M.Turgut Topaloğlu

Köpeklerde diyabet kontrol altında tutulmalı

10 Mayıs 2021
Evcil hayvanlarda şeker hastalığı nadir sayılamayacak hastalıklar arasındadır.

Köpeklerin doğuştan şeker hastası olduğuna dair yaygın ve yanlış bir kanı vardır.
Her köpek şeker hastalığıyla doğmaz fakat sonradan hastalığın ortaya çıkabilmesi mümkündür.
*
Köpeklerde Tip 1 diyabet daha yaygın görülür.
Aşırı su tüketimi, sık sık idrara çıkma, iştah artışı ve kilo kaybı diyabetin semptomları arasındadır.
Diyabet hastası bir köpek kilo almaz aksine kaybeder. Dostunuz hızla kilo alıyorsa başka bir sağlık sorununa işarettir.
*

Yazının Devamını Oku

Tüm çabamız onların sağlığı için

3 Mayıs 2021
Evcil hayvanlarınızın hasta olmaması için sizin de yapabilecekleriniz var.

Aşılama, antiparaziter ilaçlama gibi sağlık uygulamaları için veteriner hekimler olarak biz hep yanınızdayız.
Hastalıklardan korumak için sizin de evde yapabilecekleriniz var. Temiz, korunaklı barınma ortamında yaşayan evcil hayvanların hastalanma riski düşer. İklim koşullarına göre yaşam alanını dizayn etmek önemli.
*
Diğer bir temel husus ise beslenme. Kedi ve köpeklerin izi kuru mamayla, diğer ev ve süs hayvanlarını uygun yemlerle beslemek gerekir. Mamanın, yemin kalitesi sağlığı doğrudan etkiler. Mama ve yemlerin saklanma koşullarına da dikkat etmek gerekir. Mamaları seçerken hayvanın yaş ve durumuna uygun olanı almak önemli.
Evcil hayvan için kullanılan tüm malzemelerin zaman zaman temizlenmesi, yıkanması, yıkamaya uygun değilse dezenfekte edilmesi unutulmaması gerekenler arasında.
Patili dostlarınızı ev kazalarından korumak öncelikli görevlerimiz arasında. Yanıcı ve yakıcı maddeleri kapalı mümkünse kilitli dolaplarda tutmalı, cam kırılmayacak biçimde yerleştirmek, priz ve kabloları güvenli hale getirmek unutulmamalı.
*

Yazının Devamını Oku

Kırıklarda cerrahi müdahale mümkün

26 Nisan 2021
Ortopedi cerrahisi evcil hayvanlarda kullandığımız yaygın yöntemler arasındadır.

Yüksek bir yerden düşme, araba çarpması, sert bir cisimle darp edilme, daha iri cüsseli bir hayvanın saldırısı sonucu parmaklar, ön ve arka kol kemikleri, kalça kemikleri kırılabilir.

Parmak kırıklarında operasyondur iyileşme sağlanabilirse de diğer kırıklarda erken müdahale önemlidir. Vücut bir hafta içinde kendi kendini onarmaya başlar. Bu onarın eski haline döneceği olarak anlaşılmasın. Kırılan, yeri değişen kemikler doku üremeleriyle birbirine bağlanır.

‘Yanlış kaynamış’ tabiri bu durumlara oldukça uygundur. Yanlış kaynaklarda evcil hayvanınız da sakatlıklar oluşabilir. Kaynamış kemiklere sonradan müdahale edilmesi daha zor, maliyetli bir süreçtir.

Cerrahi müdahalede çok parçalanmış kemiklerin geri döndürülemez parçaları temizleriz. Vücuda uyumlu pinler, plakalarla kemikleri doğru pozisyonuna getirerek sabitleriz. Yapay eklemler oluştururuz. Operasyon sonrası iyi bakım, hareket kısıtlılığı, takviye kullanım fayda sağlar. İyi bakımla evcil dostunuz daha kısa sürede iyileşmesini tamamlar, rutin yaşantısına geri döner.

Gözümüzden sakındığımız evcil hayvanlarımızı olası kazalardan koruyamadığımız durumlar olabilir. Zaman kaybetmeden veteriner hekimiyle iletişime geçmeniz iyi olacaktır. Acil müdahale sonrası röntgen çekimleriyle kırık durumları kolaylıkla tespit edilebilir. Sonrası sizin kararınıza göre ilerleyecektir. Patili dostunuzun ameliyata girecek olması sizi mutlaka üzer, endişelendirir ancak iyileşmesi için tek şansını ona vermelisiniz.
Sağlıkla kalın...

Yazının Devamını Oku

Parazit küçüktür ama...

19 Nisan 2021
Evcil hayvanlarımız için ciddi tehlike oluşturan bağırsak parazitleri yavaş yavaş öldürüyor.

Rutin olarak 2 ay aralıklarla parazit varlığını ortadan kaldıran ve koruyucu etkiye sahip ilaçların kullanımını yeni tanıştığımız tüm hastalarımıza öneriyoruz. Hem evcil hayvanın hem de birlikte yaşayacak insanların sağlığı açısından zorunlu.
*
Kedilerde 3 tıp parazit yaygın olarak görülür.
Askarit denilen yuvarlak solucanlar dış ortamda da canlı varlığını uzun zaman sürdürüyor.
Parazitli hamile kediden kordon kanalıyla yavruya geçiyor. Emziren kedilerde anne sütü ile bulaşma mümkün. Yetişkinlerde ise ağız yoluyla kolayca yayılır. Yetişkinlerde hastalığın seyri ağırdır. Yavrularda ishal, kusma, karında gerginlik, kilo kaybı, dehidrasyon, gelişme geriliği, deride matlaşma klinik bulgulardır.
Parazit varlığı çok artarsa bağırsak yolunu tıkayarak kabızlık söz konusu olabilmektedir.
*

Yazının Devamını Oku

Virüslerin şakası yok

29 Mart 2021
Viral hastalıklar evcil hayvanlar için ölümcül olabiliyor.

COVD-19 salgını ile insanlar tarafından anca ciddiye alınan virüsler, yıllardır evcil hayvanları yavaş yavaş ölüme götürüyor.
Viral hastalıkların tedavisi maalesef yok, sadece yıldan yıla tekrar ettiğimiz aşılarla önleyici tedbirler alabiliyoruz.
*
Geçen hafta teşhis koyduğumuz hastalıklardan 4’ü virüs kaynaklı. Sokaktan tedavi edilmek üzere alınan hamile kedi rinovirüs ile başbaşaydı. Ağız içi ülserler, çene kemiklerinde ciddi ağrı, ateş.
Diğer bir sahipli kedimiz ise kusma, iştahsızlık, halsizlik, yüksek ateş şikayetiyle geldi. Yıllık olarak tavsiye ettiğimiz luekemia (kökeni, lösemi) aşısı yapılmamıştı ve pozitif test sonuçları teşhisimizi doğruladı. Bağışıklığını güçlendirip vücudun virüse karşı savaşı kazanması için uğraşıyoruz.
*
Kedilerde çok yaygın görülen hastalıklardan biri FIP.

Yazının Devamını Oku

Hormonlar evcil dostlarımıza oyun oynuyor

22 Mart 2021
Hormonal değişiklikler evcil hayvanlarınızda hem fiziksel hem ruhsal bir çok değişikliğe neden olur.

Vücudun normal döngüsü içinde meydana gelen dönemsel değişiklikler doğal kabul edilebilir.
Hormon seviyesindeki yükselme ya da alçalmalar sürekli hale gelirse ortada sorun var demektir.
*
Cinsiyet özelliklerini belirleyen, üreme dönemini yöneten dişilerde östrojen erkeklerde ise testosteron hormonudur. Kızgınlık dönemlerinde oldukça yüksek seviyededir; kızgınlık dönemi ve yumurtlama sonrası geriler.
Bazı kedi ya da köpeklerde hormon seviyesi gerilemez ve hiç bitmeyen bir kızgınlık dönemi içine girerler.
*
Hormonal dengesizliklerde ortaya çıkan bir diğer durum ise yalancı gebeliktir.

Yazının Devamını Oku

Hayatını riske atmaya hakkımız yok

15 Mart 2021
Dişi kedi ya da köpeklerde rahim iltihabı ciddi bir sorun oluşturmaya devam ediyor.

Sık sık dile getirdiğimiz bu konu hem kliniğimize gelen vaka sayısındaki artış hem de meslektaşlarımızın tespitleri nedeniyle tekrar yazma ihtiyacı duyduk.
*
Rahim iltihabı olarak adlandırılan pyometra ağır seyreden, kolay belirti vermeyen önemli bir hastalık.
Kısırlaştırılmış hayvanlarda operasyon sırasında yumurtalıklarla birlikte rahim de alındığından hastalık ihtimali yoktur. Kısırlaştırılmamış kedi ya da köpeklerden özellikle ileri yaştakiler risk grubundadır.
*
Erken aşamalarda hastalık anlaşılamayabilir.
En ciddi semptomu vajinadan gelen akıntıdır.

Yazının Devamını Oku

Lyme riskini sıfıra indirmek mümkün

1 Mart 2021
Bahar ayı bugün itibarıyla başlıyor. Arada soğuk günler görecek olsak da doğa yavaş yavaş uyanmaya başlayacak.

Parazitler de havaların ısınmasıyla birlikte yumurtadan çıkarak yavaş yavaş aktivitelerine başlar.
Kenelerden evcil hayvanlarımıza bulaşıcılığı olan ciddi bir hastalık olan lyme zoonoz olduğu için insanlarda da etkili olabilmektedir.
Merkezi sinir sistemini doğrudan etkileyen bu hastalığa karşı her zaman dikkatli olmak gerekir.
*
Lyme hastalığına borrelia burdorferi bakterisi neden olur ve enfekte kenelerin ısırması sonucu bulaşır.
Hayvanlarda gözlemlenen klinik bulgular arasında yüksek ateş, iştahsızlık, halsizlik, aniden başlayan şiddetli ağrılar, bilinç kaybı, davranış bozuklukları, eklem yangısını sayabiliriz.
Tedavisi mümkün olan ancak sinirsel formlarda kalıcı hasarlara neden olabilen hastalık sıcaklıklar yükseldikçe daha da yaygınlaşır.

Yazının Devamını Oku