Çözüm getirmiyor!

YARGININ bağımsızlığı yaşamımızla, cumhuriyet rejimi ve demokrasiyle yakından ilgili...

İktidar yargıya kızgın! Yüksek yargının bazı kararları AKP’yi çileden çıkarıyor, bu nedenle yargıyı denetim altına almak istiyor. Bunu ısrarla vurguluyoruz.
12 Eylül’de yapılacak referandumun amacı bu.
“Yargı bağımsız olsun mu, olmasın mı?” diye bir halkoylaması yapılamayacağı için iktidar bunu dolambaçlı yoldan yapıyor!
¡ ¡ ¡
AKP, demokratik bir anayasa yaptığı izlenimi vermek istiyor ama değişiklik paketinin özü, bilindiği gibi, Anayasa Mahkemesi ile Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun yeniden yapılandırılarak iktidarın emrine sokulması... Ve bir de Yüksek Askeri Şûra kararlarına, daha doğrusu şeriatçıların ordudan ihraçlarına yargı yolunun açılması!
AKP’yi ilgilendiren konular bunlar. Gerisi teferruat!
Oysa referandum kampanyasında bunlardan hiç söz edilmiyor.
Anayasa değişikliği neler getiriyor, neler götürüyor?
Anketlere göre, çok kişi yapılacak değişikliğin içeriğinden haberdar olmadan, neyin ne olduğunun farkına varmadan oy kullanacak.
¡ ¡ ¡
Anayasalar, toplumun her kesiminin (muhalefet partilerinin, işçinin, memurun, emeklinin, işverenlerin, sendikaların, değişik mezhepteki yurttaşların, öğrencilerin, kadınların, çocukların, engellilerin, kısacası herkesin) görüşleri alınarak yapılır, toplumun isteklerine yer verebildiği ölçüde demokratik bir anayasa olur.
Anayasa daha önce 16 defa değiştirilmiş ama hiçbir seferinde kutuplaşma olmamış, ülke böyle ikiye bölünmemişti. Neden? Çünkü AKP, bu değişikliği tek başına yaptı, “Benim çoğunluğum var” diyerek diğerlerinin önerilerine bakmadı bile... Böyle olunca da, hazırlanan değişiklik, toplum sözleşmesi niteliğini kaybetti.
Anayasalar ülkenin sorunlarına çözüm getirmelidir. Türkiye’nin yıllardır tartışılan çok önemli sorunları var...
Milletvekili dokunulmazlıkları... Cumhurbaşkanı’nın yetkileri... Partilerin antidemokratik yapısı... Liderlerin diktatör yetkilerine sahip olması... Seçim yasasının demokratik olmaması... Yüzde 10 gibi çok yüksek seçim barajı... Yolsuzluklar... Yargının ağır işlemesi, adaletin sağlanamaması... İnsan hakları... Fikir ve düşünce özgürlüğü, vs...
Yapılan değişiklik, bunların hangi birine çözüm getiriyor? Hiçbirine!
Referandumun tek amacı, AKP’nin yüksek yargıya egemen olması...
Böylece, ilerideki muhtemel bir yargılanmadan da kurtulmuş olacaklar!
Anayasa Mahkemesi’nin 11 olan üye sayısı 17’ye çıkarılıyor ve üyeler şöyle saptanıyor:
Cumhurbaşkanı 4 üyeyi doğrudan doğruya seçiyor, 10 üyeyi de (Yargıtay, Danıştay, Sayıştay, YÖK gibi) çeşitli kurumların her boş yer için gösterecekleri üç aday arasından tayin ediyor. Kalan 3 üye ise Meclis’te iktidar partisi tarafından seçiliyor.
Üyelerinin tamamı iktidar tarafından seçilen mahkemenin adalet dağıtması mümkün mü?
¡ ¡ ¡
AKP meydanlarda “Memurlara toplusözleşme hakkı getiriyoruz” diye bağırıyor.
Bu doğru değil! Eski düzenlemede bulunan “toplugörüşme”nin adını “toplusözleşme”ye çevirmişler, o kadar. Memurlara grev hakkı tanımadıktan sonra toplusözleşmenin kıymeti harbiyesi kalır mı?
Grev hakkı olmayınca toplusözleşme lafı boşta kalıyor!
(Konuya yarın devam edeceğim...)
Yazarın Tüm Yazıları