EVDE KOLAY VE LEZZETLİ REÇEL YAPIMI
Reçel meyvelerin çeşitli şekillerde şekerle dayanıklı hale getirilmiş şeklidir. Şeker oranı fazla olduğu için uzun zaman açıkta muhafaza etmek mümkündür.
Reçel yapılacak meyveler öncelikle yıkanır. Varsa ezik ve çürükleri ayrılır. Daha sonra meyvenin cinsine göre çekirdekli veya çekirdeksiz dilimlenerek yada bütün halde reçele işlenir. Reçel yapımı iki şekilde olur:
Katlama usulü ile reçel yapımı
Meyveler bir gün önceden şekerle katlanarak meyve suyunun şekerce alınması esasına dayanır. Çilek, vişne, erik, şeftali reçelleri bu gruba girer.
Katlama usulü ile yapılan reçellerde bir gün önceden temiz bir kap içerisinde her meyveye göre değişik olmak üzere şeker ve meyve birer kat olarak yerleştirilir.
Ertesi gün eğer sulanma fazla olmuş ve dışarıdan su ilavesine gerek kalmamış ise doğrudan doğruya; sulanma az ise gerekli miktar su ilave edilerek kaynatılır.
Fakat şuruptaki meyveler yumuşak olduğu için kaynama sırasında delikli bir kepçe ile meyveler başka bir kaba alınır ve şurup koyulaştırılıp istenilen kıvama gelince tekrar şuruba katılarak meyvelerin dağılması önlenir.
30 yıldır yurt dışında yaşayan Rüzgar SÜNBÜL Chef , turşusunun sırrını paylaşıyor. Öncelikle, turşu yapacağınız sebzelerin taze ve kaliteli olmasına özen göstermelisiniz. Sebzeleri doğru şekilde yıkayıp hazırladıktan sonra, turşu suyunun hazırlanması aşamasına geçebilirsiniz.
EV YAPIMI TURŞUNUN PÜF NOKTALARI
Önemli bir püf noktası, turşu suyuna ekleyeceğiniz sirke miktarıdır. Sirke oranını fazla tutmanız turşunun tadını olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, turşu suyuna ekleyeceğiniz sirke miktarını dikkatli bir şekilde ayarlamanız gerekmektedir.
Turşu suyu hazır olduktan sonra, sebzeleri kavanoza yerleştirin ve üzerine turşu suyunu dökün. Kavanozun ağzını sıkıca kapatın ve serin bir yerde bekletin. Turşunun kıvamını kontrol etmek için ara ara kavanozu açabilirsiniz. Kıvamın tam olarak istediğiniz gibi olması için turşuyu en az 1 hafta bekletmeniz gerekmektedir.
Son olarak, turşusunu kıtır yapmanın püf noktası da Rüzgar SÜNBÜL ipucunda gizlidir. Turşuyu servis etmeden önce, kavanozu ters çevirin ve turşuyu birkaç kez sallayın. Bu sayede, turşunuzun daha kıtır olmasını sağlayabilirsiniz.
Lokantalarda yemek yemek her zaman özel bir deneyimdir. Ancak bazı yemekler vardır ki, evde bile aynı lezzeti yakalamak mümkündür. İşte size bugün lokantalardaki gibi kütür kütür süs biberi turşusu yapmanın teknikleri...
Turşu yapımı, ülkemizde çok yaygın bir gelenektir. Özellikle yaz aylarında sebze ve meyvelerin bol olduğu dönemlerde, ev hanımları turşu yapımına başlarlar. Ancak turşu yapmak sadece sebzeleri suya atmak değildir. İşin sırrı, turşunun ve kütür kütür olmasında yatmaktadır. Süs biberi turşusu, ve görüntüsü ile sofralarımızın vazgeçilmezlerinden biridir. Ancak bazen evde yapılan turşular, lokantalardaki kadar lezzetli olmazlar. Biz de size, süs biberi turşusunu lokantalardaki gibi kütür kütür yapmanın tekniklerini anlatacağım.
Ağustos ve Eylül ayının gelmesiyle beraber kışlık yapımı da başladı. Pazarda uygun fiyata olan sebzelerle yapılan kışlıkların arasında özellikle domates büyük bir rol oynuyor. Şişe menemen, domates sosu, acuka ve daha birçok şeyin yapıldığı domatesle kendi salçanızı da yapabilirsiniz. Bu salça yemeklerinize daha farklı bir lezzet katacaktır. Şimdilerde bazı yemeklerde kullanılan biber salçasını da aynı şekilde kendi ellerinizle evde yapmaya ne dersiniz? Yapımı sandığınızdan daha kolay olacak bu tarifler misafirlerinizi de şaşırtacak.
EVDE DOMATES SALÇASI TARİFİ
İlk olarak domatesleri iyice yıkayın ve saplarını koparın. Domatesleri büyüklüğüne göre ikiye ya da dörde bölün. Böldüğünüz domatesleri derin bir kaba aktarın. Kabuklarından ayrılması için birkaç gün kapta bekletin ve ara sıra tahta kaşıkla karıştırın.
3-4 gün sonra domatesleri ince delikli bir süzgeç yardımıyla domatesleri çekirdeklerinden ayırın. Kabuğundan ve çekirdeğinden ayrılan domatesler kırmızı bir püre haline gelecektir.
Daha sonra ince bir tülbentten ya da bez torbadan domatesin suyunu süzün. Oluşan püreyi salçaya dönüştürmek için püreyi geniş bir tepsiye boşaltın ve bir miktar tuz ekleyip güneşte bekletin.
Güneşte kurutacağınız domates salçasının üzerini ince bir tülbent ile örtüp ara sıra tahta kaşıkla karıştırın. En geç bir haftada domates salçanız kullanıma hazır olacaktır.
Evinizde böyle bir ortama sahip değilseniz domates püresini tencerede kaynatarak ve tuz ilave ederek salça haline getirebilirsiniz. Pişirirken sık sık karıştırmayı unutmayın ki dibi tutmasın.
MALZEMELER
YAPILIŞI
İlk olarak üzümleri bol suyla güzelce yıkayın.
Yıkama işleminin ardından üzümleri mutfak robotundan geçirin.
Elde ettiğiniz karışımın suyunu süzerek bir kavanoza alın.
Hardal tohumunu sahanda döverek toz haline getirin.
Dövdüğünüz tohumları kavanozdaki üzüm suyunun içerisine ekleyin.
AŞURE MALZEMELERİ
1/2 (Yarım) Su Bardağı Geceden Islatılmış Kuru Fasulye
1/2 (Yarım) Su Bardağı Geceden Islatılmış Nohut
2 Su Bardağı Geceden Bir Taşım Kaynatılıp Suyuyla Bekletilmiş Aşurelik Buğday
1/4 (Çeyrek) Su Bardağı Pirinç
1 Su Bardağı Toz Şeker
1 Adet Rendelenmiş Portakal Kabuğu
SERVİS MALZEMELERİ
Frappe ya da frape, buz ile hazırlanan ve soğuk kahve bazlı bir içecek türüdür. Sallanarak (shaken), karıştırılarak (blended) ya da dövülerek (beaten) hazırlanabilir.
Kahve hazırlanırken uygulanan bu yöntemlerin amacı, içeceği bir köpük yoğunluğuna ulaştırabilmektir. Frappenin en önemli özelliği, likit bir formda olmak yerine daha yoğun bir yapıya sahip olmasıdır. Kahvecilerde kahve bazlı şekilde hazırlanan frappenin meyve suyu, çikolata ya da çay bazlı hazırlanması da mümkündür. Frappe nedir sorusuna kahve bazlı soğuk bir içecek şeklinde yanıt vermek bu nedenle çok doğru değildir.
Frappenin dünyaya yayılma hikayesi ise oldukça ilginç. Selanik’te gerçekleştirilen Uluslararası Kahve Fuarı’ndaki standındaki bir çalışan, fuar ziyaretçilerine yeni piyasaya sürülen ve süt eklendikten sonra shakerda sallanarak hazırlanan çikolatalı içeceği tanıtıyordu. Başka bir çalışan ise her gün içtiği hazır kahveyi hazırlayacak sıcak su bulamadığı için, arkadaşının yöntemini baz alarak shakera kahvesi ile buz ve soğuk su ekleyerek hazırlamıştır. Bu sayede hazır kahve ile hazırlanan frappe ortaya çıkmıştır. Yunanistan’da en sevilen içecek haline gelen frappe'yi hala her kafede içebilirsiniz.
Zaman içerisinde dünyanın geri kalanı hazır kahve yerine espresso kullanmaya başlamıştır ve günümüzde neredeyse tüm frappeler espresso bazlı hazırlanır. Avrupa’daki birçok ülkede ise farklı tarifler bulmanız mümkündür; Bulgaristan’da bazı kafeler su yerine kola kullanmaktadır, Danimarka ve Sırbistan’da ise su yerine süt kullanımı yaygındır.
Frappe ile diğer kahve bazlı soğuk içecekler arasında pek çok fark bulunur. Birçok soğuk kahve, buz eklenerek soğutulur ve servise hazır hale gelir. Ancak frappe hazırlanırken buz eklenir ve iyice karışana kadar işlem uygulanır.
Frappe nedir sorusunu yanıtlarken özellikle belirttiğimi yoğun dokunun elde edilmesi, hazırlık aşamasının kahveden çok milkshake’e benzemesini sağlar. Frappe içerisinde parça halinde buz bulunmaz, blender ile hazırlanacak olan içeceklerde buzların tamamen parçalanması beklenir. Shaker ile hazırlanacak frappelerde ise buzlar, shakera konmadan önce küçük parçalar oluşturacak şekilde kırılır ve bu sayede hazır olduğunda parça buz kalmaması sağlanır.
Frappe hazırlarken dikkat edilen bir diğer nokta da, içeceğin köpük formuna gelerek yoğun bir dokuya kavuşmasıdır. Smoothie ya da iced cappuccino hazırlanırken dokuya dikkat edilmez, ana nokta buz dokusunun istenen seviyeye ulaşmasıdır.
Hazırlık aşaması birbirine çok benziyor olsa da, milkshake ile frappe arasında ciddi farklar bulunur. En temel fark ise milkshake hazırlanırken dondurma kullanılıyor olmasıdır. Frappenin bazı ise çoğu zaman espressodur. Kalori açısından bakıldığında dondurma bazlı olması nedeniyle milkshake, frappeden çok daha yüksek değerlere sahiptir. Frappe hazırlanırken kullanılan malzemeler oldukça düşük kalorilidir, tatlandırıcı ve şurup eklenmemesi halinde kalorisi yok denecek kadar az tutulabilir.
MALZEMELER
600-700 gr dana kuşbaşı
2-3 adet yeşil sivri biber
1 adet soğan
1 kırmızı biber
2 adet domates
1 tatlı kaşığı salça
MALZEMELER
250 Gram Enginar
30 Gram Limon Suyu
30 Gram Tereyağı
150 Gram Yemeklik Doğranmış Kuru Soğan
300 Gram Kuşbaşı Doğranmış Tavuk Göğsü Eti
50 Gram Yemeklik Doğranmış Kırmızı Kapya Biber
125 Gram Taze Bezelye