İsmet Solak: Leydi'nin ‘İkinci Vatan’ı

İsmet SOLAK
Haberin Devamı

Bizim, DYP uzmanı muhabirimiz Hakan Akpınar hatırlatmasa, üç gün sonra DYP Büyük Kongresi yapılacağını unutmuşum. Havası yok ki coşkusu olsun!

DYP cephesinde yeni bir şey de yok! Ağırlık Tansu Çiller'de deniyor.

Faruk Bildirici'nin 'Maskeli Leydi' kitabı çıktığında kıyamet kopmuştu.

Çiller, davalar açıp kitabı toplattırmak istemişti. Kitapla ilgili yazı yazanlara yapılan hakaretin de bini bir paraydı. Şimdi, Maskeli Leydi'nin devamı çıktı: ‘‘İkinci Vatan...’’ (Ümit Yayıncılık).

Tansu Çiller'in ABD macerası anlatılıyor. Tam da ABD Başkanı Clinton'ın gelişinde okudum. Ne tesadüf, değil mi? Yazarı, Turan Yavuz... Deneyimli ve tutarlı bir gazeteci olan Turan Yavuz, şöyle diyor:

‘‘Kendini iyi kullanabilseydi, Türkiye için büyük şanstı.’’

Çok haklı... Başlangıçta hepimiz heyecanlanmadık mı?

‘‘Modern giyimli bu çağdaş kadın, Türkiye'nin imajını değiştirebilir.’’

Ancak, Turan'ın dediği gibi, ‘balayı çabuk bitti’. Hanya'yı Konya'yı, bir süre sonra birlikte görüverdik. İkinci Vatan'ı mutlaka okuyun. Bir şişe kola alacak maddi gücü olmayan Çiller Ailesi'nin, ABD'de nasıl böyle yüklü miktarda mal mülk edindiğini ve büyüdüğünü görün!

Turan Yavuz harika bir iş yapmış:

‘‘Cesareti vardı. Hep kendini ön plana attı. Kendi çıkarını Türkiye'nin çıkarlarının önüne koydu. 'Türkiye büyürse, onunla ben de büyürüm' demedi. Tersine, 'Ben büyürsem, Türkiye de benimle büyür, peşimden gelir' dedi.’’

Ve eklemiş Turan:

‘‘ ABD'ye çok güvendi. Kendisine, defalarca şu uyarı yapılldı: ABD'nin dostu olmaz, menfaatleri olur.’’

Kongre'de, bu Çiller'in yine kazanacağı söyleniyor.

Köksal Toptan da adaylığını koydu. Dilerim gecikmemiştir. Bir kez daha yazmıştım, Necmettin Cevheri, geçiş dönemi için daha şanslı olmaz mıydı?

Asıl hayret ettiğim nedir biliyor musunuz? Mehmet Dülger gibi kültürlü, çok iyi yetişmiş, dört dörtlük biri varken; DYP'liler kimi, neden arıyor?

* * *

Yurtdışına gidiş dönüşte, bir solukta okuduğum kitap oldu: ‘‘Bir GİZLİ Servis Mensubunun Anıları: ÇUVALDIZ-1’’

MİT içinde geçirdiği uzun yılları, müthiş bir mizah diliyle kaleme alan Yılmaz Tekin, anılarını üç kitapta toplamış. Bu ilki.

Okudukça, sır perdesi ardında geliştiği sanılan olayların, çok sıradan oluştuğunu fark ediyorsunuz. (Ümit Yayıncılık).

Bu arada, her zaman saygı duyduğum Prof. Yaşar Nuri Öztürk'ün kitabını da okuma fırsatı buldum: ‘‘Depremin Gösterdikleri...’’ Aynı zamanda, ‘‘Yeni yüzyıl için uyarılar’’ yapıyor. Malum kesimlerin istismarına karşı, bilge kimliği ile ortaya çıkan Prof. Öztürk'ü kutluyorum. Çünkü, ‘‘İslam'ı bir kamp dini yapmayın’’ diyerek, söze ‘‘Depremi bir cezalandırma olarak görenlere hep karşı çıktık; bu depremin bize hiçbir şey söylemediği anlamına gelmiyor’’ diye başlıyor. (İsteme adresi: PK 35, 81060 Erenköy-İstanbul).

Emekli Korgeneral Suat İlhan'ın ‘‘Dünya Yeniden Kuruluyor’’ adlı kitabı ise, Türkiye'nin ve Türk dünyasının artan jeopolitik etkinliğiyle değerini ortaya koyuyor. Jeopolitik ve Jeokültür Tartışmaları ile dünyanın yeniden yapılanmasını büyüteç altına yatırıyor. (Ötüken Yayınları).

Ve Erol Tuncer'in son kitabı: Seçim-99... Bir TESAV belgeseli daha.

18 Nisan 1999 seçim sonuçlarının, ‘‘Sayısal ve Siyasal Değerlendirmesi’’ yapılıyor. TESAV daha önce de, 27 Mart 1994 yerel ve 24 Aralık 1995 genel seçimlerini haritalara yansıtarak, sayısal dökümleriyle yayınlanmıştı. (İsteme adresi: TESAV-Güvenlik Cad. Esenlik Sok. 11/2 A.Ayrancı/Ankara).



Yazarın Tüm Yazıları