Zeytinyağı ve sütü ilave edip pürüzsüz kıvama gelinceye kadar, 2-3 dakika daha çırpmaya devam edin. Unu da azar azar ilave edip tekrar çırpın.
Pürüzsüz kıvamdaki karışımı oda sıcaklığında 15 dakika kadar bekletin.
Tabanı ince, kenarları kısa bir krep tavasını kağıt peçetenin ucuna sürdüğünüz sıvıyağla iyice yağlayın. Yağı kısık ateşte iyice kızdırın.
Krep hamurundan 1 kahve fincanı kadar alıp kızgın tavanın ortasından başlayarak tavaya aktarın.
(Hamurun tavaya yayılması için tavayı sallamanız gerekir.)
Krebin bir tarafı piştiğinde spatula yardımıyla ters çevirip diğer tarafını da pişirin ve bir tabağa alın. Hamurun tamamına aynı işlemleri uygulayın.
İçine koyacağınız kremayı hazırlamak için; süt, un, nişasta ve toz şekeri küçük bir tencereye koyun.
Dörde böldüğünüz limonu ya da limon tuzunu koyduğunuz suda iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın.
Haşladığınız bamyanın suyunu süzüp iplerini çıkarın. (Bu işlem bamyanın sümüklenmesini engeller.)
Eti ve tereyağını orta boy bir tencereye koyup tencerenin kapağını kapatın. Arada sırada karıştırarak et suyunu bırakıp tekrar çekinceye kadar, en az 5-6 dakika kavurun.
İncecik kıydığınız soğanları ilave edip karıştırarak soğan sararıncaya kadar, 2-3 dakika daha kavurmaya devam edin.
Salçayı ve sıcak suyu da ekleyip tencerenin kapağını kapatın.
Et iyice yumuşayıncaya kadar, 30 dakika pişirip tuzu atın. Suyu azalmışsa su ilave edip bamyaları ve limon suyunu aktarın, kaynayıncaya kadar pişirip ocağın altını kısın.
Kısık ateşte, bamya iyice yumuşayıncaya kadar, 20-30 dakika kadar pişirip ocaktan alın ve sıcak sıcak servise sunun.
Malzeme listesi
Üzerine oda sıcaklığında bekleyen su azar azar aktarılır ve yaklaşık 5-6 dakika, kulak memesi yumuşaklığında, ele yapışan bir hamur elde edilinceye kadar yoğrulur.
Kuru üzüm de serpiştirildikten sonra tekrar yoğrulur. Üzeri hafif nemli bir mutfak peçetesiyle örtülüp oda sıcaklığında 40-50 dakika kadar dinlendirilir. İki misli hacme ulaşan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparılıp avuçlar arasında yuvarlanır.
Hamurun ele yapışmaması için eller sık sık sıvıyağa batırılabilir. Fırın tepsisi 2 yemek kaşığı sıvıyağla yağlanır ve üzerine 1 yemek kaşığı un serpiştirilir. Hazırlanan tombul ekmekler fırın tepsisine en az 3-4 santim aralıklarla yerleştirilir.
Ekmekler tepside 20-30 dakika kadar daha bekletildikten sonra üzerlerine fırçayla süt sürülür. 200 dereceye ve alt-üst konuma ayarlanıp 5 dakika önceden ısıtılan fırının en alt katına, ekmeğin kabuğunun sertleşmemesi için ısıya dayanıklı suyla dolu bir kâse ya da fırın kabı yerleştirilir. Ekmekler yaklaşık 20 dakika, üzerleri kahverengi oluncaya kadar pişirilir.
Fırından çıkarılıp soğuması beklenir ve servise sunulur.
Malzeme listesi
Bildiğiniz üzere, sebze ve meyvelerin mevsiminde alınıp birtakım işlemlerden geçirilerek saklanması yöntemine konserve yapmak diyoruz. Konserve için kısaca “gıda saklama yöntemlerinden biri” diyebiliriz. Tabii sebze ve meyve derken et ve balık konservelerini de unutmamak lazım.
Ağustos-eylül aylarında domates, bamya ve fasulye konservesi yapmak, son yıllarda kadınlar arasında yarış haline gelmiş durumda. Herkes “Ben 70 kavanoz domates yaptım, sen kaç kavanoz yaptın?” deyip birbirine hava atıyor.
Eh, hazır lafı gelmişken söyleyeyim, bendeniz 100 kavanozun altına hiç düşmedim.
Bu yıl ise farklı bir şey deneyeyim dedim ve kendi spesiyalitem olan patlıcanlı sostan yaptım.
Domates, kırmızı biber, soğan, sarmısak, hafif kızarmış patlıcan, şeker ve tuzla hazırladığım konserve sosu kışın tavada ısıtıp haşlanmış makarna ile karıştıracağım günleri iple çekiyorum.
Hava sıcaklıklarının ani değişiklikler göstermesi, ne giyeceğimizi bilemememize ve bu da hastalanmamıza neden olabiliyor.
İşte bu geçiş dönemlerinde özellikle enerji veren gıdaların ve C vitamini yönünden zengin besinlerin bolca tüketilmesini tavsiye ediyor uzmanlar. İnsan vücudunun sebzeden meyveye, etten süte, kuru baklagillerden yağa ve ekmeğe kadar bütün besin gruplarına ihtiyacı var.
Özellikle vücut direncini artıran ve C vitamini yönünden zengin olan yeşil yapraklı sebzeler, portakal, greyfurt gibi meyveler tercih edilmeli.
Kış aylarında ise enerji veren tahin, pekmez, kuru üzüm, pestil gibi yiyecekler bolca tüketilmeli. Ben size ayrıca yurtdışında bile tüketimi hızla artan kayısı, incir, üzüm gibi kurutulmuş meyvelerden bolca atıştırmanızı öneririm.
Bu tür yiyecekleri yaz kış sofranızdan eksik etmeyin. Çünkü hem besin değerleri çok yüksek, hem de potasyum yönünden çok zenginler.
Keten tohumlu lokma kurabiyesi
Oda sıcaklığında yumuşayan margarin derin bir kaba koyulur. Üzerine tozşeker, yoğurt, sıvıyağ ve yumurta sarıları eklenerek parmak uçlarıyla karıştırılır.
Diğer taraftan yumurta, pul biber ve tuz bir başka kaba aktarılıp mikser yardımıyla bir dakika kadar çırpılır.
Oda sıcaklığında yumuşamış yağ, yoğurt, süt, ve yumurta eklenerek çırpmaya devam edilir. Un, mısır unu ve kabartma tozu da ilave edilip 1-2 dakika daha çırpılır.
Son olarak, domates, peynir ve dereotu da eklenip tahta kaşıkla yukarıdan aşağıya doğru birkaç kez karıştırılarak koyu kıvamlı bir kek hamuru hazırlanır. İstenirse tek porsiyonluk kağıt kalıplar ya da mafin kalıpları yağlanır ve hamur kalıpları yarıdan fazla dolduracak şekilde paylaştırılır. Mafinler 10 dakika önceden ısıtılıp 180 dereceye ve alt-üst konuma ayarlı fırında 20-25 dakika pişirilip sıcak sıcak servise sunulur.
Malzeme listesi
- 1 adet yumurta
- 1 çay kaşığı tuz, kırmızı pul biber
- 1 su bardağı süt
Özellikle somon balığı, lüfer, çipura gibi ızgarası yapılabilen balıklar için çok uygun bir sostur.
Kereviz, havuç ve kabak soyulduktan sonra aynı kaba rendelenir.
Diğer taraftan, zeytinyağı orta boy bir tavaya koyulup orta ısılı ateşte kızdırılır. Üzerine incecik doğranmış soğanlar ilave edilir ve tahta kaşıkla 1-2 dakika kadar kavrulduktan sonra üzerine rendelenmiş sebzeler eklenip 2-3 dakika daha karıştırılarak kavrulur. Soya sosu da ilave edilip birkaç kez karıştırıldıktan sonra et veya tavuk suyu ya da sıcak su da tavanın içine aktarılır. Limon kabuğunun rendesi ve suyu da ilave edildikten sonra tuz ve karabiber serpilir.
Sos, sık sık karıştırılarak kaynatılır. (Sosun içine tane karabiber de koyulabilir.) Kaynamaya başladıktan sonra altı kısılıp krema katılır ve 2-3 dakika sonra ocaktan alınır. Muhallebi kıvamındaki sos bir kenarda bekletilir.
Balık ister alüminyum folyoya sıkıca sarılarak ister açık olarak önceden ısıtılmış fırında pişirilip çıkarılır. (İstenirse ızgarada ya da az yağlı teflon tavada da kızartılabilir.) Balık geniş bir servis tabağına yerleştirilip üzerine sıcak haldeki sebzeli sos gezdirilir ya da sos servis tabağına yayıldıktan sonra üzerine balık yerleştirilir.
Not: Balık fileto yani kılçık ve kemikleri ayıklanmış olarak ızgarada pişirilirse sosla servisi daha kolay olacaktır.
Malzeme listesi
1-1,5 kg levrek
Ancak özellikle gençler tarafından çok tüketilen asitli içeceklere nazaran çok masum olan ayranı yeterince tükettiğimizi düşünmüyorum ve istatistikler de beni destekliyor.
Ayranın yurtdışında ve ülkemizde daha çok tüketilmesi, tüketiminin ve ticaretinin kolaylaştırılması için yeni bir çalışmaya imza atılmış.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı KOBİ’lerle ortak bir çalışma yürüterek ayranı toz haline getirmeyi başarmış. Yani proje ürün haline gelip piyasaya sunulunca yoğurdu toz halinde satın alıp ayran haline getirebileceğiz.
Bu da hem ayranı taşımayı, dolayısıyla ihracatını, hem de tüketmeyi kolay hale getirecek.
Etli paça çorbası
Tavla zarı formunda doğranmış et düdüklü tencereye koyulup üzerine 2 adet orta boy kuru soğan dörde bölünerek ilave edilir. Etin üzerine 8-9 su bardağı sıcak su eklenip et haşlanır. İyice yumuşayan et ocaktan alınıp ılık hale gelmesi beklenir. Ilık hale gelen etler sudan çıkarılıp bir tabakta toplanır. Zeytinyağı ya da tereyağı orta boy bir tencereye aktarılıp hafifçe kızdırıldıktan hemen sonra dövülmüş sarmısak ve un ilave edilir.
Orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırılarak 2-3 dakika, un önce köpüklenip sonra hafifçe sararıncaya kadar kavrulur. Üzerine ılık haldeki et suyu yavaş yavaş eklenerek karıştırılmaya devam edilir. (Çorba suyunun topaklanmaması, pürüzsüz kıvamda olması gerekir.) Çorbanın suyu koyulaşıp tarhana çorbası kıvamına gelinceye kadar sürekli karıştırılarak kaynatılır. Diğer taraftan, yumurta sarıları ve sirke bir kaseye aktarılıp çatal yardımıyla iyice çırpılır. Kaynayan çorbanın suyundan bir kepçe kadar alınıp sos ılık hale getirilir ve bir yandan çorba sürekli karıştırılarak içine aktarılır.