İsli buğday

Medeniyetler beşiğidir Anadolu. Binlerce yıldır bu bereketli topraklarda çeşitli kültürler yaşamış, çeşitli yemek türleri yaratılmış.

Buğdayın, mısırın, arpanın çeşitli türlerini yetiştiren Anadolu insanı; bu ürünleri yetiştirirken, yetişme evrelerinden yararlanmayı da bilmiştir. Tarih boyunca çok zor dönemlerden geçmenin de verdiği sağduyuyla ürünlerini ziyan etmemeyi de öğrenmişlerdir. Örneğin buğdayın henüz olgunlaşmamış haldeyken toplanıp tarlada sazların arasına yerleştirilmesi yöntemiyle firik elde etmiştir.

Buğday saz arasına yerleştirildiğinde iş bitmiyor. Sonra sazlar yakılıyor. Bu da sazların arasına yerleştirilmiş buğday tanelerine is kokusu sinmesi demek. İs kokulu buğday taneleri bulgur ya da pirinçle karıştırılarak pilav yapılıyor. Çok lezzetli bir pilav olan firik pilavına bulgur katılmasının nedeni de o is tadı aslında. Bulgur, is tadını hafifletmesi için katılıyor yani. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun bu ilginç ve lezzetli yemeği, yazının başında söylediklerimizi yeterince ispatlıyor sanırım.

Havuçlu fava mezesi

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

55 dakika


Malzeme listesi

500 gr kuru iç bakla

1 adet iri boy kuru soğan

8 adet kesme şeker

1/2 su bardağı zeytinyağı

6 su bardağı su

2 çay kaşığı tuz, karabiber

2 demet dereotu

2 adet orta boy havuç

Havuçları soyup, parmak şeklinde ince uzun şeritler halinde doğrayın. Kaynayan tuzlu suda 15-20 dakika, yumuşayıncaya kadar haşlayıp süzün. Bir kenarda bekletin. Kuru baklaları 2-3 saat kadar ılık suda bekletip yıkayın ve süzün. Orta boy bir tencereye aktarıp, 6 su bardağı su ilave edin. Kesmeşekeri, soyulmuş dörde bölünmüş soğanı koyup, tuz ve karabiberi serpiştirin. Zeytinyağından 3 çorba kaşığı kadar ayırıp kalanını da baklaların üzerine gezdirin. Kısık ateşte arada bir karıştırarak koyu muhallebi kıvamına gelip, yumuşayıncaya dek haşlayın.

Ocaktan alın ve baklalar biraz ılıklaşınca mutfak robotuna boşaltarak püre haline gelinceye kadar çekin. Kenarları yüksek bir kabın veya yuvarlak (25-30 cm çaplı) bir cam ya da porselen tasın içine strech film veya aliminyum folyoyu serin. Büyük boy buzdolabı poşetini de bu iş için kullanabilirsiniz. Havuçların yarısını tasın altına sıra sıra dizip favanın yarısını üzerine aktarın. Tekrar bir sıra kalan havucu dizin. Kalan favayıda ince kıyılmış dereotuyla karıştırıp, havuçların üzerine yerleştirin. Fava kabını buzdolabında en az 5-6 saat bekletip, iyice soğutun. Bir servis tabağına ters çevirerek koyup, üzerindeki naylon ya da folyoyu sıyırıp atın. Ayırdığınız 3 çorba kaşığı zeytinyağını da en üste gezdirip, soğuk olarak servise sunun.

Bademli çikolatalı nugat

8 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

125 gr tereyağı

150 gr sütlü çikolata

4 su bardağı hazır süt kreması

(4 adet 200 ml)

2 yemek kaşığı bal

4 yemek kaşığı ince çekilmiş badem içi

Çikolatalı sos için;

2 su bardağı süt

2 yemek kaşığı dolusu mısır nişastası

4 yemek kaşığı dolusu kakao

1 su bardağı toz şeker

1 yemek kaşığı tereyağı

Tereyağını orta boy, dibi kalın bir tencerede eritip çikolata, krema ev bademi ilave ederek kısık ateşte kaynayıncaya kadar karıştırın. Kaynamaya başlayınca ocağın altını açıp hızlı hızlı karıştırarak, karamel rengi alıncaya kadar pişirin. Ocaktan alıp alüminyum folyo serdiğiniz orta boy kare bir cam kaba aktarın. Soğuduktan sonra buzdolabında 3 saat kadar bekletip donmasını sağlayın. Diğer taraftan, sosu hazırlamak için; süt, nişasta, kakao ve toz şekeri başka bir tencereye aktarıp karıştırın. Orta ısılı ateşte koyulaşıncaya kadar pişirip tereyağını ekledikten sonra ocaktan alın. Çırpılmış çikolatalı sosu, buzdolabında bekleyen şekerlemenin üzerine aktarıp bademle süsleyin. Buzdolabında yaklaşık 7-8 saat beklettikten sonra kare şeklinde dilimleyip bademle süsleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları