Paylaş
Evcil hayvanlarda kırıklar her zaman araç çarpması ve yüksekten düşme gibi travmalar sonucu oluşmaz. Çok hareketli ve yaramaz dostlarımız ev içinde de kendine zarar verebilir. Aksama, yürümede isteksizlik, patilerden birini kullanmama gibi durumlar kemik tahribatlardan kaynaklanıyor olabilir.
*
Kırık ve çatlakların kesin tanısını fiziki muayene sonrası röntgen çekimi ile koyarız. Röntgende kırığın noktasal olarak yeri ve tipiyle beraber tedavi alternatiflerini de belirleriz. Kırık tedavisinde hedeflediğimiz; kırık kemikleri düzgün biçimde bir araya getirerek, vücudun kemikleri birleştirmesini sağlamaktır. Kendi haline bırakılan kırıklar yanlış noktalardan kaynar ve kalıcı sakatlıklar oluşabilir.
Bazı tip kalça ve parmak kırıklarında kafes istirahati ile iyileşmeye sağlanabilir. Hayvanın en az bir ay kısıtlı bir alanda tutulması gerekir.
Operasyonsuz tedavi yöntemlerinden biri atel kullanımıdır. Basit tek parçalı kırıklarda tercih ederiz. Kırık doğru pozisyona getirildikten sonra sert bir materyalden hazırlanan atelle sabitlenir ve üzeri bandajla sarılır.
*
Bir diğer tedavi yöntemi external fixation adı verilen dışarıdan sabitleme yöntemidir. Kemiğe pinle tutturulan sabitleyici çubuklar vücut dışında durur. Tamamen iyileşme sağlandıktan sonra çıkarılır.
Son yöntemde ise cerrahi pin, plaka, tel ve vidalar kemik içine ya da yüzeyine yerleştirilir. Parçalı kırıklar için en doğru yöntemdir.
Evcil dostunuz için en doğru olanına veteriner hekiminiz karar verecektir.
Sağlıkla kalın...
Paylaş