Tarım sigortası ne zaman başlar ne zaman sona erer

TARIMDA kendi adına ve hesabına bağımsız olarak çalışanlar geçmiş dönemde de Bağ-Kur sigortalısı sayılmaktaydı şimdi de...

Yani, 1 Ekim 2008 sonrasında bağımsız olarak tarımsal faaliyette bulunanlar yine sigortalı sayılmaktadırlar. Bu sigortalılık zorunlu olup kişilerin tercihine de bırakılmamıştır.

Tarımsal faaliyetin tespiti

Geçmiş dönemde bağımsız olarak tarımsal faaliyette bulunup Bağ-Kur sigortalısı sayılmada buna dayanak olan husus, bu şekilde çalışanların ziraat odası kayıtlarının yanı sıra tarımsal birlik ve kooperatif kayıtları veya muhtar beyanlarıydı. Bu, karmaşaya sebep olmakta, tarımsal faaliyette bulunanların tespitinde zorluklar ve çelişkiler yaratmaktaydı.

Ancak, 1 Ekim 2008’den sonra bu karmaşa büyük ölçüde kalktı. Tarımda kendi nam ve hesabına çalışanların sigortalı sayılmalarına dayanak olarak, yalnızca ziraat odalarındaki kayıtlar esas alınacaktır. Ziraat odalarının bulunmadığı yerlerde ise, tarım il/ilçe müdürlüklerindeki Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıtları dikkate alınacaktır.

Tarım sigortasında çakışma

Yine geçmiş dönemde, Tarım Bağ-Kur sigortalılığı ile SSK sigortalılığı çakıştığında öncelik SSK sigortalılığına verilmekteydi. Dahası, bu çakışma SSK isteğe bağlı sigortası ile de olduğunda öncelik yine SSK isteğe bağlınındı.

1 Ekim 2008 sonrasında bu husus da değişmiştir. Böylesi bir çakılmada artık hangi statüde çalışmanın önce başladığına bakılacaktır. Örneğin, öteden beri tarım sigortası olan birisi, bir işyerinde işçi olarak çalışmaya başladığında, işçi çalışmasından ötürü SSK sigortalısı sayılmayacaktır. Tarım sigortalılığı devam edecektir. Ta ki, tarımsal faaliyetine son verinceye kadar.

Tarım sigortalısı vergi mükellefi olur ise!

Farklı statülerde çalışmaktan ötürü ortaya çıkan çakışmalarda yukarıdaki gibi bir çözüm bulunmaktadır. Önce başlayan sigortalılık ilişkisinin kabul edilmesi yönünde...

Ancak, aynı statüde ve fakat farklı çalışma biçimleri çakıştığında ne yapılacaktır? Soruyu şöyle de sorabiliriz: Bağımsız olarak tarımsal faaliyette bulunduğundan ötürü 4/b (Tarım Bağ-Kur) sigortalısı olan birisi, yine bağımsız olarak vergi mükellefi olduğu vakit sigortalılığı hangi çalışma biçimine göre yürüyecektir? Tarımsal faaliyet önce başlayıp sona da ermediği için vergi mükellefiyetinden dolayı değil de tarımsal faaliyetinden ötürü 4/b sigortalılığı devam edecektir..

Tarımsal faaliyeti sebebiyle sigortalılıkta prim avantajı!

Yukarıdaki çakışmada tarımsal faaliyeti sebebiyle sigortalılığı devam edenler daha düşük prim ödeyeceklerdir. Bunlar için prim matrahı 2008 yılında günlük kazancın 15 katı olup, yine günlük kazancın 30 katını geçmemek üzere her yıl için birer puan artırılarak uygulanacaktır. Şu halde, tarımda kendi adına ve hesabına çalışan bir 4/b sigortalısı 2009 / Temmuz-Aralık devresi her bir ay için en az, (693/30x16x%33,5=123,82 TL) prim ödeyecektir. Aynı dönemde, vergi mükellefiyeti ya da şirket ortaklığından 4/b sigortalısı olan birisi ise en az, (693x%33,5=232,15 TL) ödeyecektir. Görüldüğü üzere ödenen prim tutarları arasında neredeyse yarı yarıya fark bulunmaktadır.
Yazarın Tüm Yazıları