Paylaş
Ankara Çankaya’da oturan okurumuz U.E., bir firmayla 2023 yılında 1747 lira karşılığında bir yıllık sözleşme imzaladı. Daha sonra üyeliğini bir yıl daha uzattı. 5 Temmuz 2024’te firmaya ait cihaz arızalandı. Okurumuz firmanın müşteri hizmetlerini aradı. Yetkili servis geldi ve cihazını değiştirdi. Yeni cihaz bir ayda iki kere arızalandı. Servis çağıran U.E., her seferinde 450 liradan 900 lira servis ücreti ödemek zorunda kaldı.
HAKEM HEYETİNE GİTTİ
Servis ücretini haksız bulan U.E., tüketici hakem heyetinin kapısını çaldı. U.E., hakem heyetine yaptığı başvuruda bakın ne dedi:
“Müşteri hizmetleri arızalanan cihazımın değiştirilmesi için teknik servisi yönlendirdi. Yeni cihaz da arızalandı yine teknik servis geldi ve yine bir 450 TL servis ücreti daha alındı. Tarafıma iki gün önce arasaydınız, bir ay geçmediği için servis ücreti vermeyecektiniz denildi. Yaklaşık bir ay içinde iki defa 450 TL olmak üzere toplam 900 TL servis ücreti ödemek zorunda bırakıldım. 1747’ye sözleşme imzalarken, 900 TL de kuruma servis ücreti ödemiş oldum. Tarafımdan kaynaklı olmayan cihaz arızası nedeniyle her defasında servis ücreti alınmasını doğru bulmuyorum. Bir ay içerisinde bir cihazın arızalanmasının da kurumun cihazlarından kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Ayıplı hizmet nedeniyle servis ücretinin iadesini talep ediyorum.”
HAKEM HEYETİ TÜKETİCİYİ HAKLI BULDU
Çankaya Tüketici Hakem Heyeti, cihaz arızasına iki kez servis ücreti ödeyen tüketiciyi haklı buldu. Hakem heyeti kararında Tüketici Kanunu’ndaki ‘ayıplı mal’ maddesine atıf yaparak, bu şekilde servis ücreti alınması ‘ayıplı hizmet’ sayıldı. Kanuna göre ‘ayıplı hizmet’ten firmanın sorumlu olduğu ve servis ücretinin iadesi gerektiği vurgulandı. Kararda, uyuşmazlık tutarı olan 900 TL’nin tüketiciye ödenmesine karar verildi.
SERVİS ÜCRETİNİN İADESİNİ İSTEYİN
U.E. gibi servis ücreti mağduru olan ve ne yapabileceklerini soran okurlarım da ilgili tüketici hakem heyetlerine başvuruda bulunabilirler. Bunun için izlenmesi gereken yol da çok basit. Evinize gelen servisten fatura alın. Tüketici olarak, yerleşim yerinin bulunduğu tüketici hakem heyetine başvurup ödediğiniz servis ücretinin iadesini isteyin.
TÜKETİCİ HAKEM HEYETİNE BAŞVURU KRİTERLERİ
Tüketici hakem heyetlerine başvuru ile ilgili okurlarımın merak ettiği diğer konulardaki sorular ve yanıtlarım da şöyle:
2025’TE PARASAL SINIR 149 BİN TL
- Tüketici hakem heyetlerine başvuruda parasal sınır ne kadar?
Tüketici hakem heyetlerine başvurudaki parasal sınır her yıl yeniden belirleniyor. Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile tüketici hakem heyetine başvuru sınırı, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 104 bin TL’den 149 bin TL’ye çıkarıldı. 149 bin TL’nin altındaki uyuşmazlıklarda, il veya ilçe tüketici hakem heyetleri görevli.
149 BİN TL ÜZERİ UYUŞMAZLIK ARABULUCU VE TÜKETİCİ MAHKEMESİNE
149 bin TL ve üzerindeki uyuşmazlıkların karara bağlanması amacıyla tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılamıyor. Bu uyuşmazlıkların çözümü için sırasıyla dava şartı arabuluculuk müessesesine ve tüketici mahkemelerine; tüketici mahkemeleri bulunmayan yerlerde asliye hukuk mahkemelerine başvurulması gerekiyor.
- Hakem heyetine nasıl başvuru yapılır?
Şahsen veya avukat aracılığıyla; elden, posta yoluyla veya elektronik ortamda e-Devlet kapısı üzerinden Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) (https://tuketicisikayeti.ticaret.gov.tr) ile tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılabilir. Ancak, tüketici hakem heyetlerine sözlü başvuru yapılamıyor. Başvurular, uyuşmazlık konusunu içeren dilekçenin, varsa delil oluşturan ilgili belgelerle birlikte tüketici hakem heyetine verilmesiyle yapılıyor. Tüketici hakem heyetlerine yapılacak başvurular Ticaret Bakanlığı’nın internet sayfasında bulunan başvuru formu kullanılarak da yapılabiliyor.
- Hakem heyetleri ne kadar sürede karar verir?
Hakem heyetine yapılan başvurular; başvuru tarih ve sırasına göre en geç altı ay içinde görüşülüp karara bağlanıyor. Yapılan başvurunun niteliği dikkate alınarak, karar süresi en fazla üç ay daha uzatılabiliyor.
- Hakem heyetlerinin kararlarının yerine getirilmesi nasıl sağlanır?
Hakem heyetlerinin kararları tarafları bağlayıcı nitelikte. Eğer karar yerine getirilmezse, İcra ve İflas Kanunu kapsamında ilamların icrası hükümlerine göre uygulanması talep edilebiliyor. Bunun için de ilgili icra dairesine başvuruda bulunulabiliyor.
Son bir not: Tüketici hakem heyetlerine başvuru ücretsiz...
Paylaş