Paylaş
Bu yıl 28 çekiyor. Şubat ayının 30 günün altında çekmesi iş ve sosyal güvenlik hukuku açısından önemli sonuçlar doğurmaktadır. Özellikle günlük ya da günlük asgari ücretle çalışanların bedellerinin hesaplanması ve sigortalı bildirimlerinde bu ay için sorunlar yaşanmakta. Uygulayıcılar tereddütler yaşamakta. Hele bu ay içinde işe girilmiş ya da bu ay içinde istirahat raporu veya ücretsiz izin kullanılmış ise, konu tamamen karışmaktadır.
İşçinin ücreti
Günlük ücretle çalışan işçilere şubat ayında fiilen kaç gün çalışmışsalar o kadar gün üzerinden ücret tahakkuk ettirilip ödenecek. Diyelim; 2010/Şubat ayında günlük asgari ücretle eksiksiz çalışmış işçinin ücreti (24.30x28=680.40 TL) ödenecektir.
Denilebilir ki; asgari ücret halihazırda aylık 729 TL ve biz bunun altında ödeme yapıyoruz, yasaya aykırı olmayacak mı? Hayır, bir sorun yok.
Şöyle, bu noktada karışıklığa neden olan asgari ücretin aylık olarak belirlendiğinin zannedilmesidir. Oysa öyle değil; asgari ücret günlük belirlenir ve Resmi Gazete’de de günlük tutar olarak yayınlanır.. Dolayısıyla, 3 gün çalışan birisi “3 günlük asgari ücret” hak eder, 30 gün çalışanlar da “30 günlük asgari ücret” hak eder...
Sigorta bildirimi nasıl olacak
Şubat ayı prim belgelerinin en son 23 Mart 2010’a kadar (gece 23.59’a kadar) internet üzerinden SGK’ya verilmesi gerekiyor. Dolayısıyla 28 gün çeken şubat ayı ile ilgili işlemlerin son birkez daha gözden geçirilmesi için zamanımız var...
Yukarıda belirttiğimiz üzere, 28 günlük ücret alan aynı işçinin/sigortalının 2010/Şubat ayındaki SGK’ya bildirimi ise 30 gün üzerinden yapılacak. Bunun sebebi, sosyal sigorta hukukunda bir ayın 30 gün sayılmasından kaynaklanıyor. Şubat ayında işçi fiilen 28 gün çalışsa bile 30 gün üzerinden SGK’ya bildirilecek.
Keza genel kuralımız şu: Ay/dönem içindeki çalışmaları tam olan sigortalıların prim ödeme gün sayıları, ay/dönemin kaç gün olduğuna bakılmaksızın (ay/dönemin 28, 29, 30 veya 31 gün çektiği üzerinde durulmaksızın) 30 gün olarak bildirilecektir.
İşverenin ayrıca ödediği prim
Ancak bu noktada şöyle bir sorun ortaya çıkıyor; Sigorta bildirimin günlük kazanç alt sınırı günlük asgari ücret olup, şubat ayı 28 gün çekince bu tutar aylık 729 TL olmayacak. Kanun gereği sigorta uygulamasında aylık gün sayısı 30 olacağı için (30x24.30=729 TL) üzerinden prim hesaplanarak Kuruma ödenecek. Şu halde; şubat ayında işveren işçisine gerçekte 680.40 TL ödediği halde, bu işçinin sigorta primini 729 TL üzerinden ödeyecek. İki günlük farkın primi de işverenden tahsil edilmiş olacak.
İşçi şubatta işe başlarsa
Şubat ayı içinde işçi işe başladığında sigorta gününün kaç gün olacağı diğer bir sorun olarak uygulamada karşımıza çıkmakta. Diyelim; işçi 15 Şubat 2010’da işe başladı. Sigorta günü kaç olacak? Böylesi bir durumda yapılması gereken, parmak hesabı ile ay sonuna kadar kaç gün çalışmış olduğunun tespitidir. Buna göre, bu işçi şubat ayında (28-14=14) gün üzerinden sigortalı bildirilecektir.
İşten ayrılırsa
İşçinin şubat ayı içerisinde işten ayrılması halinde de sigorta günü yine parmak hesabı ile bulunacaktır. Örneğin; 19 Şubat 2010 gününü de çalıştıktan sonra işten ayrılan sigortalının gün sayısı 19 olacaktır.
İşçi rapor alırsa
Öteden beri işyerinin çalışanı olan işçi şubat ayı içinde ücretsiz izin kullanırsa ya da istirahat raporu alırsa sigorta günü kaç olacaktır? Bunun hesabında ise farklı bir yöntem uygulanacaktır. Diyelim; 2010/Şubat ayı içinde işçi 10 gün rapor aldı ise, SGK’ya sigorta bildirim gün sayısı (28-10=18) şeklinde yapılacaktır.
Burada yer verdiğimiz örnek günlük ücretle (günlük asgari ücretle) çalışan işçi için yapılmıştır. İşçinin yevmiyeli değil de aylık ücretle (maktu aylık ücretle) çalışması durumunda hesap farklı olacaktır. Şöyle; 2010/Şubat ayı içinde 10 gün rapor alan aylık ücretli işçinin gün sayısı ise (30-10=20) gün olacaktır.
Paylaş