıvı malzemelerle katı malzemeleri ayrı ayrı kaplarda karıştırmaktır. Dolayısıyla, öncelikle, un, kakao, kabartma tozu, toz şeker ve varsa damla çikolatayı derin bir kapta karıştırın. Bir başka derin kapta, oda sıcaklığında bekleyen yumurta, hazır süt kreması ve ılık sütü karıştırın. Üzerine, eritip ılıttığınız tereyağını aktarın. Şimdi, ayrı ayrı kaplarda karıştırdığınız katı malzemeleri ve sıvı malzemeleri bir araya getirip çatal yardımıyla karıştırın. Koyu boza kıvamına gelen akıcı hamurun yarısını, mafin kalıplarının (yaklaşık 12 adet çıkıyor) yarısına gelecek şekilde paylaştırın.
Üzerlerine birer dilim muz koyup hamurun kalanını, kalıpların ağzından bir santimetre aşağıda kalacak şekilde paylaştırın. Böylece, hamura kabarma payı bırakmış olacaksınız. Son olarak, 10 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 12-15 dakika pişirip çıkarın. İyice kabaran mafinleri soğuyunca servise sunun. Eğer şekeri az gelirse üzerine pudra şekeri de serpiştirebilirsiniz.