Sofra denen şeyin yalnızca yemek yemek için oturulan masa olmadığını hepimiz biliyoruz. "Sofra başı muhabbeti" denen şey o kadar hoştur ve o kadar bizi bizden alır ki, bazen yemek biter muhabbet bitmez.
Ama sofrada muhabbet etmenin de bir adabı, usulü vardır. Görgü kurallarına göre, yemek yerken sadece iki yanınızda oturanlarla muhabbet edebiliriz, o da alçak sesle.
Hele hele resmi bir davetse verilen, o zaman masada oturacağınız yeri seçme şansınız da pek yok. Ancak resmi olmayan bir yemekte böyle bir seçim yapmanız mümkün. Yani, resmi bir davetteyseniz yanınıza hiç değilse iki kelam edeceğiniz kişilerin oturması tamamen şansınıza bağlı. Söz konusu resmi bir davetse, öyle kolları masaya dayamak fazla hareketli olmak, el kol sallayarak konuşmak da yasak. Bu arada, sesinizin yüksek çıkmamasına da dikkat etmelisiniz.
Daha önce resmi bir yemekte bulunmayanlar için biraz sıkıcı olan sofra başında yemek servisini beklerken canınızın sıkıldığını çatalla kaşıkla oynayarak ya da peçetenin kenarını kıvırarak belli etmemeniz gerekiyor. İçinizden ne kadar gelse de tabakla masaya vurup tempo tutmak da yok. Bir şey okumayacak, yazmayacak hatta not bile almayacaksınız. Beğendiğiniz yemeğin tarifini yazmak bile yasak bu durumda. Kurallar nedense hep erkekler için koyulur. Örneğin erkek masada sigara içmese iyi olur, ancak içecekse bile hanımlardan izin alması gerekir. Peki ya kadınlar sigara içecekse kimden izin alacak ya da sigarayı yaktığına göre izin almış mı sayılacak?
Peki kadının sigarasını görgü kurallarına göre bir erkek mi yakmalı? İşte bu bir belirsizlik durumu. İzinli ya da izinsiz, sigara içmenin zamanı da bellidir görgü kurallarına göre. Sigara yemek sırasında içilmez, ancak tatlı veya meyveye geçişte içilebilir. Biz yine yemeğin biraz gecikmesi durumunda ne yapacağımıza dönelim. Masada hali hazırda bulunan ekmekten ya da salatadan atıştırmak da yapılmayacaklar arasında. Bu arada resmi yemek davetlerine çocuk götürülmüyor. Yine resmi yemek davetlerinde masaya zaten kürdan konmadığından "kürdan kullanılmaz" uyarısını es geçiyoruz.
Yeşil zeytinli fokaçyo
Malzeme listesi
Hamuru için
á 4 su bardağı un
á 1 yemek kaşığı kuru maya
á 3 yemek kaşığı sıvıyağ
á 3 yemek kaşığı yoğurt
á 1 tatlı kaşığı tuz
á alabildiğince su
Üzeri için
á 4 yemek kaşığı zeytinyağı
á 2 adet orta boy kırmızı soğan
á 1 su bardağı dolusu doğranmış yeşil zeytin
(File zeytin diyerek de satın alabilirsiniz.)
á 1 yemek kaşığı kuru kekik
8 kişilik
Hazırlama süresi 25 dakika
Pişirme süresi
25 dakika
Unu derin bir kaba aktarıp, üzerine tuz ve kuru mayayı serpiştirin. Sıvıyağ ve yoğurdu da ilave edip karıştırmaya başlayın. 1 yemek kaşığı su katın. Karıştırmaya devam ederken, yemek kaşığıyla su eklemeyi de sürdürün. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar su ekleme işlemini sürdürün. Hamurun başlangıçta elinize yapışması normaldir. Mayalı hamur dinlendikçe kendini toplayacak, iyice dinlenip kabardığında artık elinize yapışmayacaktır. Yoğurarak toparladığınız hamuru oda sıcaklığında yaklaşık 30 dakika kadar dinlendirin.
Soğanları soyup incecik halkalar halinde doğrayın. Dinlenen hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparın. Kopardığınız parçaları parmak uçlarınızı zeytinyağına batırarak pasta tabağı büyüklüğünde açın. Soğan halkalarını ve yeşil zeytini açtığınız hamurların üzerine paylaştırın. Üzerlerine kuru kekik serpiştirip unlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Fokaçyoları tepside 20 dakika daha bekletip 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 20-25 dakika, kenarları hafifçe sarı-kahverengiye dönüşünceye kadar pişirip çıkarın. Sıcak sıcak servise sunun. İsterseniz, fırından çıkardığınız fokaçyoların üzerine zeytinyağı da sürebilirsiniz.
reyfurtlu egzotik salata
Malzeme listesi
á 1 adet göbek salata
á 1 adet orta boy greyfurt
á 2 su bardağı haşlanmış karides
á 1 tatlı kaşığı tuz
á 5 su bardağı su
á 1 yemek kaşığı sirke
á 2 yemek kaşığı kapari
Sosu için;
á 3 yemek kaşığı mayonez
á 1 adet limonun suyu
á 1 tatlı kaşığı ketçap
á 2 yemek kaşığı zeytinyağı
á 1 çay kaşığı tuz
8 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Su, tuz ve sirke bir tencereye aktarılıp kaynatılır. Kabuklu çiğ karidesler bu suda 12-15 dakika kadar haşlanıp süzülür. Baş ve kuyruk kısımlarından tutularak kabukları ayıklanır. Dondurulmuş karides kullanılacaksa, buzunun çözülmesi yeterli olacaktır. Pişmesine gerek yoktur. Göbek salata yıkanıp dörde bölünür. Salata tabağına yerleştirilip haşlanmış karidesler ve kapari eklenir. Greyfurdun kabuğu soyulup dilimlere ayrılarak dilimler üzerindeki ince kabuklar da ayıklandıktan sonra salatanın üzerine serpiştirilir. Mayonez, limon suyu, ketçap, zeytinyağı ve tuz bir kasede çırpılır. Hazırlanan bu sos salatanın üzerinde gezdirilir. Salatanın sosu çekmesi için birkaç dakika beklendikten sonra servise sunulur.