Murat Fevzi Tanırlı

4 haftada 18 kulübe 48 ceza

13 Eylül 2024
İlk 4 haftayı lider bitiren Fenerbahçe, cezada da zirveye yerleşti. Sarı lacivertli kulüp 6 kez ceza aldı. Galatasaray ve Göztepe 5'er ceza ile ikinci sırayı alırken, Sivasspor 4, Beşiktaş, Adana Demir, Antalya ve Kasımpaşa 3’er kez cezaya çarptırıldı.

Sezona 9 Ağustos’ta merhaba dedik ve 4 haftayı geride bırakarak milli araya girdik. Transfer yarışı hâlâ sürüyor. 3 büyüklerden sadece Fenerbahçe puan kaybederken, Beşiktaş ve Galatasaray 3 maçtan 9 puan çıkarmayı başardı. Trabzonspor ise iki beraberlikle sezona girdi, Avrupa sahnesinde St. Gallen’e elenmek 2. Abdullah Avcı döneminin sonunu getirdi. Teknik direktör değişim sayısında Avrupa’da zirveyi yıllardır kaptırmayan ülkemiz, Trabzonspor ile siftahı yapmış oldu.

DERTLER SAYMAKLA BİTMEZ

İkinci gol Hatayspor’dan geldi ve Özhan Pulat’ın sözleşmesi feshedilerek Rıza Çalımbay ile anlaşma sağlandı. En önemli problemini hakem zanneden Türkiye iklimindeki iddiamı her yıl yineliyorum. Futbolumuzun temel sorunları içerisinde hakem kalemi ilk 5’e dahi gi-re-mez. Ekonomisinden yönetimine, zeminlerden tribün denetimine, saha olaylarından maç sonu saldırılara, senaryosever kulüp yöneticilerinden panayır yeri yedek kulübelerine, tahtası kapanan kulüplerden kurullarına kadar dertler saymakla bitmez. Hele ki “yapanın yanına kalan” ceza sistemindeki yetersizliklere, tutarsızlıklara, “ceza tayinine yer olmadığına” şeklindeki cümlelere kadar.

SÜPER LİG'DKİ 19 TAKIMDAN CEZA ALMAYAN SADECE SAMSUN

Bu güzel oyun Premier Lig’de, Serie A’da, Bundesliga’da, LaLiga’da bambaşka heyecan ve güzelliklerle başladı. Takımını ve meşin yuvarlağı özleyen taraftar tribünleri doldurmak için statlara koştu. Real’de Mbappe’nin gelişi, City’de İlkay’ın dönüşü, Dortmund’da Nuri Şahin, Liverpool’da Arne Slot merakı... Atletico Madrid’in hücum hattına inanılmaz transferleri, Chelsea’nin dalga geçilen kadro ordusunun fotoğrafları, İnter’in istikrar şovu, Juve’nin şahlanışı... Hatta Premier Lig’in martısına transfer olan Ferdi Kadıoğlu’ndan duyduğumuz heyecan... Kısacası Avrupalı heyecanlı, mutlu, keyifli... Peki ya biz?

4 HAFTALIK TABLO

· Sorunu hakem zanneden ve futbol kültürü olmayan bir ülkenin SADECE 4 haftalık hazin tablosu:

·

Yazının Devamını Oku

Avrupalıdan daha iyi bilen (!) MHK'mız var

8 Eylül 2024
Dünyanın üzerinde ilk hafta gören alan 5 ismin birden tekrar 2. hafta görevlendirilmesi görülmüş şey değil.

Tarihte Türk hakemliğinin kötü yönetildiği dönemler oldu. Lakin kamuoyu gözünde meslek onurunun yerle bir edildiği, hakemlik müessesinin itibarının zedelendiği, isimlere güvenin kalmadığı iki dönemde de Ferhat Gündoğdu ismi karşımıza çıkıyor.

1 ay içinde hakem kadrolarında gerekçesiz iki kez değişiklik yapıldı. 8 Mart 2022’de hakem camiasını yerle bir eden Ferhat Gündoğdu, bu kez infial yaratmamak adına soğukkanlı davrandı. Medyada ve spor kamuoyunda sorgulayan da olmadığından sorun yaşanmadı. İlk adımda 25 kişilik Süper Lig kadrosunu Temmuz’da açıkladı ve 1 ay sonra yok etmeyi planladığı isimlere ilk 3 hafta görev vermedi. Ağustos sonunda bir klasman listesi daha açıklayıp, bu hakemleri (Bahattin Şimşek-FIFA, Tugay Kaan Numanoğlu, Murat Erdoğan, Mert Güzenge, Burak Şeker, Ümit Öztürk) ve VAR’ları (Serkan Tokat, Koray Gencerler, Hakan Ceylan, Mustafa Öğretmenoğlu, Kutluhan Bilgiç) hakemlikten yok etti. Kurumsallıktan ve izandan uzak bu hamleler, MHK’nın hakemlere köle zihniyetinde yaklaşımının ve buna TFF yönetimi tarafından izin verildiğinin göstergesidir.

İLK 4 HAFTA NASIL GEÇTİ?

Son şampiyon G.Saray’ın evinde Hatayspor’u ağırladığı sezonun ilk maçında Eskişehir bölgesi hakemi 39 yaşındaki Turgut Doman düdük çaldı. 2021 yılında TFF 1.Lig’de İstanbulspor-Samsunspor maçında yaptığı kural hatası ve bu skandalın üstünü örtmeye çalıştığı raporla İlk olarak ismini duyurmuştu.

İlk hafta Oğuzhan Çakır, Muhammet Ali Metoğlu, Mehmet Türkmen gibi kadrodaki yeni isimlere görev verilmesi her MHK’dan beklenen bir davranıştır. Hem hakemlerin Süper Lig’e ısınması hem de haftalar ilerledikçe tecrübesiz isimlerin kritik maçlara verilme lüksü olamayacağından Ağustos, Eylül ve Ekim ayları gençler için değerli.

Açılış haftasında hakemler genel anlamda fena değildi. Kasımpaşa-Konyaspor, F.Bahçe-Adana Demir ve Rize-Başakşehir maçlarında tartışmalı pozisyon sayısı fazlaydı, hatalar da oldu. Özellikle Kasımpaşa’da bariz gol şansı pozisyonu doğru değerlendirilse ev sahibi çok erken 10 kişi kalabilirdi. Rize’de ev sahibinin golü ofsayt gerekçesiyle iptal edilebilirdi. Kadıköy’de ise kırmızı kart sınırında dolaşan tartışmalı sert müdahaleler oldu.

2. HAFTA: “AVRUPA’DAN DAHA İYİ BİLİRİM” DİYEN(!) MHK’MIZ VAR!

Yazının Devamını Oku

2.5 yıldır cevap bekleyen sorular

29 Temmuz 2024
Yeniden Merkez Hakem Kurulu’nun başına getirilen Ferhat Gündoğdu, ‘8 Mart 2022’de yaptığı tarihin en büyük operasyonunun gerekçesini hâlâ açıklamadı. Hakemleri toplumun gözünde yakışıksız bir suç işlemiş pozisyonuna düşüren yöneticilerden bir açıklamayı 2.5 senedir bekliyoruz. 8 Mart’ta gönderilen isimler: Maç mı sattılar, hırsızlık mı yaptılar? Yüz kızartıcı bir suç mu işlediler, bahis mi oynadılar? Durum gerçekten vahimse hakemlik mesleğinin geçmişinden bu isimleri bizler de kazıyalım. Eğer bir açıklamanız yoksa lütfen bugüne kadar yeterince zarar verdiğiniz camiadan uzak durun.

Salı günü göreve gelen bir MHK’nın, henüz 41 yaşındaki FİFA kokartlı Abdulkadir Bitigen’in hakemliğine son vermesinin sadece 48 saat içinde yapılmış bir performans değerlendirmesi olmadığı aşikar. Ferhat Gündoğdu MHK’sinin göreve geldiği gün, Şampiyonlar Ligi eleme turunda Santa Coloma-Midtjyland maçını yönetiyordu ve 32 hakemin düdük çaldığı geçen sezonun tek başarısız ismi asla Bitigen değildi. Kuralları, yaptırımları ve denetimi yetersiz futbolun “en önemli sorunu hakemlik” diye yutturulan bir ülkedir Türkiye.

EN KEYiFLi OYUNCAK; MHK 

Ekonomısı sıkıntılı, yönetimi başarısız kulüplerin sezon içinde tutunacak dalıdır hakemlik.

İşler iyi gitmezken federasyonun kelle uçurmak için can attığı; kulüplerin “bu hakem araştırılsın” ithamlarına maruz kalınan bir meslektir hakemlik.

Mahalle baskısıyla, siyaset etkisiyle, kulüp tehditleriyle şekillenen en keyifli oyuncaktır .“Merkez Hakem Kurulu”. Bu yüzdendir ki 2000’den bu yana, eşi benzeri görülmemiş şekilde 20 kez değiştirilmiştir “kurtuluş reçetesi” sanılarak!

Ve bu değişim zihniyetiyle, hakem keşfedilmesinin, yetişmesinin ve gelişmesinin beklendiği boş hayaller dünyasıdır hakemlik.

ONLARCA iSMi BiR GECEDE DAMGALATAN MHK BAŞKANI

Yıllarca yaşananların birikimiyle milyonlarca taraftarın gözünde hakemler, güveni kaybettirilmiş, potansiyel sahtekar statüsüne yerleştirilmiş, her kararınında art niyet aranır hale getirilmiştir. Bu denli sağlıksız ve güvensiz bir ortamda, 8 Mart 2022’de bir MHK Başkanı çıktı ve “Bir dakika bile bekleyecek vaktimiz yoktu” diyerek onlarca ismi bir gecede kamuoyu gözünde damgalattı. Kimdi o MHK Başkanı? FERHAT GÜNDOĞDU.

Yazının Devamını Oku

İlk 15 dakika hariç Fenerbahçe üretken değildi

11 Temmuz 2024
Avusturya kampının 2. maçında Fenerbahçe, Hırvatistan’ın Hajduk takımıyla oynadı.

Rakip takımın yeni teknik direktörü Milanlı efsane Gattuso olunca savunma ve orta alan kontrolü ve disiplini üst düzeydeydi.

FENERBAHÇE BASKILI BAŞLADI AMA...

İlk 30 dakika baskılı oynayan Sarı lacivertliler, 14’te Dzeko ile net pozisyon yakaladı. Kaleci gole izin vermedi. 1 dakika sonra Krunic’in kale alanından kafasını son anda çizgiden savunma çıkardı. Bu dakikadan sonra yavaş yavaş Hajduk dengeyi kurdu. Özellikle orta alan ve savunma bloklarının dengeli ve kontrollü yayılımı, başta Fred olmak üzere Fenerbahçe’nin merkezden gelmesine fırsat vermedi.

Cengiz kanadından gelişigüzel ortalar dışında üretkenlik gelmezken, Kent kanadı ise Mourinho etkisiyle çok mücadeleci ve etkindi.

GATTUSO BİLDİĞİMİZ GİBİYDİ

2. yarı değişikliklerle gençler şans buldu ancak Krunic’in zarif topuk pasında Dzeko’nun arkasında kalan top dışında akıllarda kalan enstantane yoktu. Pazartesi kampa katılan Livakovic ilk 11’de, Szymanski ise sonradan şans buldu. Üretkenlik olarak ilk 15 dışında çözüm bulamayan bir Fenerbahçe izledik.

Gattuso ise oyunculuğundaki agresifliğini, sezon öncesi hazırlık maçında bile 90 dakika gösterdi. Hiç susmadı, sinirlendi, kenara gelenleri hırpaladı. Maç sonu da ‘Resmi maç ya da özel fark etmez. Benim stilim, futbol aşkım bu” dedi.

Yazının Devamını Oku

Simons’un faulüne kırmızı vermemesi skandal

7 Temmuz 2024
İlk yarı 7 faul çalınması maçın temaslı oyun seviyesini gösterdi, en önemli pozisyonda kart atlandı.

Simons’un Mert Müldür’ün bileğiyle birlikte biraz üstünü ezmesini sarı kartla cezalandırması akıl almazdı. Mert’in pozisyonunda sakatlık tedavisi bile uzun sürmüşken VAR müdahalesi olmaması skandaldır. Acımasızlık, yaralayıcı müdahale sonrası bileğe müdahale ciddi faullü oyun kapsamında kırmızı gerektirir.

Turpin’in turnuvaya Almanya-İskoçya maçıyla başarısız performansla başlaması, sonraki maçlarında daha titiz yönetim göstermesine neden oldu. Bu maça da aynı özende başladı. Yarı final öncesi olması nedeniyle iki takımın da dikkatli ve kontrollü başlaması işini kolaylaştırdı. Özellikle A Millilerin 5’li savunmayla karşılaması, topu Hollanda’nın hakimiyetine vermekle birlikte pozisyon da yaşatmadı.

BU POZiSYONA TÜRKiYE’DE VAR KARIŞMASIN, ÜLKE KARIŞIR!

Ta ki Simons’un Mert Müldür’ün bileğiyle birlikte biraz üstünü ezmesini sarı kartla cezalandırması akıl almazdı.

1- Bu pozisyona Türkiye’de VAR karışmasın, ülke karışır!

2- Turnuvada kritik pozisyonların tekrarları sık ekrana gelmiyor. Ancak bu pozisyonda sakatlık tedavisi bile uzun sürmüşken VAR müdahalesi olmaması skandaldır. Yabancı hakem, yabancı VAR isteyenler için buyurun Avrupa’nın en iyileri!

3- Ayrıca ciddi faullü oyun olması için illa bilekten yukarıya temas şart değildir. Acımasızlık, yaralayıcı müdahale olduktan sonra bileğe müdahale de ciddi faullü oyun kapsamında kırmızı kart gerektirir.

İlk yarıda sadece 7 faul çalınması maçın temaslı oyun seviyesini gösterdi lakin en önemli pozisyonda kırmızı kart atlandı.

Yazının Devamını Oku

Kibirli Turpin'e karşı ekstra özen şart

5 Temmuz 2024
Hollanda - Türkiye maçının Fransız hakemi Clement Turpin'e karşı oyuncularımız dikkatli olmalı.

42 yaşındaki Clement Turpin, sadece Fransa’nın 1 numarası değil, UEFA’nın da elit kategori hakemler arasında top 5 isimden biridir.

Turpin, turnuvanın açılışında Almanya-İskoçya maçıyla dev heyecana merhaba dedi. Genel performansı iyi değildi. 42. dakikada hem penaltıyı, hem de beraberinde kırmızı kartı atladı. Porteous’un İlkay Gündoğan’a sert müdahalesini değerlendiremedi. VAR müdahalesiyle penaltı verildi, kırmızı kart çıktı. 26. dakikada Musiala’nın Tierney’e müdahalesindeki hatasında ise kısmen daha az infaz edilebilir. Temasın ceza alanı içinde olduğunu zannederek penaltı düdüğü çaldı. VAR odasındaki Brisard’ın uyarısıyla ihlalin ceza alanı dışında olduğu anlaşıldı ve penaltı iptal edildi. Maçtaki 3. VAR müdahalesi, Turpin ile ilgisi olmasa da Füllkrug’un ofsayt nedeniyle iptal edilen golünde yaşandı.

VAR OLMASAYDI ÇOKTAN EVİNE YOLLANMIŞ OLURDU

VAR dünyamıza girmeden önce Dünya Kupası ve Avrupa Şampiyonası gibi önemli turnuvalarda bu denli kritik ve sonuca tesir eden hata yapan hakemlerle vedalaşılır, evlerine yollanırdı. Ancak VAR’dan sonra, abartılı durumlar olmadıkça genelde hakemler turnuvada yollarına devam ediyor. Turpin’in hem kredisinin yüksek olması, hem de genel ortalamada en iyi isimler den biri olması kalmasını sağladı. Hatta bir adım ileriye götüreyim, EURO 2024’teki Fransızlardan François Letexier, daha iyi performans gösterdiği halde evine gönderilirken, Turpin kalmayı başardı.

UEFA Hakem Komitesi kanadında Turpin ile ilgili rahatsızlık duyulan konuların başında "kibirli tavırları" geliyor. Hatta VAR müdahalesine maruz kaldığı anlardaki yüz ifadesi ve maç sonrası tepkilerine dair edindiğim bilgiler "kibir abidesi" olduğunu destekler nitelikte.

CLEMENT TURPIN ASLA BURNUNDAN KIL ALDIRMAZ

Turpin’in ilk maçtaki başarısız performasının ardından 2. durağı İngiltere-Slovenya maçı oldu. Neyse ki bu turnuvada İngiltere maçları “uykudan önce” programı tadında. Maçta bırakın tartışmalı pozisyonu, neredeyse pozisyon olmuyor. 0-0 biten, İngiltere’nin 11, Slovenya’nın sadece 9 faul yaptığı maçta 5 sarı kart çıkardı ve başarılıydı.

Yazının Devamını Oku

Nemrut Portekizli, güzel yönetti

3 Temmuz 2024
Hakem Arthur Dias güzel maç yönetti, muhteşemsiniz çocuklar şimdi sıra Portakal’ı soymaya geldi.

Avusturya en kompalt takım... Avusturya takım gibi takım... Avusturya birlikte oynamanın en güzel örneği... Avusturya turnuvanın sürprizi... Rangnick tam bir turnuva hocası... Derken... Kaosla, kavgayla, kadro tartışmalarıyla, Hakansızlıkla son 16’ya gelen milli takım... Ve sadece 1. dakikada gelen Avrupa Şampiyonaları tarihinin son 16’lardaki en hızlı golü...

Samet’in yedeğinde kalmayı hak etmeyen Juve ve Atalanta ile kariyerini iyice zirveye taşıyan Merih’in golü... Güzel günler göreceğiz, güneşli günler...

SAKiN, KONTROLLÜ BAŞLADI

Hakem Arthur Dias, her zaman olduğu gibi sakin, kontrollü ve dikkatli başladı...

5.dakikada Baumgartner’in direğin dibinde yere düşmesi sırasında içimiz titredi. Neyse ki golümüzün kahramanı Merih’in teması yoktu...

Belki de futbol tarihinin bir kaleciye en erken “zaman geçirmeme” uyarısı bu maçla tarihe geçmiş olabilir. Kalecimiz Mert’e gelen uyarının dakikası 7’17” idi.

HARiKASIN MiLLi TAKIM 

Maç yönetme tekniği olarak daha çok diyalog ve ilk etapta uyarı yöntemini benimseyen Portekizli’nin ilk sarı kartı 11’de Orkun’a geldi ve doğruydu. Umut vadeden atağı engelleme sınıfına giriyordu. Üzüntümüz ise aynı nedenle 42’de sarı kart gören İsmail’in de çeyrek finalde oynayamayacak olmasıydı. İlk 45’in bir başka doğpru kararı da Schmid’e çıkan sarı karttı. İlk 45’te tutarlı ve dengeli kararlarıyla başarılıydı. Maçın kalan tek sarı kartı da 52’de Lienhart’a nasip oluyordu.

Yazının Devamını Oku

Kovacs’ta yaptığımız büyük hatayı Dias’ta yapmayalım

1 Temmuz 2024
Her hakemin bir yönetim tarzı olduğunu bilerek sahaya çıkalım.

Portekizli Artur Soares Dias’ın Avusturya maçımıza atanmasının ardından Türkiye karnesine dair istatistikler, felaket tellallığı olarak sayfalara düştü. Oyuncuların ön yargıyla hakeme yaklaşmamaları adına teknik kadronun mantıklı ve dikkatli uyarılarda bulunması gerekir. Rakibimiz Avusturya, asla Dias değil! Çekya maçında her iki takımın oyuncularının kural dışı hareketlerinin, aşırı itirazların, yedek kulübesindeki abartılı durumların rekor sayıdaki kartlara zemin hazırladığını unutmamak gerekir. Bir hakem üst üste hatalı kararlarla maçın kontrolünü elinden kaçırabilir, bu tutarsız kararlarını anlamsız kartlarla düzeltmeye çalışabilir. Kovacs’ın kartları asla bu kapsamda değildi. Kontrolü kaybetmedi. Hataları elbette oldu ancak otoriter tavrından ve kural dışı hareketlere yaklaşımından taviz vermedi.

KOVACS’IN YÖNETTiĞi MAÇLAR VE KART SAYILARI

Şampiyonlar Ligi: 6 maç-33 sarı kart (Maç Başı Ortalama 5.5).
Avrupa Ligi: 2 maç-15 sarı kart (MBO 7,5).
Euro 2024 play-off: 1 maç-7 sarı kart.
Şampiyonlar Ligi elemeler: 2 maç-13 sarı kart (MBO 6,5).
Romanya Ligi: 14 maç-73 kart (MBO 5,2).

Yazının Devamını Oku