Paylaş
Hürriyet bu manşeti tam 23 yıl önce, 21 Aralık 1992 de Yugoslavya'nın dağılması sürecinde vize verilmediği için Kosova’ya kaçak yollarla girip yaptığım Röportajın başlığı olarak vermişti. O günlerde Sırplar tarafından özerkliği kaldırılan ve Referandumla kabul edilen bağımsızlığı tanınmayan Kosova’nın Cumhurbaşkanı İbrahim Rugova ile görüştüğümde batıya ve dünyaya Hürriyet aracılığıyla imdat çağrısı yapmıştı. Bunu aslında bağımsızlık için mücadele verirken Sırp askerleri ile çetecilerinin katliamlarına karşı duran Kosova halkının da çağrısı olduğu için manşete taşımıştık.
Röportajda, Sırp tanklarının Kosova’yı sardığı, nüfusun sadece yüzde 8’ini oluşturan sivil Sırplara Yugoslavya ordusundan silah ve mühimmat dağıtıldığı ve her an katliam yapılabileceğine dikkat çekmiştik. Haberlerde de tüm kurumlarda Türk asıllılarla Arnavutlara işten el çektirildiği, okul, fabrika, hastane, Türkçe yayın yapan radyo ve televizyonların kapatıldığı, 430 bin öğrencinin evlerde eğitim görmek zorunda kaldığına yer vermiştik.
KOSOVA’YI TERKEDİYORLAR
Kosovalıların o günlerde bağımsızlık için neler çektiklerini hatırladığım ve bugün olanlara şaşırdığım için üzülerek yine yazımın başlığını “S.O.S Kosova” olarak koydum. Bu başlığı bu kez savaş, çatışma ya da katliamla ilgili değil ülkeyi terk eden Kosovalılara dikkat çekmek için koyuyorum.
Evet, yanlış okumadınız ‘Kosova’yı terk edenler’ için bu çağrıyı yineledim, çünkü bağımsızlıklarını kanlarıyla ödeyen Kosovalılar işsizliğin yüzde 40’ı bulduğu ve ülkedeki ağır ekonomik şartlar altında ezildikleri için gruplar halinde ülkeyi terk ediyor. Kosova’da Garlar, Havalimanı ve sınırlara giden karayolları, kapağı AB ülkelerine atmak için yollara düşen binlerce Kosovalı ile dolu. Batı rüyası ile yola çıkanlar önce Macaristan’a ulaşıyor oradan da en yakın AB ülkesine girmeye çalışıyor.
AB ‘OTURMA VE SIĞINMA HAKKI VERİLMEYECEK’
Kosova’yı terk edenlerin her geçen gün artması ve illegal yollarla AB ülkelerine girmeye çalışması üzerine Avrupa Birliği Kosova Hükümetini göreve çağırarak kaçışların durdurulmasını istedi. AB, Kosova’yı terk edenlere artık oturma ve sığınma hakkı vermeyeceğini, kamplarda bulunan Kosovalıların da geri gönderileceğini açıkladı. Bunun üzerine Sırbistan-Macaristan ve Avusturya sınır kapıları uyarıldı. Buna rağmen Almanya, Avusturya, Fransa gibi illegal göç alan ülkeler de Kosovalılara sığınma hakkı vermeyeceklerini açıklamalarına rağmen ülkeyi terk edenler engellenemiyor. Kosova yetkilileri özellikle gençleri durdurmak için çağrı üstüne çağrı yapıyor ama bu göçü durduramıyor, üstelik ülkeyi terk edenler arasında ülkede ihtiyaç olmasına rağmen doktor, avukat, bilgi işlemci gibi önemli mesleklerden olanlar var.
BM GENEL SEKRETERİ BAN KİMUN “DURUM ENDİŞE VERİCİ”
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun Güvenlik Konsey’ine yarın (6 Şubat 2015) sunacağı son üç ayı kapsayan Kosova raporunda ülkeyi terk edenlere dikkat çekerek “Son olarak Kosova’yı terk edenlerin sayısı 25 bini aştı, bu çok endişe verici bir gelişmedir’ vurgusunu yapıyor. Kosova yetkililerin göç nedenlerini saptaması bunu durdurması gerektiğine de vurgu yapan Ban ki-Mun son aylarda Pristine’de yapılan gösterilerin kaygı verici olduğuna da dikkat çekiyor. BM Genel Sekreteri raporda Sırbistan ile diyaloğun önemine değinirken protestoların durdurulması için muhalefet ile anlaşma yoluna gidilmesini öneriyor.
Paylaş