Paylaş
FRANSA’da 1960 yılından bu yana geçen 55 yılda gerçekleştirilen terör saldırılarında operasyonlarda öldürülen teröristler dışında 105 kişi hayatını kaybetti. İlk saldırı Cezayir Gizli Ordusu-OAS’ın Strasburg-Paris treninin raylarına koyduğu bombanın Vitry-le-François kesiminde patlamasıyla başladı. Patlamada tren raydan çıktı, 28 kişi öldü.
Fransa 1978 den sonra Filistinli militanların, Uluslararası terörist Çakal Carlos’un, Ermeni Terör Örgütü Asala’nın, İran yanlısı Fuad Ali Saleh grubunun, Cezayir ‘Silahlı İslami Grup-GIA’nın ve son olarak ta El Kaide ve IŞİD’in saldırılarına hedef oldu. Fransa güvenlik birimleri bu saldırıları yapan teröristlerin büyük çoğunluğunu sıkıştırdıkları yerlerde yapılan operasyonlarla öldürdü.
İşte 55 yılda Fransa’da yapılan terör saldırıları
20 Mayıs 1978
Kendilerini 'Güney Lübnan'ın çocukları' diye tanıtan Filistinli militanlar Paris Orly havalimanında Tel-Aviv uçağına binecek yolculara ateş açtı. Bilanço 3 Filistinli militan, iki polis ve üç yolcu toplam 8 kişi yaşamını yitirdi.
3 Ekim 1980
Paris’te Yahudilerin yoğun olduğu Rue Copernic’teki Sinagog’ta ayin yapılırken bina önünde park halinde bulunan bir motosikletin bagajındaki bomba patladı. 4 ölü, 20 yaralı. Fransa'da Yahudilere karşı gerçekleştirilen bu ilk saldırıyı yapan terörist, Paris'te geceyi geçirdiği bir hayat kadının polise çizdirdiği portre sayesinde Kanada’da Profesörlük yapan Hasan Diab’a ait pasaportla yakalandı. Daha sonra Diab’ın ‘Filistin Kurtuluş Örgütü’ yöneticilerinden Selim Abu Salem’in yeğeni olduğu belirlendi.
9 Ağustos 1982
Hedef yine Yahudiler, 5 kişilik bir komando grubu Yahudilerin yoğun olarak yaşadıkları ve iş yerlerinin olduğu Paris, Rue Rosiers’deki Goldenberg Restoranı’na ateş açarak 6 kişiyi öldürdü 22 kişiyi yaraladı. Saldırıyı ‘Filistin Kurtuluş Örgütü-El Fetih-Devrimci Konseyi’nden ‘Ebu Nidal grubu’nun yaptığı tespit edildi.
29 Mart 1982
Dönemin Paris Belediye Başkanı olan Jacques Chirac’ın içinde bulunacağı açıklanan Paris-Tolulouse trenine yapılan saldırıda 5 kişi öldü 77 kişi yaralandı. Saldırıyı ‘Çakal Carlos’ lakaplı uluslararası terörist İllich Ramirez Sanchez’in yaptırdığı belirlendi. Carlos’un saldırıyı Fransa’da tutuklanmadan önce birlikte yaşadığı Alman ‘Devrimci hücre’ teröristlerinden Magdalena Kopp ve ‘İsviçreli’ kod adlı Bruno Breguet için gerçekleştirdiği ortaya çıktı.
15 Temmuz 1983
Paris Orly Havalimanındaki Türk Hava yolları kontuarı önünde bekleyen yolcular arasında Ermeni Terör Örgütü 'Asala’nın patlattığı bomba 8 kişinin ölmesi ve 54 kişinin yaralanmasına neden oldu. Saldırıyı yapan teröristlerden yakalanabilenler 10 ve 15’er yıl hapis cezalarına çarptırıldı.
31 Aralık 1983
Marsilya Saint-Charles Tren garında yapılan bombalı saldırıda 2 kişi öldü 34 kişi yaralandı. Saldırıyı‘Arap Mücadele Ordusu’ adlı örgüt üstlendi. Örgüt saldırıları yapmadan önce o yıl Şubat ayında tutuklanan Terörist Bruno Breguet ile Çakal Carlos'un sevgilisi Magdalena Kopp’un serbest bırakılmasını istemişti.
31 Aralık 1983
Bu saldırıdan bir kaç dakika önce Paris-Marsilya yüksek Hızlı Treni-TGV içinde Tain-l'Hermitage kesiminde patlayan bomba 3 kişinin ölmesi ve 3 kişinin yaralanmasına neden oldu. O saldırıyı da ‘Arap Silahlı Mücadele Örgütü’ üstlendi.
17 Eylül 1986
Paris Rue de Rennes’deki Tati Mağazası önüne konan bomba patladı 7 kişi öldü 55 kişi yaralandı. Bombayı İran yanlısı ‘Fuad Ali Saleh grubu’nun koyduğu belirlendi.
11 Temmuz 1995
Paris 18.ci bölgesi Myrha caddesinde bulunan ‘Khalid ibn al-Walid’ camisinin imamı Cezayir ‘İslami Selamet Cephesi’ kurucularından Şeyh Abdelbaki Sarhaoui bir müridi ile kafalarına birer kurşun sıkılarak öldürüldü. İmam daha önce Cezayir ‘Silahlı İslami Grup-GIA’ tarafından tehdit edilmişti ama cinayeti işleyen bulunamadı.
25 Temmuz 1995
İçi cıvata ve çivi dolu bir tüp gaz ‘Yüksek Hızlı Banliyö Treni-RER-B’ hattı Saint-Michel istasyonunda patlatıldı 8 ölü 119 yaralı. Bu ve bundan sonra 3 Aralık 1996 ya kadar gerçekleştirilen tüm saldırıları Cezayir ‘Silahlı İslami Grup-GIA’ üstlendi.
6 Ağustos 1995
Hızlı Tren TGV Lyon-Paris hattı Cailloux-sur-Fontaines bölgesinde rayların üzerinde bir bomba bulundu etkisiz hale getirildi. (GİA)
17 Ağustos 1995
Yine içi cıvata ve çivi dolu bir tüp gaz Paris’in Etoile meydanına çıkan Avenue Friedland’taki bir çöp kutusunda patlatıldı. 17 yaralı (GIA)
3 Eylül 1995
Paris 11.ci bölgesi Richard-Lenoir bulvarındaki Pazar yerine konan bombanın patlaması sonucu 4 kadın yaralandı. (GİA)
7 Eylül 1995
Fransa’nın Rhone bölgesi Lyon kenti Villeurbanne kesiminde bulunan Yahudi okulunun önüne bırakılan bombalı araç patlatıldı 14 yaralı. (GİA)
6 Ekim 1995
Paris 13.cü bölgesi Avenue d’İtalie’deki bir çöp kutusuna bırakılan bomba patladı,16 yaralı. (GİA)
7 Ekim 1995
Paris’in merkezindeki Saint-Michel ile Orsay Müzesi arasında seyreden Hızlı Banliyö Treni-RER-C vagonuna konulan bombanın patlaması sonucu 30 yaralı. (GİA)
3 Aralık 1996
Paris Port-Royal istasyonu yakınında Hızlı Banliyö Treni RER-B vagonunda patlatılan bomba 4 ölü 91 yaralı. (GİA)
11-22 mars 2012
Fransa’nın Toulouse ve Montauban kentlerinde 11-19 Mart tarihleri arasında 3 askere ateş edip öldürdükten sonra Yahudi kolejinde 3 çocuğu öldüren Muhammed Merah eylemleri El Kaide adına yaptığını söyledi. Merah 22 Mart günü terörle mücadele ve rehin alma operasyonlarını yapan güvenlik birimleri tarafından öldürüldü.
20 Aralık 2014h
Fransa’nın Indre-et-Loire bölgesi Joué-lès-Tours kentinde 20 yaşlarında IŞİD sempatizanı olduğu belirlenen Bertrand Nzohabonayo adlı bir genç ‘Allahü Ekber’ diye bağırarak bıçakla Karakoldaki polislere saldırınca olay yerinde öldürüldü.
7 Ocak 2015
Paris’te Mizah dergisi Charlie Hebdo’ya yapılan saldırı Fransa’da son 50 yılın en kanlı terör saldırısı oldu. Saldırıda 17 kişiyi öldüren 3 terörist Acil Müdahale Gücü’nün kurşunlarıyla can verdi. Dergiye saldıran Cherif ve Said Kouachi Kardeşler El Kaide’nin Yemen kolu, Paris’te bir Yahudi marketine girip 4 kişiyi öldürdükten sonra 16 kişiyi rehin alan Amedy Coulibaly ise IŞİD’e bağlı olduğunu söyledi. Saldırıyı yapan 3 Terörist için Fransa 50.000 Polis, 32.000 Jandarma, 1150 Asker, 5000 mobil polis ve Jandarma olmak üzere tam 88.150 güvenlik görevlisini sahaya sürdü.
…
Artık ne Fransa’da, ne Avrupa’da ne de Amerika’da Müslümanlar için bulundukları ülkelerin vatandaşları bile olsalar bütün iyi niyet çağrıları ve siyasilerin samimi çabalarına rağmen hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Havalimanları ve sınır kapıları giriş çıkışlarında biletlerin dönüşleri olup olmadığı ne için gidildiği gibi rahatsız edici sorular sorulmaya başlandı bile. Artık buna İslam karşıtlığı mı dersiniz, İslamofobi mi dersiniz, ırkçılık mı dersiniz o size kalmış bir şey. Gerçek olan şudur ki batılılar için bunun geri dönüşü çok zor olacak ve bir hayli zaman alacak.
…
Eylül 1993 te New York Times gazetesinde yayınlanan bir makalede “İslam köktendinciliği hızla yükseliyor ve bu dünyanın barış ve güvenliği için en önemli tehdit haline geliyor. Bu tehdit, 1930’lardaki Nazizm ve Faşizm ile 1950’lerdeki Komünizm tehlikesi kadar büyüktür” yorumu yapıldı. Aynı yıl ‘Medeniyetler Çatışması’ konusunda yazan Samuel Huntington özetle ‘Soğuk savaştan sonra siyasi ideolojilerin yerine kimlikler etkili olacak. İslam korkusu sosyolojik değil ideolojik olacak ve İslam düşmanlığına dönüşecek’ diye yazdı.
Gerçekten de El Kaide terör yapılanmasının ABD’ye karşı ‘Cihad’ için yaptığını söylediği 11 Eylül 2001 saldırıları Amerika ve Avrupa’da İslam’ın imajını ‘Barış ve hoşgörü ’den‘şiddet ve köktencilik’ olarak değiştirdi. Orta Asya ve Afrika ile Ortadoğu’da özelliklede Suriye ve Irak’ta IŞİD ve El Kaide gibi aşırı dinci İslamcı teröristlerin katliamları tam 22 yıl önce yapılmış bu yorumları haklı çıkarmıyor mu?
Paylaş