TSK personeli GSS kapsamına alında

TÜRK Silahlı Kuvvetler (TSK) mensubu asker ve sivil personel ile bunların bakmakla yükümlü olduğu kimseler artık Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamındalar. 9 Ekim 2010 günlü Resmi Gazetede yayımlanan tebliğ ile 15 Ekim 2010 tarihinden itibaren sağlık hizmetleri SGK tarafından karşılanacak.

Haberin Devamı

Böyle olunca TSK personeli de artık özel sağlık kurum ve kuruluşlarına başvurabilecekler.
Ancak, 211 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununa tabi olarak görev yapan askeri ve sivil personelin kendilerinin, mesai saatleri içerisindeki müracaatlarının var ise, öncelikle Türk Silahlı Kuvvetlerinin birinci basamak sağlık ünitelerine yapılması zorunluluğu bulunmaktadır.
Bakmakla yükümlü oldukları eş ve çocukları için ise, böyle bir zorunluluk yok. Onlar doğrudan kamu ya da özel sağlık tesislerine gidebilecek. Kaldı ki, TSK personeli de mesai saatleri dışında diledikleri sağlık tesisine gidebilecek.

Evet, destek primi ödeyen esnaf iş kazası maaşı alamaz

Geçen haftaki yazımızda bu hususu açıklamıştık. Birkaç “uzman” e-posta atmış, yok öyle demiş! Sanırım “reform sever” uzman bunlar... Toz kondurmamaya çalışıyorlar...
Ama nafile. Herşey ortada... Yazımızı bir kez daha okumalarını salık veriyoruz...
Olmadı, “Sosyal Güvenlik Reformunun” muhatabı SGK’nın 2010/99 sayılı Genelgesinin “9-Diğer Hususlar” bölümü, “9.2.2” maddesini bir zahmet okusunlar... Kesmedi, SGK’ya yazılı soru sorsunlar, gelen cevabı da bana iletsinler... Söz; yayınlayacağım!...

Haberin Devamı

Kıdem tazminatı yazısı

Kıdem tazminatı, halihazırda da yürürlükte olan 1475 sayılı Kanunun 14. maddesinde düzenlenmiştir. Söz konusu kanun maddesine 1999 yılında bir fıkra eklenmiş; emeklilik şartlarından sigortalılık süresi ile prim ödeme gün sayısı şartlarını yerine getiren kişilerin yaş şartını
beklemeden
işten ayrılmaları durumunda kıdem tazminatını hak etmelerine olanak sağlanmıştır.
SGK’de yaptığı düzenlemeler ile konuya açıklık getirmiş ve bu durumda olanlara “kıdem tazminatı alabilir” yazısı verilmesini talimatlandırmıştır. Bu yazının içeriğinin nasıl olacağı da en son 2010/99 sayılı genelge ekinde düzenlenmiştir.
15 yıl 3600 gün sayısı
Buna göre, 08.09.1999 tarihinden önce çalışmaya başlayanlar için emekli aylığına hak kazanma koşullarından yaş dışında en az 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödeme gün sayısı koşulunu dolduranlara kıdem tazminatı yazısı verilmektedir.
Ancak, ilk işe başlama tarihinde tüm sigorta kollarına tabi bir şekilde çalışmak gerekiyor. Yoksa, çırak, stajyer gibi çalışmalar ile işe başlamış olanlarda bu tarihler ilk işe başlama sayılmaz.
Emeklilik için kademeli geçiş
Bunlar da yaş dışındaki şartları taşımaları halinde işten ayrıldıklarında kıdem tazminatı alabilirler. Gerçekten de 08.09.1999 tarihinden sonra işe başlayanlar da kademeli olarak artan yaş koşulları dışındaki gerekli sigortalılık süresi ve prim gün sayısını doldurmaları halinde, işten ayrıldıklarında kıdem tazminatı alabilirler.
Bunun için de evvela SGK’den “kıdem tazminatı alabilir” yazısını almaları gerekiyor.

Yazarın Tüm Yazıları