Paylaş
HASAT DÖNEMİNDEN FOTOĞRAFLAR
Dünyanın farklı kentlerinden şeflerin ve akademisyenlerin davet edildiği etkinliğe Coşkun Aral ve Fuat Kozluklu gibi medya dünyasının yakından tanıdığı isimlerle birlikte katılma şansı buldum. Derik Kaymakamlığı ve Mazıdağı Kaymakamlığı şehit Kaymakam Muhammet Safi Türk anısına geçtiğimiz yıl ilçede fotoğraf günleri düzenlemiş ve ilgi uyandırmıştı. Hafta sonu düzenlenen ‘Derik Zeytin Çalıştayı ve Zeytin Temalı Gastronomi’ programı içinse ayrı bir fotoğraf çalışması yapılmış. Adem Meleke, Esengül Halıcı, Murat Bakmaz ve Rıdvan Süslü’yü bir araya getiren Mustafa Kılıç bu kez ilçede ‘Zeytin’ başlığı altında fotoğraflarla değerli bir iş çıkarmış. Zeytinin hasat döneminde çekilen yüzlerce kare arasından seçilen 25 fotoğraflık sergi ilgi çekti.
MARKALAŞMA ÇALIŞMASI VAR
Derik’te görev yapan ilçenin Kaymakamı ve Belediye Başkanvekili Evren Çakır hem ilçenin değerlerinin hem de ilçenin en önemli ürünü zeytinin markalaşması için birçok farklı çalışmaya imza atıyor. Mardin’e bir gezi sırasında tanıştığım ilçenin genç kaymakamıyla bu etkinliği konuştuk. Derik’in değerlerinin ön plana çıkarılması, bu değerlerin görselleştirilerek farkındalık oluşturulmasına verdiği önemi anlatan Çakır, “Fotoğraf etkinlikleri; ilçemizin değerlerine dikkat çekme olanağı sağlıyor” dedi. Çakır, görev yaptığı ilçeyi “Mezopotamya bölgesinin kadim şehri Mardin’in kıymetli ilçesi Derik; kültürel birikimiyle mazisiyle hatırı sayılır bir medeniyetin temsilcisi olarak karşımıza çıkıyor” sözleriyle anlatarak, şunları söyledi: “Derik’in geçmişinin oldukça köklü olması birçok somut ve soyut değeri içine almasını sağlıyor. Bu değerlerin mihenk taşı arasında gösterilen ve fotoğraf etkinliklerine konu edilen ‘Derik Zeytini’ sadece tarımsal bir ürün değil. Mezopotamya’da barışın da önemli sembolü olmasıyla da anlamlı bir mesaj veriyor. Derik’in ‘Yeşil Altın’ı, zeytinin varlığının arttırılması, kalitesinin ve kurumsal kapasitesinin arttırılması, marka değerinin yükseltilmesi tanıtımı önemli. ‘Derik Zeytin Çalıştayı ve Zeytin Temalı Gastronomi Programı’nın bu anlamda ilçe açısından önemli kırılma noktalarından birini olduğuna inanıyorum.”
LONDRA’DA ALTIN MADALYA
Derik ve dahil olduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin zeytinin anavatanı olarak kabul edildiğini söyleyen Mardin Artuklu Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Aziz Korkmaz, “Bazı yazılı kaynaklar Osmanlı İmparatorluğu zamanında ilçenin zeytin ve zeytinyağı ticaretinde bir merkez olduğunu aktarıyor. Buraya ait olup tescili yapılmış 10’a yakın zeytin çeşidi var. Özellikle Halhalı tipi zeytin, karakteristik tadı ve aromasından dolayı hem sofralık hali hem de yağı beğeniyle tüketiliyor. Bu zeytine ait natürel sızma zeytinyağı, 2019 Londra’da düzenlenen Zeytinyağı Yarışması’nda medium kategorisinde altın madalya kazandı” dedi.
Paylaş