Paylaş
Evdeki tozlar, deterjan ve bakım ürünlerindeki parfümler, uzun tüylü halılar, peluş oyuncaklar çocuğunuzdaki alerjik hastalıkların nedeni olabilir. Alerjik hastalıklara küçükken daha çok rastlanır. Bu alerjiler sadece bahar aylarında görülmez, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Erdem Uzunoğlu, yaz, kış demeden çocukların sağlığını tehdit eden alerjilerle ilgili bilgi verdi.
En çok 5 yaş altında
Alerjik hastalıklar ve alerjik reaksiyonlar her yaş çocukta olabilir, en çok da 5 yaş altında ve süt çocuklarında görülmektedir. Kabaca iki tür alerjiden bahsetmek mümkündür: İlki primer alerjiler; yani daha önce karşılaşmamış bile olsa o maddeye ilk karşılaşmasında alerjik reaksiyon gösterme halidir. Diğeri de alerjenle temas ede ede zamanla gelişen duyarlılaşma şeklinde ortaya çıkan alerjilerdir.
Neye alerjisi var dikkat
Çocuklarda çok fazla madde alerji nedeni olabilmektedir. En başta cilde temas eden kimyasallar gelir. Çünkü, deri vücudumuzun en büyük ve geniş organı olup bu yüzeye temas eden maddeler deriden kana karışmak suretiyle alerjiye neden olabilmektedir. Ayrıca çok küçük yaşlardan itibaren inek sütü, yumurta akı, buğday fındık vs’ye bağlı egzama şeklinde gıda alerjileri ve daha büyük çocuklarda da polen, ev tozu, hayvan tüyleri ve küf mantarları gibi solunan partiküllere bağlı olarak solunum yolu alerjileriyle karşılaşmaktayız.
Deri alerjisi küçük yaşta
Egzama başta olmak üzere deri alerjileri deriye temas eden alerjen kozmetik ve kimyasallara bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Egzama ayrıca inek sütü, yumurta akı, buğday vs gıdalarla da ortaya çıkabilir. Egzama gibi deri alerjileri daha çok küçük çocuklarda görülür. Bu çocuklarda yaşla egzama azalırken yaş ilerledikçe (3-4 yaştan itibaren) alerjik nezle, astım gibi solunum yolu alerjileri belirginleşir.
Parfüme alerjisi olabilir
Koku, parfüm, fragrans gibi maddeler her ne kadar polen, küf mantarı veya ev tozu gibi “gerçek” alerjen olmayıp “irritan” olarak kabul edilirlerse de bunlar gerçek alerjik reaksiyonları tetikleyebilir. Ortaya çıkabilen aksırık, göz yaşarması, burun kaşıntısı, baş ağrısı, deride kızarıklık vs alerjik reaksiyondur. En tipik parfüm alerjisi çamaşır deterjanları ve yumuşatıcılarıyla ortaya çıkandır.
Bebek ürünlerinde dikkat edilecekler
Bebeğin saç ve tüm cildi ile temas eden şampuan seçiminde dikkatli olunmalıdır. 26 alerjen parfüm maddesi, alkol ve paraben içermeyen şampuanlar tercih edilmelidir. Mümkün olduğu kadar dermatolojik testleri yapılmış alerjiye neden olmadığı ispatlanmış ve uluslararası kurumlar tarafından onaylanmış ürünler kullanılmalı.
Paylaş