Kuran álemine dönüş

BU tabir Efgani'ye aittir. Ona göre dünyayı yenilemek için iki kuvvete dayanmak lazım gelir. Birisi, insanın içindeki yaratıcı kuvvet -ki insan da bir ilahi ayettir-. Ötekisi, insana yol gösteren Kuran'dır.

Çünkü onun ayetlerinde insan, hayatın her safhası için gerekli olan hareket tarzını bulabilir.

Efgani, ‘‘Bu Kuran álemi asırlardan beri mevcut olmasına rağmen gizli kalmıştır, henüz gerçekleşmemiştir’’ der.

* * *

Peki bu Kuran áleminin kuvveden fiile çıkmamasının nedeni ne olabilir? İşte neden:

Atalarına körü körüne bağlılıklarından ötürü vahyi unutan gelenekçilerdir. Kuran bunlara şöyle seslenir:

‘‘Onlara, ‘Allah'ın indirdiklerine tabi olun' denildiğinde, onlar, ‘Hayır!.. Biz atalarımızın yolundan gideriz' cevabını verirler. Ya ataları hiçbir şey anlamamışlarsa? Ya onlar doğru yolda değil idiyseler?’’ (Bakara 2/170, Lokman 31/21, Zuhruf 43/22-23).

İslam dünyasında görünen durgunluk, istikrarsızlık, Müslümanların suçudur. Kuran'ın hakiki manasını unutmuşlardır. İslamiyet'in manasını anlayabilmek için bugünkü İslam dünyasına değil, Kuran'ın aslına bakmak gerekir.

* * *

Eski müfessirleri körü körüne taklit etmekle yetinip devirlerinin problemlerine hiç eğilmeksizin kuru bir hafızcılığa kendilerini kaptıran ve İslami mekanik bir ibadetler bütününe indirgeyen sözde ulemanın sorumluluğu büyüktür.

Bunlar çağların sorunlarını çözmek için Allah'ın her zaman canlı seslenişine cevap vermek yerine, Kuran ayetlerini dilbilgisi yönünden irdelemekle Kuran'a hizmet ettiklerini sandılar. İşte bu, Kuran'a hizmet iddiasında bulunmalarına rağmen bir çeşit Kuran'dan kaçıştır.

* * *

Yunan felsefesi, İslam tarihinde büyük bir kültürel tesir olarak ortaya çıkmış, Müslüman düşünürlerin görüş açılarını bir hayli genişletmiş, fakat Kuran-ı Kerim'in gerçek ruhunun ne olduğunu anlamalarını yaklaşık 200 yıl engellemiştir. Bu kimseler, Yunanlıların teorileri, pasif ve ruhsuz kavramları ile yüce Kuran'ı tefsir etme gibi bir hatanın içine düşmüşlerdir.

Çözüm Kuran álemine dönmek ve İslam'ın ilk çağlarındaki yaratıcı düşünce biçimini tekrar yakalamaktır.

Kuran'ı okurken sanki sana yeniden iniyormuş gibi oku.

Kuran áleminde neler var, onu ileriki yazılarımızda göreceğiz.
Yazarın Tüm Yazıları