Sezer, Atatürk'ün kaplıcasında

CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer'in, 10 yıl ayrılıktan sonra bir başka çatı altında birleşmek için uğraşan Slovakya ve Çek cumhuriyetlerine yapacağı resmi ziyareti bugün başlıyor.

Gezi, 30 Eylül 1992'de ayrılmalarının ardından bu iki cumhuriyete cumhurbaşkanı düzeyinde yapılacak ilk resmi ziyaret olma özelliğinde.

Bundan önceki ziyaret, iki ülke Çekoslovakya adıyla bir arada iken 1991 yılında Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından gerçekleştirildi.

HAVEL'İN SÖZLERİ

Özal'ın ziyaretine Çek Cumhuriyeti'nden karşılık Ekim 2000'de geldi.

Ziyaret Çek Cumhurbaşkanı Vaclav Havel'in, Türkiye'den ayrılmadan önce Kürtlere ilişkin sözleriye gölgelendi.

Havel, o gün basın toplantısında öğle yemeğinde birlikte olacağı kişilerden söz ederken şunları söyledi:

‘‘Bir kısmı Kürt azınlığından olan insan hakları savaşçılarından daha fazla bilgi alacağım...’’

Havel
sözlerini, ‘‘Türkiye çapında Kürtlere kendi dillerini kullanmasına izin verilmesini istiyorum’’ diye tamamlayınca tepkilerle karşılaştı.

BANES KARARNAMELERİ

Kürtçe, AB yolundaki Türkiye'nin bugün yine gündeminde.

Havel'in ülkesinin de AB yolunda benzer bir sıkıntısı var.

Sıkıntının temeli 2. Dünya Savaşı'nın hemen sonrasına rastlıyor.

O dönemde Çekoslovakya'da yaşayan Sudet Almanları ile Macar asıllılar, ‘‘Savaşta Alman Nazileri ile işbirliği yaptınız’’ diye suçlanıyor.

Dönemin Cumhurbaşkanı Edward Banes, daha sonra kendi adını alacak olan kararnameler çıkarıp bu kişileri tehcire uğratıyor.

AB'ye verdiği vaatlerin yüzde 85'ini tamamlayan ve tam üyelik müzakereleri çoktan başlayan Çek Cumhuriyeti'nin karşısına 50 yıl önceki bu sorun dikilmiş durumda.

Almanya ve Avusturya, Banes kararnamelerinin kaldırılmasını istiyor.

Hatta, kararnameler kalkmazsa bunun Çek Cumhuriyeti'nin AB'ye tam üyeliğinde engel oluşturacağını bildirdi.

Çek hükümeti ise, ‘‘Onlar vatan hainliği yaptı. Bu benim iç işim’’ diyerek kararnamelerin kaldırılmayacağını açıkladı. Almanya Başbakanı Gerhard Schröder de kısa bir süre önce Prag'a yapacağı resmi geziyi bunun üzerine iptal etti.

ATATÜRK'ÜN KAPLICASI

Sezer'
in AB kapısına daha yakın olan bu iki ülkeye yapacağı gezinin ana teması ise bunların ötesinde.

Sezer'in gezisindeki hedef, son 2 yıl içinde büyük bir gelişme sağlayan ve 150 milyondan 300 milyon dolara ulaşan ticaret hacmini artırmak.

Askeri alandaki olumlu işbirliğinin diğer alanlarda da gelişimini sağlama konusunda atılmış olan temelleri sağlamlaştırmak.

Sezer'in ele alacağı diğer konular; terörizm, insan ve uyuşturucu kaçakçılığının önlenmesi konularında işbirliğini artırmak, Afganistan, Ortadoğu ve Balkanlar'daki gelişmeleri gözden geçirmek olarak özetleniyor.

Cumhurbaşkanı'nın gezisinin son durağında Çek Cumhuriyeti'nde ilginç bir gezi de var.

Sezer, Atatürk'ün 1918 yılında yaverini de yanına alıp bir ay dinlendiği Karlavi Vari kaplıcalarını gezecek.

Karlavi Vari kaplıcaları dünyanın birçok ünlüsünün gelip dinlendiği ve şifa aradığı yer olarak biliniyor.

Kaplıca bugüne kadar Bach, Mozart'ın da arasında bulunduğu dünyanın ünlü sanat, bilim ve devlet adamlarını ağırlamış. Cumhurbaşkanı Sezer, Atatürk'ün Karlavi Vari'de kaldığı oteli de görecek.

Sezer, 10 yıl önce ayrılıp, şimdi AB çatısı altında birleşmek için çaba gösteren ve ev ödevinin birçoğunu tamamlayan bu iki ülkeye gezisiyle bugüne kadar sürdürdüğü Doğu Avrupa ülkelerine ziyaretlerini de tamamlamış olacak.
Yazarın Tüm Yazıları