Paylaş
MERKEZ Bankası ve TÜİK, konut fiyat endeksi ve konut satış istatistiklerine yönelik şubat ayı verilerini yayımladı. Verilerde, Türkiye genelinde konuta olan talebin artış gösterdiği görülüyor. Stratejik konumu, köklü tarihi, zengin kültürel mirası ve Akdeniz ikliminin sunduğu avantajlarla her geçen gün daha fazla ilgi gören Ege Bölgesi’nde de ülke ortalamasına paralel bir seyir söz konusu.
Ege’deki konut fiyat eğilimlerini değerlendiren Denge Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Latif Aksoy’la kent kent bölgedeki gayrimenkul hareketliliğini konuştuk. Son bir yılda İzmir’de konut fiyat endeksinin yüzde 32.7 ile ülke ortalamasının kısmen üzerinde bir artış kaydettiğini söyleyerek söze başlıyor Aksoy ve İzmir’e ilişkin değerlendirmelerini şöyle paylaşıyor:
GÖZDE İLÇE ÇEŞME VE URLA
“Ancak yıllık enflasyon karşısında yüzde 6.35’lik bir erime yaşadı. Öte yandan, yeni yılın verilerinde İzmir’de endeks sıçrama yaparak enflasyon üzerinde artış sergilerken, konut satış sayısı geçen yılın şubat ayına göre yüzde 33.5 arttı. Yeni yıl itibariyle gelen verilerle İzmir’de konut yatırımları enflasyon karşısında değerini korumaya başladı. İzmir’in ilçeleri incelendiğinde konut fiyatlarının son bir yılda yaklaşık yüzde 25-30 arasında değişim sergilediği, belirgin anlamda öne çıkan bir ilçenin olmadığı görülüyor. Konu satış sayılarında Buca, Menemen, Karşıyaka ve Torbalı ilk sıralarda yer alıyor. Konutlarda en yüksek birim fiyat ise Çeşme ve Urla çevrelerinde görülüyor.”
4 KONUTTAN 1’İ BODRUM’DAN
Ege’de konut talebinde hareketliliğin yaşandığı bir diğer kent ise Muğla… Latif Aksoy, özellikle ikincil konuta bağlı bir pazarın olduğu Muğla’da hem pandemi döneminde başlayan yoğun talep hem de 2022’den itibaren özellikle yabancıların da etkisiyle yaşanan anormal artışların ardından normale dönme eğiliminin devam ettiğini söylüyor. Aksoy, “Konut fiyat endeksi incelendiğinde Muğla ve çevresinde son bir yılda yaklaşık yüzde 28.5’lik ülke ortalamasının altında değişim yaşanıyor. Bu oranın Bodrum, Milas, Marmaris, Fethiye gibi büyük merkezlerde yüzde 20’ye kadar düştüğü gözlemleniyor. Ancak İzmir gibi Muğla’da yeni yıla güçlü bir giriş yaptı. Konut satış sayısı ilk iki ayda yeniden 2020’deki seviyelere yükseldi. Muğla ortalama konut birim fiyatı açısından yaklaşık 66 bin TL/metrekare ile ülkemizin en yüksek fiyatlı bölgesi konumunda. İlçelere bakıldığında ise Bodrum ve Datça en yüksek metrekare satış fiyatlarıyla listenin başında. Konut satış sayıları incelendiğinde Muğla’da satılan her dört konuttan biri Bodrum’da satın alındı” diyor.
KIYIYA GÖRE DAHA YÜKSEK
LATİF Aksoy, Merkez Bankası’nın yayınladığı Konut Fiyat Endeksi’nde İç Ege illerinin son üç aydır ortalamanın üzerinde değişim kaydettiğini belirtiyor. Aksoy, “Şubat verilerinde Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa ve Uşak’ta konut fiyatlarındaki değişim önceki yılın aynı ayına göre yüzde 39.1’le ortalamanın üzerinde seyrini sürdürüyor” diyor ve ekliyor:
“Bu bölgede konut fiyatlarının Kıyı Ege ve çevre illerine göre nispeten alım gücüne daha uygun olması özellikle il dışından da yatırım amaçlı konut alımlarına neden oluyor. Afyonkarahisar’da ilk iki ayda el değiştiren konut sayısı kredi kampanyalarının olduğu 2020’nin ocak-şubat aylarındaki sayılarını geçmiş durumda. Yine metrekare başına konut fiyatının ülke ortalamasının altında olduğu Denizli ve Manisa, kredi faiz oranlarında düşüş olması durumunda konut yatırımcısı için ilgi çeken iller olabilir. Son 1.5 yıl baz alındığında İç Ege’deki konut fiyatlarındaki artış oranının kıyı illere göre yüksek seyri devam ediyor.”
TÜRKİYE ORTALAMASIYLA PARALEL
ÇANAKKALE ve Balıkesir’de konut fiyat endeksinin son bir yılda yüzde 33’le ülke ortalamasına paralel değiştiğine dikkat çeken Latif Aksoy, Çanakkale’nin merkez ilçesi ve çevresinde bu oranın kısmen ortalama üzerine çıktığını, Balıkesir ilçelerinde ise ülke ortalamasında seyrettiğini ifade ediyor. Aksoy, “Bu illerde metrekare başına konut fiyatı Türkiye ortalamasına paralel olarak 36 bin TL/metrekare civarında. Ancak müstakil ve yazlık konutların ağırlıklı olduğu Bozcada ve Balıkesir’in kıyı ilçelerinde birim fiyatlar ortalamanın çok daha üzerinde” diyor.
KONUT FİYATLARI ARTABİLİR
İÇ Ege’de diğer bölgelere göre daha canlı konut piyasasıyla yeni yılda reel getirilerin görüleceğini öngören Latif Aksoy, takip eden aylarda kredi faiz oranlarında düşüşün devam etmesi durumunda ipotekli satışların payının artması ve bölgenin fiyat endeksinde ülke ortalamasının üzerinde değişimler olmasının beklendiğini de paylaşıyor. Aksoy, sözlerini şöyle tamamlıyor:
“Kıyı Ege için ise bölgesel farklılıklar bulunuyor. Muğla ve çevresinde konut fiyatlarında geçtiğimiz yılın ikinci yarısından itibaren belirgin olarak devam eden normale dönme eğiliminin bir süre daha düşük oranlı değişimlerle devam etmesini bekliyoruz. Ancak her ne kadar fiyat değişimi az olsa da bölgede konut satış sayılarının yeniden 2022 seviyesine geldiği görülüyor. Bu yüzden konutlara yönelik kampanya düzenlenmesi gibi bir durumda bölgenin güçlü potansiyeli ile yeniden konut fiyatlarında sıçramalar yaşanabilir. İzmir ve Çanakkale merkezi ise yeni yıla güçlü başlangıçlarıyla göze çarpıyor. Halihazırda konut talebinde bir birikme olduğu göz önüne alındığında özellikle yılın ikinci yarısında bu bölgelerdeki konut fiyatlarında belirgin reel artış görme beklentimiz güçleniyor.”
Paylaş