HÜRRİYET'in dün manşetinde yer alan Yeni Türkiye Genel Başkanı İsmail Cem'in, AB paketiyle ilgili ANAP Lideri Mesut Yılmaz'a sözleri kulisleri de, kafaları da karıştırdı.
Haberimize göre Cem, AB paketiyle kendilerine gelen Yılmaz'a, ‘‘Paketin içinden idam ve kültürel haklara ilişkin üç maddeyi çıkarın’’ diyordu.
Cem ayrıca, idam ve kültürel haklara ilişkin üç maddenin ayrılıp teklif haline getirilmesi durumunda imza desteği vermeyeceklerini, imzaların hükümet içinden bulunması gerektiğini de Yılmaz'a iletmişti.
Habere ilk tepki YT'li milletvekillerinden geldi.
AB konusunda titiz olan milletvekilleri, bu sözlerin doğru olup olmadığını sorguluyorlardı.
Nitekim saat 09.25'te YT Genel Başkanı İsmail Cem'in yazılı açıklaması geldi.
Cem, ANAP ile görüşmelerinde haberimizde yer aldığı gibi bir konuşmanın olmadığını belirtip, ‘‘Tümüyle yanlış’’ diyordu. Hatta açıklamasını ‘‘ANAP'ın söz konusu değişim paketini YT'nin kamuoyunda ve TBMM'de destekleyeceğini Sayın Yılmaz'a bildirdik’’ cümlesiyle bitiriyordu.
Ancak YT'den ve ANAP'tan gelen haberler tersi yöndeydi.
Bu da bizi Cem ile görüşüp ‘‘işin aslını’’ öğrenmeye itti.
CEM'İN SÖZLERİ
Öğleden sonra Cem ile görüşme olanağı bulduk.
Cem, ANAP'a getirdikleri paketten idam, öğrenim, yayın konularını çıkarmalarını önerdiklerini doğruladı. Gerekçesini de ‘‘MHP ve AKP destek vermiyor. Geçmesi zor olur’’ diye açıkladı.
Cem, geriye kalan 10 madde üzerinde Meclis'te bir uzlaşının olduğunu, dolayısıyla üç madde haricinde diğer maddelerin geçmesine olanak sağlanabileceğini kayda geçirdiklerini de bildirdi.
Bu aşamadan sonra sorularımız ve Cem'in yanıtları aynen şöyle oldu:
Soru: Ayrılmasını istediğiniz idam, öğrenim ve yayın konularını içeren teklifin altında sizin imzanız da olacak mı?
Cem: Bizim yaklaşımımız şudur. Bir defa hükümet ortaklarının tavrını göreceğiz. Sayın Yılmaz ortaklarıyla görüşecek. Ondan sonra da evet, evet, biz hem bunu destekleyeceğiz. Söylediğim, üçlüye ilişkin kaygımızdır. Muhtemelen ona ilişkin biz bir yasa teklifi vereceğiz. Böylece bunların gerçekleşmesi halinde, bu özgürlüklerin istismar edilip kötüye kullanılmasını engelleyeceğimizi, sınırlayacağını düşündüğümüz yasa tekliflerini de getireceğiz.
Soru: Meclis'in olağanüstü toplantısında bir teklifin görüşülmesi için 110 imzaya gerek var? Teklifinize imza desteği bulabilecek misiniz?
Cem: Efendim, isteyen imzalar isteyen imzalamaz. Anlatabildim mi? Ben bizim partinin tutumunu söylüyorum. Bizimle bu konuyu konuşan ANAP'lı arkadaşlarımıza biz bunu söyledik. Dedik ki, idam, yayın, öğrenim konusunun Türkiye'de çok geniş bir kesim, bölücü amaçlarla istismar edileceğinden kaygılı ve buna tepki gösteriyor. Bunu yeni değil, bakan iken de söylemiştim. Özgürlüklerle sorumluluklar bir dengedir. Bu AB Konvansiyonu'nda da aynen böyledir. Dolayısıyla biz elbette özgürlük alanını genişleteceğiz. Ama bunun istismarını da sınırlayacak hukuki değişimleri de birlikte yapalım Türkiye olarak. Bizim bu inancımız olduğu için bunu önereceğiz. İsteyen imzalar isteyen imzalamaz. İsteyen kabul eder isteyen kabul etmez.
Cem, ANAP'ın teklifine yeterli imza bulamaması halinde, buna destek olacaklarının altını çizerken, şartını da getirdi: ‘‘Önce hükümet ortaklarının ne yapacağını görmeliyiz.’’
YILMAZ: HAYIR DESTEK ALMADIM
Bu kez görüşmenin diğer tarafı ANAP Lideri, Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz ile konuştuk.
Cem'e yönelttiğimiz soruyu Yılmaz'a da yönelttik.
Yılmaz, Cem'in aksine haberimizin doğru olduğunu belirterek söze başladı ve şöyle devam etti:
‘‘Orada bize söylenen, paketin içinden MHP'nin itiraz ettiği idam, öğrenim ve yayının çıkarılıp bunların ayrı teklif olarak getirilmesi yönündeydi. Biz de ‘Bu üç maddeyi ayrı bir teklif halinde getirirsek imza verir misiniz?' diye sorduk, ‘Hayır' yanıtını aldık. Önce MHP'nin itiraz etmediği maddelerin çıkarılıp, diğer üç maddenin sonra gündeme alınabileceğini, bu üç madde çıkmazsa da önemli olmadığını, bir sonraki dönemde görüşülebileceğini söylediler. Ben o görüşmede bahsedildiği gibi kayıtsız şartsız destek almadım.’’
Görüşmenin iki tarafı Cem ve Yılmaz'ın sözleri yukarıdaki gibi.