Rüzgar Sünbül

Bayat ekmek nasıl değerlendirilir? Lezzetli bayat ekmekli tarifler

28 Haziran 2022
Yemek artıkları ve bayat ekmekler, çöpe atıldığında hem çok büyük bir israf hem de ekonomik kayba sebep oluyor. Bununla birlikte dünyanın büyük bir kısmının açlık tehlikesi ile karşı karşıya olduğu bir ortamda, kaynakların son derece etkili kullanılması ve sürdürülebilirliğe katkı sağlanabilmesi adına geri dönüşüm tarifleri harika birer çözümdür. Biz de bu sorumluluk duygusuyla hareket ettik ve evdeki bayat ekmekleri değerlendirmenin yollarını sizler için derledik.

Bayat Ekmek Nasıl Değerlendirilir?

Bayat ekmek değerlendirmesi en kolay besinlerden biridir. Çünkü kızartabilir, soslayabilir, fırına atabilir, tariflerinizi lezzetlendirmek için onu kolayca kullanabilirsiniz. Son yıllarda da sürdürülebilirliğin oldukça önemsenen bir konu haline gelmesiyle bayat ekmek tariflerinin sayısı arttı. Bayat ekmek değerlendirme tariflerinin başında çocukluğumuzdan beri çok sevdiğimiz yumurtalı ekmek ve tost gibi tarifler gelirken, pideli köfteler ve bayat ekmekten pizza gibi tarifler oldukça pratik ana yemeklerdir. Aslında annelerimiz çok yıllar öncesinden sürdürülebilirliği benimsemişlerdi, çünkü evlerimizde asla ekmek atılmazdı, daha çok da bayat ekmek köftesi olarak bayıldığımız bir tarife dönüşürdü!

Bayat ekmek değerlendirmenin yollarından genel olarak bahsettik şimdi gelin birbirinden enfes bayat ekmek tariflerine bir göz atalım.

Bayat Ekmek Değerlendirme: Kahvaltılık

1- Ekmekten Pide

Biz ona pide diyoruz ama aslında pizzayı da andıran, sucuklu ve kaşarlı bir lezzetten bahsediyoruz. Bayatlamış ekmekleri harika bir lezzete dönüştürmeye ne dersiniz?

Yazının Devamını Oku

Kiraz reçeli tarifi

20 Haziran 2022
Sizlere, tam mevsiminde hazırlayabileceğiniz ve kış boyu tadından mahrum kalmayacağınız bir tarif paylaşacağım: Kiraz reçeli! Adını sıkça duysanız da bu tarifi özel reçetemle denemenizi tavsiye ediyor ve kiraz reçeli tarifimi püf noktalarıyla birlikte beğeninize sunuyorum. Şimdiden deneyenlerin ellerine sağlık...

Malzemeler

Nasıl Yapılır?

1.5 kilo kirazın çekirdeklerini çıkarıp saplarını ayıklayın. 1 kilo şekeri ilave edin.Kapağını kapatıp 1 gece bekletin. Tencereyi ocağa alıp orta ateşte şeker tamamen eriyinceye kadar pişirin.Kaynamaya başlayınca hafifçe karıştırın. Köpüklenmesini engellemek için fındık büyüklüğünde tereyağı ilave edin.Son olarak yarım limonun suyunu ilave edip ocağın altını kapatın. Soğuyunca kavanoza aktarıp kapağını kapatarak muhafaza edin. Afiyet olsun.

Püf Noktaları

Reçeli hazırlarken çok fazla karıştırmamaya özen gösterin. Bu sayede kirazların dağılmasını önleyebilirsiniz.Reçeli pişirirken üzerinde oluşan köpükleri mutlaka alın. Reçel kaynamaya başladığında bir çay kaşığı tereyağı ilave edin. Böylece daha lezzetli bir tat elde edebilirsiniz.Aromatik bir tat elde etmek için, reçeli pişirirken içerisine bir çubuk tarçın ilave edebilirsiniz.Hazırladığınız reçeli, baget ekmek ile birlikte servis edebilirsiniz.

1 Porsiyon Kiraz Reçeli Kaç Kalori?

Bir porsiyon kiraz reçeli, yaklaşık 65 kaloridir. Diyet listelerine de uygun olan bu tarifi sabah kahvaltılarında afiyetle tüketebilirsiniz.

Yazının Devamını Oku

Yeşil erik turşusu tarifi

16 Haziran 2022
Yaz aylarında bolca tükettiğimiz yeşil eriği bu kez turşu olarak denemenizi tavsiye ediyorum. Kolay yapımı ile favorilerinizden olacak erik turşusu, farklı bir lezzet denemek isteyenlere alternatif sunuyor. İşte, erik turşusu tarifi detayları...

Malzemeler

Yapılışı

İlk olarak erikleri, dereotunu ve nohutları yıkayarak süzülmeye bırakın. Erikleri kavanoza alarak ayıkladığınız diş sarımsakları ve nohutu da ekleyerek güzelce yerleştirin. Kaynar suya tuz, sirke, limon suyu ve şekeri ekleyerek tuz tamamen eriyene kadar karıştırın ve soğumaya bırakın. Turşu suyu tamamen soğuduğunda kavanoza doldurun ve üzerine dereotunu da ilave ettikten sonra kapağını hava almayacak şekilde sıkıca kapatın. Direkt güneş almayan serin bir yerde yaklaşık 20-25 gün bekletin. Açtıktan sonra buzdolabında muhafaza edin. Hazırladığınız yeşil erik turşusunu kuru fasulye ve bulgur pilavı ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

 

Yazının Devamını Oku

Mutfakta kullanılan baharatlar, faydaları ve kullanım alanları

3 Haziran 2022
Baharatların tümü, aroma veren yumru köklerin, meyvelerin, tohumların, ağaç kabuklarının çoğunlukla kurutulmuş halidir. Baharatlar yiyeceklerde koruyucu özellik oluşturur ve bozulmadan dolayı oluşan kokuları bastırır. Tane olanlar ise kullanmadan önce öğütülmelidir. Bu yazımızda ise sizlere baharatların özellikleri, faydaları ve kullanım alanlarından bahsedeceğim.

AnasonTohumları toz haline getirilerek veya taze yaprakları kullanılan anason, bazı çörek ve bisküvilerde kullanılır. Rakı gibi içkilerde kullanılır. Çinlilere özgü 5 baharat tozunun hazırlanmasında da kullanılır.

Anason Faydaları Nelerdir?

Baharatlar arasında yer alan Anason’un öncelik faydaları arasında mideyi güçlendirme ve gaz söktürmesi bulunmaktadır. Öksürük sıkıntısı çeken hastaların tedavisinde kullanılmaktadır. Uykusuzluk çekenlere karşı oldukça faydalıyken aynı zamanda yatıştırıcı özelliği de bulunmaktadır.

Ardıç Tohumu

Kendine has koku ve elzzeti vardır. Av hayvanları, domuz ve sığır etinin öz baharat içinde bekletilerek yumuşamasında ve soslarda kullanılır. Almanların sauerkraunt adlı kahana turşusunda da kullanılır.

Ardıç Tohumu Faydaları

Eski Mısır’da sindirim sistemi için kullanılan Ardıç tohumunun, günümüzde birçok alanda kullanıldığı bilinmektedir. Vücut için iştah açıcı ve uyarıcı özellikleri bulunan bu baharat türünde aynı zamanda kansızlığı giderici besinler de yer almaktadır. Mide ve bağırsak gazlarını ortadan kaldıran Ardıç Tohumu bunun yanı sıra kandaki şeker oranını da düşürmektedir.

Yazının Devamını Oku

Mutfakta kullanılan otlar, özellikleri, faydaları ve kullanım alanları

2 Haziran 2022
Bir aşçı hangi baharatı veya otu hangi yemekte kullanması gerektiğini biliyorsa o yemeği çok daha lezzetli yapacaktır. Bir aşçının ot ve baharatları iyi bilmesi gerekir çünkü ot ve baharatlar sadece yemeklere değil, içeceklere ve yağlara da lezzet katar.Birçok ot, baharatlar arasında da sayılabilmektedir, bu yüzden hangisinin ne olduğunu bilmek gerekir. Ot ve baharatlar taze veya kuru olarak kullanılabilir. Kuru olanlar iyi kurutulur ve saklanırsa taze olanlardan daha kuvvetlidir fakat tazeler görüntü ve lezzet yönüyle daima tercih edilmelidir.Otlar yemeğe daha çok güzel koku katar. Bu yazımızda mutakta kullanılan otlar, özellikleri, faydaları ve kullanım alanlarından bahseceğim.

Adaçayı

Akdeniz ülkelerine has bir bitkinin yaprakları olan adaçayı, dal olarak da kullanılabilir ve kendine has bir kokusu vardır. Sosta pişen etlerde, kebaplarda, soslarda ve spagetti soslarında kullanılır.

Ada Çayı Faydaları

Beyin gelişiminde büyük faydası olduğu belirtilen ada çayını faydaları arasında vücut içerisinde yer alan kanın temizlenmesi, böbrek taşlarının düşürülmesinde etkisi yer almaktadır. Aşırı terleyen insanların bu durumdan korunmasını da sağlamaktadır.

Biberiye

Akdeniz Bölgesi’nde yetişen ve kışın yaprak dökmeyen biberiye, 1-2 metre yüksekliğinde çalı görünümlü bir bitkidir. Kuşdili de denir. Taze veya kuru olarak çok kuvvetli bir koku ve lezzeti vardır. Zeytinyağı elde edilir. Rostolarda, ızgaralarda ve balıklarda lezzet tamamlayıcıdır. Çorba ve salatalarda çok kullanılmaz.

Biberiyenin Faydaları

Yazının Devamını Oku

Batman’ın meşhur yemekleri

20 Mayıs 2022
Batman’ın coğrafi konumu ve eski bir tarihe sahip olması, ilin yemek kültürünü de şekillendirmiştir. Batman mutfağı, çoğunlukla et ve et ürünlerinden oluşmaktadır. Güneydoğu mutfağı kültürünün etkisi Batman’da da gözlenebilmektedir. Batman’ın kendine özgü çeşitli yemekleri bulunmaktadır. Batman’ın meşhur yemekleri arasında Şam böreği, mumbar dolması, perde pilavı, tandır ekmeği, ayran çorbası, tırşık, içli köfte, kaburga dolması ve kuru dolma yer almaktadır.

İçli Köfte

Batman usulü içli köfte, zahmetli yemekler arasında olmasına rağmen yöre halkı tarafından sevilerek tüketilmektedir. Batman usulü köfte haşlanarak yapılmaktadır. İçli köftenin dış malzemesi ince bulgur, irmik, tuz ve kişnişten oluşmaktadır. İç harcında ise soğan, kıyma, maydanoz, karabiber, yenibahar ve isteğe göre ceviz bulunmaktadır.

Perde Pilavı

Perde pilavı, Batman’ın meşhur yemeklerinden birisidir. Pilavın ana harcında pirinç, tavuk, baharat, kuş üzümü ve badem bulunmaktadır. Oluşturulan harcın dışına yapılan hamur kaplanarak pişirilir. Perde pilavını ilde çeşitli lokanta ve restoranlarda yemek mümkündür.

Mumbar Dolması

Batman’ın meşhur yemeklerinde biri olan mumbar dolması, bağırsaktan yapılmaktadır. İçi temizlenen bağırsağın içine bulgurdan yapılan harç doldurulup pişirilir. Mumbar dolmasını Batman’da çeşitli lokanta ve restoranlarda bulmak mümkündür.

Kuru Dolma

Yaz dönemleri kurutulan patlıcan ve biberlerden oluşan dolma türüdür. Batman’ın vazgeçilmez tatlarından birini oluşturmaktadır. İç harcında pirinç, kuzu kuşbaşı, baharat, salça ve soğan konulur. Haşlanan kuru patlıcan ve biberler doldurularak pişirilir. Yapımı biraz zahmetli olsa da lezzetli bir yemek türüdür.

Yazının Devamını Oku

Alerjen maddeler

18 Mayıs 2022
Alerjenler ilaçlar, gıda maddeleri, kozmetikler, polenler, ev tozları gibi çok geniş bir yelpazede çeşitlilik gösterirler. Bu çeşitliliğe bağlı olarak da farklı belirtilerle seyreden çok sayıda hastalık tablosuna neden olabilirler. Alerjiye bağlı olarak ortaya çıkan belirtilerin görüldüğü vücut bölümü ve şiddeti kişiden kişiye farklılık gösterir. Bağışıklık sistemi vücudu savunmak için antikor adlı maddeler üretir. Alerji durumunda da bu antikorları üretmek suretiyle savunma cevabı ortaya koyar. Kan örneği alınarak uygulanan alerji testlerinin temel prensibi, alerjene cevap olarak vücudun ürettiği maddelerin ölçümüne dayanır. Dünyada en çok alerjiye neden olduğu bilinen bazı maddeler vardır. Nikel sülfat, lanolin alkol, potasyum dikromat ve kobalt klorürün de aralarında bulunduğu 34 farklı madde var başlıca alerjen maddelerdir.

Hastalara uygulanan alerji testlerinin ardından hangi maddeye karşı duyarlılığı olduğu belirlenir. Maddeyi belirledikten sonra ellerine bu maddelerin nelerin içinde olduğunu gösteren listeyi vererek sürekli temas halinde oldukları şeyleri belirlemeye çalışılır. Hastanın hangi alışkanlıkları var, neleri daha fazla kullanır, hayatının belli saatlerinde neyi daha fazla yapar.

Gıda maddelerinin %25’inden azını oluşturan bileşik bileşenlerin etikette yer alma zorunluluğunun gelmesi ile artık etiketlerden bütün bileşenler bulunabilecek.Yeni yönerge alerji veya toleranssızlığa neden olabilecek bileşenlerin listesine yer vermektedir. Gluten içeren hububat, kabuklu hayvansal gıdalar, yumurta, fıstık, kereviz, hardal gibi potansiyel alerjen yapabilecek malzemelerin yani alerjen maddeler etikette yer alması gerekmektedir. 

Belirtilmesi gereken alerjen madde listesi şöyle ;

 

Yazının Devamını Oku

Sade lokum tarifi

9 Mayıs 2022
Türk kültürünün önemli bir parçası olan lokum, damak tadına göre de çeşitli tariflerle zengin bir görsel sunuyor. Genellikle dışarıdan almaya alışık olduğumuz Türk lokumunu aslında evde de kolayca hazırlayabilirsiniz. İşte, sizler için hazırladığım sade lokum tarifi ve yapım aşamaları...

MALZEMELER

Harmanlamak için;

YAPILIŞI

Tozşeker ve suyu tencereye alın. Şeker eriyinceye kadar orta ateşte kaynatıp limon suyunu ekleyin. Hafifçe koyulaşıncaya kadar kaynatmaya devam edin. Üzerinde biriken köpüğü alın. Bir bardak nişasta ve yarım çay bardağı suyu bir kâsede çırpın. Kaynayan suya azar azar ve sürekli karıştırarak ilave edin. Krem tartarı ekleyip macun gibi oluncaya kadar kaynatın. Yüksek kenarlı bir tepsiyi badem yağıyla yağlayın. Pelte halindeki lokum harcını tepsiye döküp soğumaya bırakın. Düz bir zemine pudraşeker ve nişastayı karıştırıp yayın. Üzerine tepsiyi ters çevirerek lokumu alın. Mutfak makasına badem yağı sürüp lokumu iki parmak kalınlığında şeritler halinde kesin. Şeritleri pudraşekerine iyice bulayıp küp küp kesin. Hazırladığınız lokumları tekrar pudraşekerine bulayıp bir kavanozda muhafaza edin. Afiyet olsun...

 

 

Yazının Devamını Oku