SEÇİMİN iptalini isteyen milletvekilleri, dün öğleden sonrasına kadar Meclis'in olağanüstü toplanması için başvuruda bulunmaktan vazgeçmişti.
İmza toplayan veya harekete destek veren milletvekillerinin hemen hepsinin dün saat 17.00'ye kadar görüşü aynı noktadaydı:
‘‘Meclis'in 1 Ekim'deki normal açılışını beklemek en uygunu...’’
Yarım saat içinde bu düşünce ters-yüz oldu.
Meclis'in 26 Eylül Perşembe günü olağanüstü toplanması için gerekli 110 imzayı aşıp 124 imza ile başvurularını yaptılar.
MESAJI MI VAR?
Peki yarım saat içinde ne oldu?
Seçimin iptali ile ilgili girişimin içinde olan YTP Grup Başkanvekili Gaffar Yakın'a bu soruyu yönelttiğimizde şu yanıtı verdi:
‘‘Şu kadarını söyleyebilirim, bizim hareketimize Meclis'te destek vermeyen parti yok gibi. Herkes 'aman biz işin içinde gözükmeyelim, siz başarın da biz de yan cebimize koyalım' diyor.’’
Yakın'ın son cümlesi ise daha dikkat çekici:
‘‘Televizyonlara çıkıp seçimin olması gerektiğini söyleyenlerin, bizimle yaptığı konuşmalarda neler söylediklerini de ben biliyorum.’’
YTP Grup Başkanvekili, ‘‘Son dakikada bir partiden destek mesajı mı geldi?’’ sorusuna yanıtı da şöyle oldu:
‘‘Şu kadarını söyleyeyim, bu hareket yüzde yüz başarıya ulaşır.’’
Seçimin iptali için çaba gösteren SP'nin Grup Başkanvekili Mehmet Bekaroğlu'nun benzer soruya yanıtı da Yakın'dan farklı olmadı:
‘‘Bazı temaslarımız oldu. Ancak bunları açıklayamam...’’
Yarım saat içinde karar değişikliğinin gerisinde AKP Lideri Tayyip Erdoğan'ın milletvekilliğini engelleyen YSK kararı ile ilgili yürütmeyi durdurma talebine AİHM'den ret kararı çıkmasının bir payı oldu mu?
AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, ‘‘Kesinlikle hayır. Biz yolumuza devam ediyoruz, bu seçim olacak’’ dedi.
ANAP VE YTP
Olağanüstü toplantı çağrısında partilerin kurumsal desteği gözükmüyor.
Ancak, SP, YTP, ANAP gruplarının yarısı, DYP'den de 12 milletvekili önergeye imza koymuş durumda.
MHP, AKP, DSP ve DYP'nin seçimin iptaline karşı olduğu biliniyor.
ANAP ve YTP liderleri ‘‘kurumsal olarak biz bu işin içinde yokuz’’ diyor.
Hatta iddiaya göre, grup başkanvekillerinin Meclis'teki makamında olağanüstü başvuru işini organize ettiği YTP Lideri İsmail Cem'in de gelişmeden haberi olmamış.
ANAP'ta da YTP gibi seçimin iptali konusunda iki farklı görüş çarpışıyor.
ŞİMDİ NE OLACAK?
Bu durumda seçimin iptali başvurusunun hedefine ulaşması, liste dışı kalan veya seçilemeyecek yerde olan 300'ü aşkın milletvekilinden kaçının harekete destek vereceğine bağlı.
1987'den bu yana seçimin iptaline ilişkin yapılan girişimlerle kıyaslandığında, dünkü başvurunun başarıya ulaşma şansı daha yüksek.
Her ne kadar Meclis'te biri hariç bütün partiler baraj sınırında olsa da seçimi yaptırmak isteyen kanat da bir o kadar dinamik.
Dolayısıyla, seçimin kaderinin ne olacağı Meclis'in yeni yasama dönemine başlayacağı 1 Ekim'e kadar belirsizliğini koruyacağa benziyor.