Paylaş
1936’DA NOKTAYI KOYDU
“İnsana ruhunu etkileyen müziğin ve görsel sanatların Türk toplumunun yüksek kalkınmasında baş önemde olduğunu bilen dahi Atatürk, evrensel müziğin ilk ipuçlarını 1928 yılında İzmir’de, daha sonra da 1933 yılında ünlü ‘Onuncu Yıl Nutku’nda verdi. ‘Çağdaş klasik müziğinin kurumsallaşması ile ilgili bir ulusun değişikliği, önce müzikteki değişikliği algılayabilmesidir’ demiştir. Kasım 1936’da meclisin açılışında, ‘Güzel sanatların her şubesi için Kamutay’ın göstereceği alaka ve emek, milletin insani, medeni hayatı ve çalışkanlık veriminin artması için çok tesirlidir’ diyerek noktayı koymuştur.
ATAM SEN DESTAN OLDUN
Biz sanatçılar olarak sahnede çalışıyorsak, dans edebiliyorsak, konuşuyorsak, söylüyorsak ve insanlarımıza, ‘Bu güzellikler de varmış’ dedirtiyorsak, bunun sebebi insanlarına nasıl yaşam umudu verdiysen Atam, sen bizlere de güneş oldun, nice yıllara kadar uzanan bir destan oldun.”
Oğuz Özlem, Bodrum’daki antik tiyatronun yanlış kullanımından ve Bale Festivali’nin hak ettiği yerde olmamasından da yakınıyor gibi:
“Bizler, Bodrum’un güzelliklerine uluslararası bir güzellik katmak üzere buradayız. 4. Yüzyıl’da Kral Mausolos’un on bin kişilik yaptırdığı bu amfitiyatronun 4 bin kişi alabilecek üst tarafı toprak altındadır. O zamanlarda neşeli, üzüntülü, mizahi skeçlerin sergilendiği, seyredildiği yerlerdir.
ÜZÜNTÜLÜ VE SIKINTILIYIM
Ama şimdilerde üzüntülü ve sıkıntılıyım. Ben buradayım, gözünüzün önündeyim. Zamanımızdaki bale, opera, tiyatro ve orkestra temsillerini pek düşünmedik. Ama onlara çok benzer sanatsal faaliyetlerin temelini attık. Bu hatırlatma sonrasında Bodrum’ un güzelliklerine uluslararası bir güzellik katan bu bale festivalinin 20. yılını kutlayacağız. Batı sanatının ve müziğinin yer aldığı Aspendos Müzik Festivali, Dünya Festivali Birliği’nde 7’nci sıradadır. Bu festival de neden daha yukarılara çıkan bir Aspendos olmasın? Yeter ki Bodrum’un prestijine, sanat ve kültür ağırlıklı olaylara katılım bilinci oluşsun.
GERÇEK SAHİPLERİ KİMLERDİR
Dünyanın her tarafında bu gibi yerler altın değerindedir. Buranın gerçek sahipleri klasik batı müziğinin kültür ve sanatsal ağırlıklı sanatçılarının çaldığı, söylediği ve dans ettiği yerlerdi. Ona göre dizayn edilmiştir. Bu yerlerin rant gözüyle bakılması hatadır. Turgut Reis Sanat Festivali’nin o ihtişamlı günlerini aramamak mümkün mü? Her temsilinde 3 bin 500 kişinin akın ettiği bir müzik festivalinin birden yok olması çok üzücüdür. Aspendos’ta olduğu gibi, burada da klasik batı müziğinin sanatçılarını izlemek ayrı bir güzelliktir. Müzik ve sanat bütün doğal uyumları kendinde topladığı için çekicidir. Bir sanat yapısının orantısı ve uyumu güzel duygularımızın evrenselliğini ortaya çıkarır.”
PROGRAM
5 Ağustos: 20. Uluslararası Bodrum Bale Festivali- Harem (Ankara Devlet Opera ve Balesi)
8 Ağustos: Notre Dame’in Kamburu (İzmir Devlet Opera ve Balesi)
11 Ağustos: A Passageto Bollywood (Hindistan Dans Tiyatrosu)
13 Ağustos: Woman By Aron Vivancos (İspanyol Flamenko Dans Topluluğu)
16 - 17 Ağustos: Don Kişot (İstanbul Devlet Balesi)
Paylaş