ÇALIŞANLARI sıkıntıya sokan, SGK ile ihtilafa düşmesine sebep olan sorunlardan birisi de malüllük aylığı bağlanması sürecidir.
Sigortalılar, doğrudan hekimden ya da hastaneden alınan raporla malüllük aylığı bağlanabileceğini sanmaktadır. Hatta tanıdık hekimlere bile başvurulmaktadır. Oysa malüllük aylığı bağlanmasında, çalışamaz durumda olduğunu düşünen sigortalının yapması gereken evvela doğrudan SGK’ya başvurmasıdır. Süreci SGK yönlendirecektir.
Malüllük aylığı için SGK’ya başvuru
Meslekte kazanma ya da çalışma gücünü kaybettiğini düşünen sigortalı evvela ilgili SGK müdürlüğüne başvuracak. Dolduracağı matbu dilekçesinde "malüllük aylığı" talep edecek. SGK ise şunu yapacak: Birincisi, başvuru sahibinin malüllük aylığı için yeterli sigorta gün sayısı olup olmadığını araştıracak. Buna göre, başvuru sahibinin en az 10 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam olarak 1800 gün veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malül olan sigortalılar için ise sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olup olmadığına bakacak.
Yetkili hastaneye sevk
Yeterli gün sayısının olması halinde, ikinci aşamada, başvuru sahibini SGK tarafından yetkilendirilmiş bir hastaneye sevk edecek. Sigortalının bu hastaneden sağlık kurulu raporu alması gerekecek. İşte bu hastaneden alınan raporda çalışma ya da meslekte kazanma gücünün en az %60’nın kaybedildiğine dair teşhis ve bulgular var ise kişi "malül sayılacak" ve aylığı hak edecek.
Şunu da belirtelim ki; hastanenin raporunda sadece bulgulara yer verilecek. Malüllük oranı yazılmayacak. Bu rapor ve başvuru sahibinin sigortalılık dosyası Ankara’ya SGK Maluliyet ve Sağlık Kurulları Daire Başkanlığı’na gönderilecektir. Burada sigortalının malül sayılıp sayılmayacağına karar verilecek. Malül sayılması halinde dosya tekrar ilgili SGK müdürlüğüne gönderilecek ve o müdürlük malüllük aylığını bağlayacaktır.
Bir uyarı
Benzer durumda olan sigortalılar için uyarı. Malüllük aylığı bağlanma süreci yukarıdaki şekilde gelişmektedir. Bunun dışındaki yollar SGK tarafından kabul edilmez. Yani, birileri sizi yönlendirmeye çalışıp, tanıdıkları olduğunu, size "malüllük raporu" alacağını söylerse itibar etmeyiniz. Bu şekilde yol göstereceğini söyleyip sizden ücret talep edenlere ise hiç aldırış etmeyin. Başvurularınızı evvela SGK müdürlüklerine yapınız.
Bağ-Kur borcu olan esnaf sonradan işçi olarak çalışırsa sağlık yardımı alabilir mi?
Gelir vergisi mükellefi olarak 4/b statüsünde sigortalı olanların (eski Bağ-Kur’lular) sağlık yardımı alabilmeleri; sağlık hizmeti sunucusuna başvurdukları tarihten önceki son bir yıl içinde toplam 30 gün genel sağlık sigortası prim ödeme gün sayısının olması ve bu şartla birlikte, sağlık hizmeti sunucusuna başvurduğu tarihte 60 günden fazla prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının bulunmaması gerekmektedir. Diyelim a/b’li sigortalının borcu var ve işyerini kapatıp vergi mükellefiyetini de sona erdirdikten sonra, başka bir işyerinde 4/a statüsünde çalışmaya başlar ise sağlık yardımı alabilecek midir? Bize göre sağlık yardımı alabilir. 4/b statüsünde sigortalılığından ötürü varolan borcunun takip ve tahsili başka bir süreçtir ve SGK bu yönlü işlemlerini yapabilir. O da zaten 4/b statüsünden dolayı sağlık yardımı borcu olduğu için alamaz. Ama, 4/a statüsünde işçi olarak çalışmaya başlamış ve 3 genel sağlık sigortası günü de var ise artık sağlık yardımı alabilir. Bu sefer sağlık tesisine başvururken 4/a statüsünde sigortalı olarak başvuracaktır. Dolayısıyla bir kimse aynı anda iki statüde birden GSS’li sayılmadığından iki halin birbirine karıştırılmaması gerekmektedir.