Aynı anda hem SSK hem de Bağ-Kur sigortalısı olunmaz

“Sosyal güvenlik reformundan” önce de sonra da bu konuda varolan karmaşa devam ediyor.

Haberin Devamı

Sorun “sigortalı” denilince hep “SSK sigortalılığının” anlaşılmasından kaynaklanıyor. Kamuoyunda böyle bir baskın anlayış var. Sanki, kendi adına ve hesabına bağımsız olarak çalışanlar sigortalı değil de sadece “Bağ-Kur’lu”... Yapacak bir şey yok biz yazacağız, SGK uygulayacak, işverenler fark edecek ve böyle böyle düzelecek...

Esasen kendi adına ve hesabına çalışanlar 4/b statüsünde sigortalıdırlar. (Eski adıyla Bağ-Kur sigortalısı) Bu sigortalılık için diyelim şirket ortağı olmak, vergi mükellefi olmak vb. yeterlidir. Diyelim, şirket ortağı olan kişinin ayrıca şirketinde birfiil çalışması gerekmez...” Şirket ortağısın, ama işyerinde fiilen çalışmadın” diye 4/b sigortalısı olamazsın kimse diyemez.
Böyle olunca, şirket ortağı veya vergi mükellefi olması sebebiyle 4/b statüsünde sigortalı sayılan ve primlerini ödeyen bir kimse, dilerse aynı zamanda başka bir işyerinde hizmet akdi ile çalışabilir. Bu durumda, hizmet akdi ile çalıştı diye bir de 4/a statüsünde sigortalı sayılmaz. (Eski deyimle SSK sigortalısı)

Haberin Devamı

İşyeri hekimi memura da artık reçete yazabilecek

SGK, yeni 2010 Yılı Sağlık Uygulama Tebliği’ni yayınladı ve 1 Nisan itibariyle yürürlüğe girdi. Tebliğde dikkate çeken önemli bir düzenleme de artık işyeri hekimlerinin devlet memurlarına da reçete yazmasının mümkün hale getirilmesidir. Şöyle ki, işyeri hekimleri veya birden fazla işyerine hizmet veren ortak sağlık birimlerince sadece yetkili oldukları işyerlerinde hizmet akdi ile çalıştırılanlara (4/a sigortalılarına), bu işyerlerinin kamu kurumu niteliğinde olması halinde ise, o iş yerinde hizmet akdiyle çalıştırılanlar ile birlikte memur ve diğer kamu görevlilerine (4/c statünde sigortalı sayılanlara) SUT ve eki listelerde yer alan usul ve esaslar dahilinde reçete edilmiş ilaç bedelleri SGK tarafıdan karşılanacaktır. Öte yandan, SGK tarafından verilen yetki çerçevesinde işyeri hekimleri veya birden fazla işyerine hizmet veren ortak sağlık birimleri tarafından verilen sağlık hizmetleri için SGK’dan herhangi bir ücret talep edilemeyecektir.

Haberin Devamı

SSK Giriş Bildirgesi Verilir İse

Zaten 4/b statüsünde sigortalı olup primlerini ödeyen, bu sebeple de hizmet akdi ile başka bir işyerinde çalışsa bile 4/a statüsünde sigortalı olmaması gereken kişi için, yanlış ve yersiz olarak işe girişi yapılıp adına bir de prim ödenmesi söz konusu olabilir.
Hatta çalışanın ısrarına rağmen, çalıştıran denetimden korkması, kaza riski vb. kendini güvenceye alması gibi nedenlerle 4/b’li olan birini aynı anda 4/a’lı olarak sigortalı bildirebilir.
Bu durumda, sigortalının, sigortalı sayılması gereken sigortalılık halinden başka bir sigortalılık hali için prim ödemiş olması durumunda, ödenen primler esas alınan sigortalılık hali için ödenmiş ve esas alınan sigortalılık halinde geçmiş kabul edilecektir.

Haberin Devamı

Kurum hekimleri sigortalıların aile üyelerine de reçete yazabilecek

Kamu idaresi bünyesindeki kurum hekimi tarafından, ilgili kamu kuruluşunda çalışan 4/a statüsündeki sigortalılar (hizmet akdi ile çalışanlar) ve 4/c statündeki sigortalılar (memurlara) ile aile hekimliği uygulamasına geçilen iller haricindeki yerlerde bakmakla yükümlü olduğu kişilere reçete düzenlenebilecektir. Yani kamu idaresi bünyesindeki Kurum hekimi; işçi, sözleşmeli personel, geçici personel, kadrolu memur ile bunların aile üyelerine reçete düzenleyebilecektir.Kurum hekimleri tarafından SUT ve eki listelerde yer alan usul ve esaslar dahilinde reçete edilmiş ilaç ve gözlük cam-çerçeve bedelleri SGK tarafından karşılanacaktır.Öte yandan, sağlık kuruluşlarından Sağlık Bakanlığı dışındaki birinci basamak sağlık kuruluşları ile kamu idareleri bünyesindeki kurum hekimlikleri tarafından verilen sağlık hizmetleri için SGK’dan her hangi bir ücret talep edilemez.

Haberin Devamı

Hak sahiplerine reçete düzenlenmezse

İşyeri hekimleri ile Kurum hekimlerinin reçete düzenlerken muayene edip ilaç yazdığı kimselere dikkat etmelerinde fayda var. Zira, işyeri hekimleri veya birden fazla işyerine hizmet veren ortak sağlık birimleri ile kurum hekimlerinin, yetkilendirildikleri kişiler haricindeki kişilere reçete düzenlemeleri halinde SGK tarafından ödenen reçete bedelleri bu reçeteyi düzenleyenlerden tahsil edilecektir.

Yazarın Tüm Yazıları