1)Toplam gol - 8 maçta 25 gol.
Haftanın sessizleri.
Adana Demir-Bodrum: 0-0.
2)Kasımpaşa-Galatasaray: 32 şut- 6 gol.
Gaziantep-Eyüp: 33 şut-4 gol.
Rize-Alanya/Göztepe Samsun: 22 şut-4 gol.
3)Fenerbahçe-Antalyaspor: 13 faul.
Verilen kart: SIFIR.
Futbol Disiplin Talimatı’nın ‘hakaret’ nedeniyle 41. ve ‘sportmenliğe aykırı hareketi’ sebebiyle 36. maddesinden PFDK’ye sevk edilen Ghezzal’a sadece 36. maddeden 1 maç ceza geldi. Bu kararın açılımını şöyle özetlemek mümkün: “O sözler küfür veya hakaret değil, Kırmızı kart yanlıştır.” Eğer tersi olsaydı, 41. madde uyarınca Ghezzal’a 3 ila 7 maç arası ceza verilecekti.
Süper Lig'de 2 Şubat Pazar günü oynanan F. Bahçe-Çaykur Rize maçının 78. dakikasında oyundan çıkarken yavaş hareketlerde bulunduğu gerekçesiyle sarı kart gören, ardından da direkt kırmızı kart gören Ghezzal, karşılaşma sonrası sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, “Hakeme ‘f..k off’ dediğim için atıldım” açıklamasını yapmıştı. TFF Hukuk Müşavirliği, hakem Burak Pakkan’ın raporu doğrultusunda Çaykur Rizesporlu futbolcuyu ‘hakaret’ nedeniyle Futbol Disiplin Talimatı’nın 41. maddesi ve ‘sportmenliğe aykırı hareketi’ sebebiyle 36. maddeden PFDK’ye sevk etmişti.
BU KARAR ARTIK EMSAL OLACAK
Ghezzal'a ne ceza vereceği merakla beklenen Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK), ‘sportmenliğe aykırı hareket’ suçunu içeren 36. madde uyarınca 1 maçtan men ve 58 bin 500 TL para cezası kesti. ‘Emsal’ niteliği taşıyan bu karar PFDK’nin artık ‘f... off’ kelimesini küfür ya da hakaret kapsamında değerlendirmediği anlamına geliyor. Yani PFDK diyor ki; “Bu kırmızı kart yanlıştır. O sözler küfür veya hakaret değildir, sportmenlik dışı tepkidir. Oyun kurallarındaki karşılığı sarı karttır.” Eğer tersi olsaydı, Ghezzal’a 41. madde gereğince 3 ila 7 maç arası men cezası verilecekti. Hatırlanacağı üzere daha önce Türkiye liglerinde çok sayıda futbolcu, hakeme bu sözleri söyledikleri için kırmızı kart görmüş ve 41. maddeden cezalar almıştı.
COLIN KAZIM 4, TÖRE VE BAROS 3 MAÇ CEZA ALMIŞTI
Süper Lig’de daha önce müsabaka hakemine ‘f... off’ dedikleri için kırmızı kart gören F.Bahçeli Colin Kazım 4, Roberto Soldado 1, G.Saraylı Baros ve Beşiktaşlı Gökhan Töre 3 maç men cezasına çarptırılmıştı.
TFF 2. Lig’de 8 Aralık 2024 günü oynanan Beyoğlu Yeni Çarşı Spor-Artı Değer Van Spor maçında son anlarda hakemin gösterdiği ve stat anonsundan yankılanan sarı kartın neden TFF raporlarına yazılmadığına dair seçenekleri ‘TFF’NİN SARI KART BİLMECESİ’ başlığıyla pazartesi günü paylaşmıştık. Ligin sponsorunun yayınında ve Mackolik’in canlı maç skorları uygulamasında ‘Arda Uzun sarı kart’ bilgisi yer alıyordu. Şaşırtıcı olan noktalardan biri TFF Youtube kanalına yüklenen maç görüntülerinin (https:// www.youtube.com/live/yLEfZ5chx2Y) her nedense 94’36”da ATAK DEVAM EDERKEN kesilmesi ve sonunun yer almamasıydı. Halbuki kart 90+5’den sonra çıkmıştı. Keza TFF internet sitesindeki maç raporunda da kart gözükmüyordu.
CEVAP BEKLEYEN KRiTiK SORULAR
ETiK KURULU NE YAPMALI, PROFESYONEL FUTBOL DiSiPLiN KURULU NEDEN iŞiN iÇiNDE DEĞiL
***
‘e’ bendinde geçen ‘Futbol Camiası’ kavramı Etik Kurulu Talimatı’nın 2. maddesinin ‘h’ bendinde hakemleri de kapsayarak tanımlanmaktadır. Bu kurula sevkedilebilmesi için ‘PFDK tarafından işlem yapılmayan’ bir olay gerçekleşmesi gerekir. Halbuki PFDK Talimatı’nın “Madde 3-Kapsam” der ki:
Türk futbolunda gün geçmiyor ki enteresan olaylar yaşanmasın. TFF 2. Lig’de 8 Aralık 2024 Pazar günü Maltepe Hasan Polat Stadı’nda oynanan Beyoğlu Yeni Çarşı-Artı Değer Vanspor (1-0) maçının hakemi Tarık Güldal ile gözlemcisi Volkan Yalın’ın TFF Etik Kurulu’na sevk edildiği haberleri dolaşmaya başladı. Olayın gündeme gelme nedeni ise ev sahibi takımın bu maçtan haftalar sonra TFF’ye başvurarak “11 numaralı oyuncumuz Muhammed Arda Uzun, 8 Aralık’taki maçta sarı kart görmüştü. Ancak maç raporunda yer almıyor. Oyuncumuzun kaç kartı olduğunu, ne zaman cezalı duruma düşüp düşmeyeceğini hangi resmi bilgiye göre takip etmeliyiz?” minvalindeki sorusu. Zira maçın görüntülerinde, 90+6. dakikada stat hoparlöründen “Beyoğlu Yeni Çarşı takımında sarı kart gören oyuncu, 11 numaralı Muhammed Arda Uzun” anonsu yankılanıyor. Keza Mackolik’in canlı maç skorları uygulamasının maç detayında da “Arda Uzun sarı kart” bilgisi yer alıyor.
DiYELiM Ki BÜTÜN HAKEMLER KARTI ATLADI, PEKi GÖZLEMCi RAPORUNDA NEDEN YOK
BEYOĞLU Yeni Çarşı’nın başvurusuyla ortaya çıkan olayda birkaç durum söz konusu olabilir:
1-) Muhammed Arda Uzun’un gördüğü kart, TFF resmi internet sitesindeki maç detayı bölümünde yer almıyor. Hakem maçın son anlarında gösterdiği kartı not etmeyip gösterdiğini unutmuş olabilir ve dolayısıyla raporuna yazmamış olabilir. Diyeceksiniz ki yardımcılar ve 4. hakem ne iş yapar? Eskidendi sorumluluk sahibi olmak, ekip olmak! Hali hazırda Süper Lig’de dahi etliye sütlüye karışmayan pek çok yardımcı/4.hakemin bir benzeri 2. Lig’de yaşanmış olabilir ve tüm ekip atlamıştır.
GÖZÜ KÖR, KULAĞI SAĞIR
2-) Tüm ekibin atladığı sarı kartı, maçın gözlemcisi Volkan Yalın da atlamış olabilir. Her müsabaka bitiminde gözlemcinin ilk görevi, kartları hakemle karşılaştırmak ve mutabık kalmaktır. Tribünden maçı o esnada izlemiyor olabilir ya da anons edilen sarı kartı duymayıp atlamış olabilir. Demek ki gözlemcinin de gözü kör, kulağı sağır oldu ve uyudu. Maç sonunda hakem de yazmayı atladıysa kart kaynadı.
BiR YANLIŞLIK VAR AMA...
3-) Gözlemci kartı not aldıysa ancak buna rağmen maç sonunda hakem “Kart göstermedim” dediyse şaşırmış ve yanlışlık olduğunu düşünmüş olabilir. Sorgulamayı genişletip ısrarcı olup kart durumunu öğrenebilirdi.
Hoş geldin yabancı VAR, hoş geldin huzur! Siftahı Hatayspor-Galatasaray maçında Belçikalı Jan Boterberg ile yaptık. 38 yaşındaki Belçikalı, 2016’dan bu yana Jupiler League’de. Bu sezon 21 haftada 13 kez düdük çaldı, 9 kez VAR görevindeydi. FİFA kokartlı değil ancak 2025’te Belçika Futbol Federasyonu tarafından FİFA VAR kadrosuna bildirilen isimlerden. UEFA Şampiyonlar Ligi’nde Kızılyıldız-Stuttgart; Avrupa Ligi’nde Galatasaray-Tottenham; Uluslar Ligi’nde İskoçya-Portekiz, Arnavutluk-Gürcistan, Norveç-Kazakistan, Lüksemburg-Belarus maçlarında VAR odasındaydı. Konferans Ligi’nde de 3 maçta görev aldı.
BOTERBERG, ANDERLECHT-GENK MAÇINDA SKANDAL HATA YAPMIŞTI
Dünkü Gaziantep-Bodrum maçında da VAR hakemliği yapan Boterberg’in kariyerindeki ilginç anlardan biri 23 Aralık 2023’teki Anderlecht-Genk maçı. Ev sahibinin 2-1 kazandığı maçta skandal müdahalesi nedeniyle Mart 2024 sonuna kadar VAR verilmemiş. Playoff’lar başlayınca tekrar görev almış. Bu hatası düdük sayısını da etkilemiş, sezonun kalanında sadece 6 maç yönetmiş. Lafügüzaf kısımları geçip hayatın hazin gerçeğine dönelim: İlk yarıdaki skandal elle oynamaya rağmen Boterberg’in Cihan Aydın’ı monitöre davet etmemesi; daha basit olan ve tartışılacağı Mertens pozisyonunda ise davet etmesi... Her iki pozisyon sonrasında soluğu sosyal medyada ve ekranlarda aldım. İşte yabancı VAR’ın getirdiği huzur:
1-) Her iki pozisyon için #Allahbelanızıversin hashtagi açılmadı, küfür ve hakaret yağdırılmadı.
2-) TV ve dijital medya yayınlarında hakem kadrosuna ağız dolusu ithamlarda bulunulmadı.
NEDiR BU CiHAN AYDIN’IN YABANCI VAR HAKEMLERiNDEN ÇEKTiĞi
Yabancı VAR uygulaması geçen sezon 32. haftada başlamıştı. 27 maçta görev yapmışlardı. Bu sezon çok erken merhaba denildi. Yabancıların maliyeti, seyahat ve konaklama gibi ücretlerini konuşmayacağım, zurnada peşrev olmaz. Yalnız hakem Cihan Aydın’ın nedir yabancı VAR şanssızlığı! Geçen sezon Sivasspor-Fenerbahçe maçında şampiyonluk yarışını etkileyen en büyük hata Benjamin Brand’dan gelmişti. Bu sezon da yabancı VAR’ların ilk skandalı, Hatay-Galatasaray maçında ceza sahasında elle oynamanın pas geçilmesiyle Cihan Aydın’a denk geldi.
KEŞKE HERKES FERHAT GÜNDOĞDU KADAR ŞANSLI OLSA VE DESTEK GÖRSE
Sadece Türk hakemliğini yönetme konusunda değil, insanî değerler açısından da tuhaf kararlara imza atan Merkez Hakem Kurulu’na (MHK) bir tepki de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan geldi...
20 Aralık 2024 tarihli gazetemizde, “Kadın hakem ‘hamile’ diye FİFA listesinden çıkarıldı” başlığıyla yayımlanan özel haberimizi değerlendirmeye alan Bakanlık, FİFA 1. Kategori hakemi olan ve elit kategorisine yükselmesine bir aşama kalmışken hamile olması nedeniyle MHK tarafından listeden çıkarılan Gamze Durmuş Pakkan için harekete geçti. Pakkan’ı telefonla arayıp olayı öğrenen Bakanlık yetkilileri, en kısa zamanda konuyla ilgili olarak Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ile temasa geçeceklerini bildirdiler. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yetkililerinin, “Bakanlık olarak çocuk yapılmasını teşvik ederken MHK’nin yaptığı kabul edilemez” diyerek TFF’den görüş isteyeceği ve Pakkan’a FİFA kokartının iadesinin sağlanması konunun takipçisi olunacağı bilgisi edinildi.
MHK YÜZÜNDEN ERKEN İFLAS
· Yabancı VAR... Dijital atama... Beş üyeli MHK yapılanması... Gelinen nokta Mehmet Büyükekşi projeleri. Peki MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu’nun sunumundan geriye bir şey kaldı mı?
1- Yüzü eskiyen hakemlerin gönderilmesi planlandı. 2022’deki gibi 2024’te de hakemleri nedensiz yok etti. O isimlerde 40’ında olan 1 hakem vardı, diğerleri daha küçüktü. Kimse araştırma gereksimi duymadığından inandırıldı. Bugün ise MHK’yi getiren kulüpler dışında destekçisi kalmadı. Göztepe’nin basın açıklaması son noktayı koydu:
2- “Genç hakemlerimiz hızlı hazırlandıkları için yeterli eğitime ve deneyime sahip değildir. Tecrübeli hakemleri emekliye ayırmak sağlıklı sonuç vermemektedir.” î“Genç hakemlere yönettireceğiz” denildi. Önceki MHK’nin kazandırdığı isimler dışında 162 maçta sadece 1 maçta yeni isim izledik: Ömer Tolga Güldibi.
3- Yabancı VAR: FİFA VAR’lar yok edildi, yenileri kazandırılacak, yetişiyor denildi, yabancı VAR jokeri kullanılmak zorunda kaldı. Sonuç mu? İlk yarı bitmeden iflas eden bir MHK. Zoru başarıp Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı seçilen İbrahim Hacıosmanoğlu’nu erken tüketen bir MHK.
AĞUSTOS AYINDA 600 YILLIK ECDADIN TORUNLARIYDIK
Süper Lig tarihindeki en kaotik ilk yarıyı geride bıraktık. Temel sorunun sadece hakem zannedildiği coğrafyada VAR kararları da kaostan nasibini fazlasıyla aldı. “Bize verildi, onlara aynısı verilmedi”, “Nasıl karışmaz”, “Bu pozisyona mı çağırdı!” tartışmaları sürdü. VAR kayıtlarının açıklanması tepkiyi dindirmedi, çünkü asıl merak edilen neden müdahale edilmeyen pozisyonlardı. Huzur olmayan ve yoğun baskı olan bir iş ortamında verim beklemek hayalden öteye gitmez. Her yeni sabaha işini kaybetme korkusuyla uyanmak, mevcut MHK’nin pek çok hakemde yarattığı travmadır.
Otoritenin yaklaşımı veya MHK değil; mahalledeki yangının seviyesi bir hakemin kariyerini belirler oldu ne yazık ki. “Hakem hata yapabilir ancak VAR’ı affetmem” sopasını gösteren TFF kanadı, MHK’nin atama özensizliği, tecrübeli VAR’ların nedensiz yok edilişi, müdahale çelişkileri ile geride kalan 17 hafta...
TECRÜBESiZ HAKEMLER KURTLARIN ÖNÜNE ATILDI
Önceki sezonlara göre 2 önemli fark var:
1- Tecrübesiz hakemler, boylarından büyük maçlarda kurtların önüne atıldı. Sahada yaşanan büyük hatalar, korkuları tetikledi ve dengeyi Riva’dan sağlamaya çalışan işgüzar VAR’ları doğurdu.
2- Hakemlerin idam sehpasında Fenerbahçe-Galatasaray yarışının korkusu etkili oluyordu. Bu sezon Trabzonspor kökenli TFF Başkanı olması münasebetiyle yeni bir korku dağı oluştu. Trabzonspor maçlarında hata yaptığı düşünülen hakem ve VAR’ların akıbetini görmek zor değil. Bakınız Burak Pakkan (14. hafta, Alanyaspor-Trabzonspor), Volkan Bayarslan (6. hafta, Gaziantep-Trabzonspor) ve Erkan Engin (VAR).
17 HAFTADA 62 VAR MÜDAHALESi OLDU
Verilen penaltı: 26
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Yönetim Kurulu tarafından 23 Temmuz’da Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanlığı’na getirilen Ferhat Gündoğdu ve ekibinin sadece 4 aylık görev sürelerindeki icraatları:
Lig kategorilerine göre temmuz ayında klasman listesi açıklandı, FİFA hakemi Abdulkadir Bitigen’in hakemliği bitirildi. Bu şekildeki klasman yapılandırmasının emelleri için uygun olamayacağı anlaşıldı; ağustos ayında ne hikmetse bir gecede talimat değiştirildi, havuz klasman sistemine geçildi.
BiR GECEDE YOK EDiLDiLER
Havuz klasman sistemine geçilirken FİFA kokartlı Bahattin Şimşek, Tugay Kaan Numanoğlu, Burak Şeker, Mert Güzenge, Murat Erdoğan; VAR kadrosundan Koray Gencerler, Serkan Tokat, Mustafa Öğretmenoğlu, Hakan Ceylan, Kutluhan Bilgiç; en kıdemli yardımcılardan Serkan Ok isimleri yok edildi.
Bu sistemde Süper Lig hakem sayısı sözde 47’ye yükseldi lakin sezonun ilk milli arasına kadar oynanan 33 maçta sadece ve sadece 15 hakem düdük çalabildi! Haftalar ilerledikçe yeni yüz yerine, önceki MHK’lerin hakemleri ile yola devam edildi. Başarısız performans gösteren bazı hakemlere ısrarla görev verildi.
‘KARARLARI TARTIŞILMAZ OLAN’ TAHKiM BiLE MAHKEMELiK OLDU
“Hakem atama, eğitme ve yönetme konusunda çift başlılık olmaz” gerekçesiyle Hakem Akademisi kapatıldı.
Hakem ve VAR performansları nedeniyle yaşanan kulüp saldırıları yıllardır alışılagelenin aksine çok erken başladı. Geçmişte şubat aylarında gördüğümüz sert tepkiler bu sezon ekim ayında karşımıza çıktı.