ABD, 1925 yılından beri üzerinde çalıştığı elektromanyetik bombayı (e-bomb) ilk kez 2002 yılında deneyecek.
ABD'nin önde gelen teknoloji yayınlarından Popular Mechanics, Pentagon'un e-bomb konusundaki ‘‘çok gizli’’ planlarını kapak konusu yaptı. İnsan dışındaki her türlü üretim, iletişim ve enerji altyapısını devredışı bırakan e-bomb için, ‘‘Uygarlığı 200 yıl geri göteren silah’’ tanımı yapılıyor. Çünkü, bombanın patlaması ile birlikte finans merkezleri, borsalar, enerji üretim sistemleri, ulaştırma, iletişim gibi sektörlerin tamamı çalışamaz hale geliyor. E-bomb'un en önemli özelliği ise verdiği yüksek zarara karşılık son derece ucuz bir silah olması.
ABD'nin öncelikle uçaksavar sistemlerini devredışı bırakmak için geliştirdiği e-bomb, patladığında keskin bir kırılma sesi duyuluyor. Bombanın patlaması ile birlikte ortaya bir yıldırımdan bin kat daha güçlü bir manyetik dalga çıkıyor. 15 dakika içinde şehirlerde ışıklar gidiyor, radyo, televizyon gibi tüm elektronik eşyaların içindeki devreler kullanılamaz hale geliyor, bilgisayar sistemlerindeki tüm bilgiler yok oluyor. Otomobiller ve sinyalizasyon sistemlerindeki elektronik devreler bozuluyor. Ve dünya, birkaç dakika içinde 200 yıl öncesinin ortamına bürünüyor.
İlk olarak 1925 yılında fizikçi Arthur H. Compton tarafından başlatılan e-bomb konusundaki çalışmalar 1950'li yılların sonlarında birinci nesil e-bombları doğurdu. ABD bu konuda küçük çaplı deneylerin dışına çıkmadı. Özellikle 11 Eylül'de yaşanan terörist saldırı, ABD'nin yeni nesil e-bomb konusundaki çalışmalarını hızlandırdı. Ve Pentagon, 2002 yılında bu bombayla ilgili ilk büyük denemeyi yapma kararı aldı.
FARADAY KAFESİ
E-bomb'un etkilerinden korunmanın tek yöntemi olarak, her türlü elektronik alette birer Faraday Kafesi yapılması gösteriliyor. Böylece, e-bomb'un patlaması ile ortaya çıkan yüksek elektromanyetik dalgaların önemli bölümü, Faraday Kafesi sayesinde toprağa aktarılabiliyor.
E-bomb neleri etkileyecek?
Tüm elektronik cihazlar bir daha kullanılamaz hale gelecek.
Bilgisayarlar ve bilgisayarlardaki tüm bilgiler bozulacak.
Kablolu ve kablosuz iletişim şebekeleri devredışı kalacak.
Hava, kara ve deniz taşıtlarının elektronik devreleri iptal olacak.
Ulaşım altyapısındaki sinyalizasyon sistemi çökecek.
Enerji üretimi yapan tesisler çalışmayacak.
Sağlık sektörü duracak.
Teröristler için maliyeti 400 dolar
AVUSTURALYA Monash Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü öğretim görevlisi Carlo Kopp, e-bomb konusunda da önde gelen uzmanlar arasında gösteriliyor. Kopp, ABD'nin e-bomb için kullandığı yüksek teknolojiye karşılık, aynı etkiyi yaratacak bir e-bomb'un teröristler tarafından sadece 400 dolara maledilebileceğini söylüyor. Kopp, ‘‘E-bomb yaratmak için 1940'ların teknolojisi bile yeterli’’ diyor.
Nasıl çalışıyor?
E-BOMB'un görünümü standart bombalardan çok farklı değil. Bombanın içinde uzun bir metal boru sistemi bulunuyor. Bu boru, bombanın ucuna kadar uzanıyor. Bomba uçaktan atıldıktan sonra, rüzgarın etkisiyle harekete geçen bir çeşit elektrik motoru, borunun etrafında hızla dönerek manyetik bir alan yaratıyor. Ve bu manyetik alan tepe noktasına ulaştığında ortaya çıkan patlama, bombanın ucundaki boru ağızından dışarı yayılıyor. Böylece, uygarlığı silen manyetik dalgalar hedeflerine doğru hızla yolalıyor.