Sütlü tatlı-pastayla 40 milyon YTL’yi buldu, çikolataya soyundu
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
70 yıl önce İzmir’de tek dükkanla iş hayatına başlayan Özsüt Muhallebicisi, artık 40 milyon YTL cirolu ve 140 şubeli bir dev oldu. Özsüt’ün kurucusu İbrahim Urlulu, önümüzdeki yıl hem el yapımı çikolata işine girecek, hem de Fransız kahve zinciri Cafes Richard’ı Türkiye’ye getirecek.
İZMİR’de Kemeraltı’nda 70 yıl önce tek dükkanla yola çıkan Özsüt Muhallebicisi, bugün 140 şube ve 40 milyon YTL. cirolu bir kafe zincirine dönüştü. Babası ’Sefer Usta’nın 1938 yılında kurduğu Özsüt Muhallebicisi’ni hızla büyüten İbrahim Urlulu, önümüzdeki yıl hem el yapımı çikolata işine girecek, hem de Fransız kahve zinciri Cafes Richard’ı Türkiye’ye getirecek.
Sadece Özsüt şubelerinde bulunacak çok özel drajeler ve el yapımı madlen çikolatalarla, çikolata pazarında yerini almak isteyen Özsüt Genel Müdürü İbrahim Urlulu, bu sektöre 1 milyon Euro yatırımla adım atıyor. İbrahim Urlulu, 140 şubesinde satışa sunacağı Cafes Richard kahveleriyle de yabancı zincirleri geride bırakmayı hedefliyor.
İlkokuldan itibaren Kemeraltı’ndaki muhallebicide çalışan, 16 yaşında babasının vefatı üzerine işi devralmak zorunda kalan İbrahim Urlulu, ailesinim desteğiyle eğitimini tamamlamasının ardından Özsüt’ü büyütmeye odaklanmış. Özsüt Genel Müdürü İbrahim Urlulu ile hem yeni yatırım planlarını hem de ’tatlı’ sektörünü konuştuk.
Özsüt nasıl kuruldu?
- Babam Selanik doğumlu. Savaş sırasında İzmir’e geliyor. 1930’lu yılların ortalarında babasının da yardımıyla yoğurt ve kaymak işi yapan bir firmaya ortak oluyor. Daha sonra işi tek başına yürütüyor. 1950’li yıllardan sonra tatlıya başlıyor. Yoğurt ve balkaymaktan başka ürünü yok. 50’li yıllarda muhallebi, sütlaç yapıyor. 60’larda işi biraz geliştiriyor. 70’lerde tatlı ön plana çıkıyor.
Siz işi ne zaman devraldınız?
- Babamın vefatıyla 16 yaşında işin başına geçtim. Annem dükkanı açıyordu, ben okuldan sonra gidiyordum. O yıllarda dükkanda çalışan Toprak Ailesi’den beş kardeş vardı. Onlarla ortak olduk. Benim hem okumaya devam etmem, hem işletmenin başında durmam çok kolay değildi. Eğitimi tamamladıktan sonra 1990-92 arasında Vestel’de finansman departmanında çalıştım. Sonra da işin başına geçtim. İkinci şubemizi 1992’de açtık. 94 krizinde dükkanlar boşalmaya başlayınca, ’Burada bir fırsat var’ dedik ve büyümeye başladık.
Kahve ve çikolata
Yeni bir sektöre ya da alana girmeyi düşünüyor musunuz?
- Hayır. En iyi bildiğim iş bu. Ama yeni ürünlerimiz olacak. Önümüzdeki yıl çikolata ve kahve işine gireceğiz. Özsüt markasıyla çikolata üreteceğiz. Bunun için Fransız Valrhona çikolataları ile anlaştık. Bir milyon Euro’luk yatırımla başlıyoruz. Ayrıca bu yıl ilk defa paketlenmiş dondurmaya geçtik. Önümüzdeki yıl paket dondurmayla zincir marketlere girme düşüncemiz var.
Çikolata ve kahvede hedefleriniz nedir?
- Çikolata endüstriyel boyutta olmayacak, el yapımı olacak ve sadece Özsüt’te satılacak. Kahve konusunda da Fransız Cafes Richard’ı ile anlaştık. 140 şubemizle yabancı kahve rakiplerini de geride bırakarak en yaygın kahve zinciri olmaya hazırlanıyoruz. Türk damak tadına uygun kahve çeşitleri üzerinde birlikte çalışıyoruz. Kahveleri Fransa’dan getireceğiz. Cafes Richard, 2009 yılında Özsüt şubelerinde yerini alacak. Kahveleri Fransa’dan getireceğiz, Türk damak zevkine adapte edeceğiz.
Bu yıl ne kadar yatırım yaptınız?
- Bu yıl 4 milyon Euro yatırımımız var. Daha önce de fabrikamıza 4 milyon Euro yatırım yaptık. İkinci fabrikayı yapıyoruz. Çikolata imalatı yapıp, dondurma işinde de büyümek istiyoruz. Üretim günlük yapılıyor ve yine günlük dağıtılıyor. İzmir Kemalpaşa’da 5 bin metrekarelik üretim tesisimiz var. Bu alanı yaptığımız yatırımla 10 bin metrekarenin üzerine çıkarıyoruz.
Yunanistan’da üretim yapacağız İsrail’den bile talep geliyor
Yurtdışında şube açacak mısınız?
- Çok talep geliyor. Yunanistan’la görüşüyoruz. Yunanistan bizim öncelikli pazarımız. Çok iyi araştırdık. Güzel bir pazar. Damak tadımız uyuyor. Birçok tatlının ismi bile aynı. Sütlaç sütlaç, baklava baklava. Avrupa’ya süt ve sütlü ürün ihracatı yasak olduğu için Yunanistan pazarına girmemiz için de yatırım yapmak zorundayız. İsrail’den de ilginç teklifler geldi. Türkiye’den giden çok büyük bir Yahudi kesimi var İsrail’de. Ama orası uzak bizim için.
Valrhona 60 ülkede tüketiliyor
FRANSA’da 1924’te kurulan Valrhona çikolataları, üretimini dünyada 15 bin tonla sınırlıyor. Varlrhona’nın çikolata okulu Ecole du Grand Chocolat’ta gerçekleştirilen yenilikçi çalışmalar aracılığıyla, her geçen gün yeni lezzetler keşfediliyor. Valrhona, İsviçre’den Güney Afrika’ya, Avustralya’dan ABD’ye kadar 60’a yakın ülkede tüketiliyor.
Cafes Richard, günde 2.3 milyon fincan kahve satıyor
FRANSIZ kahve markası Cafes Richard, yılda 7 bin ton kavrulmuş kahve üretimiyle Fransa’nın lider markası. 1875 yılında Pierre Fayel tarafından Paris’te küçük bir kafede başlamış. Café Richard markası altında şarap ve kahve üretiyor. 1955’te büyümeye ve Fransa dışına açılmaya başlamış. Dünyada günde 2 milyon 300 bin fincan kahve satıyor. Yılda 840 milyon fincan kahve satış hacmine sahip.
Diyarbakır, Malatya ve Urfa’ya giriyoruz
Kaç şubeniz var, bölgelere göre şube dağılımınız nasıl?
- Ege Bölgesi’nde 30, Marmara’da 56, İç Anadolu’da 35, Akdeniz’de 16, Karadeniz’de 2, Güneydoğu Anadolu’da bir şube olmak üzere toplam 140 şubeyle faaliyet gösteriyoruz. Yakında Diyarbakır, Malatya ve Urfa devreye giriyoruz. Karadeniz’de Samsun ve Trabzon’da varız. Bu bölgede biraz daha aktif hale gelmeye çalışacağız.
Kimse tatlı reçetesinin tamamını bilmez
Tatlı ve pastalarınızın özel formülleri var mı?
- Tabii ki var. Standart bir formülünüz olmalı. Çünkü standart ürün çıkarmak mecburiyetindesiniz. İnsanlar bugün bunu yiyor, yarın farklı bir şey yedikleri zaman tepki gösterir. Reçetelerimizi yapan birkaç değişik birim var. Üretimdeki hiçkimse bir reçetenin tamamını bilmez. Bizim ana 20 formülümüz var. Bunların tamamının sadece aile bireyleri bilir.
Günlük üretim kapasiteniz nedir?
- Günde 4-5 bin pasta yapabiliyoruz, 5-6 bine çıkabiliriz. Sütlü tatlıda günlük işleme kapasitemiz 15 ton. Dondurmada da günlük kapasitemiz 20 ton.
İBRAHİM URLULU
ÖZSÜT’ün Genel Müdürü İbrahim Urlulu, 1964 İzmir doğumlu. Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden mezun olduktan sonra ABD’de Pittsburgh Üniversitesi’nde Uluslararası İşletme master’ı yaptı. 1990-1992 yılları arasında Vestel firmasında uluslararası finansman alanında çalıştıktan sonra, 1993’te babasının kurduğu Özsüt’ün yönetimini devraldı. Urlulu, İngilizce, Fransızca ve İtalyanca biliyor.