Ben turizmi "Badem" ile beslerim

ONLARDAN dünyada sadece 500-600 tane kaldı. Üstelik 100 tanesi Ege’de ve Akdeniz’de yaşıyor. Türkiye’nin batıya açılan kapısı İzmir’in güzelliklerini onlar da yıllardır biliyor ve Foça ile Karaburun’u ikametgah olarak seçiyor. Denizlerde özgürce dolanıp hep yuvalarına geliyor.

Haberin Devamı

* * *
Akdeniz Fokları’ndan ve hani hepimizin yakından tanıdığı Badem var ya, işte onun ailesinden söz ediyorum. Nesli yok olma tehlikesi altındaki Akdeniz Fokları kırmızı listeyle Türkiye’de korumada. Çevre ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, fokları korumak için 2008’de başlattığı eylem planında bir çok yol katetti. Türkiye kıyılarını yaşam alanı seçen bu nadide canlıları tehdit eden unsurları;
?  Yaşam alanlarının inşaat ve yol yapımları sonucu yok edilmesi.
? Aşırı ve yasadışı balıkçılık sonucunda balık stoklarının azalması.
? Fokların balıkçılar tarafından kasten öldürülmeleri.
? Fok mağaralarına turistik dalışlarda rahatsız edilmeleri.
? Deniz kirliliği (Tanker kazaları, sanayi ve evsel atıklar) olarak tespit etti.
* * *
Şimdi bir de sizlere yine Türkiye kıyılarını çok seven bir canlıdan bahsedeceğim. Yavrulamak için binlerce mil yol kateden caretta carettaları hatırlatacağım. Türkiye carettaları korumak için de yoğun çaba harcıyor. Hatta Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, carettaların Türkiye için bayrak tür olacağını söylüyor.
* * *
Sözü uzatmaya gerek yok. Tarihi ve kültürel değerlerimiz hala kış uykusunda. Hele inanç turizmi, Hıristiyanlar için kutsal Efes Meryem Ana... Turizmden ben hala yeteri kadar pay aldığımıza inanmıyorum. Türkiye’nin güneşi, denizi, kıyıları, koyları harika diyoruz turistleri buralara getirmek için takla atıyoruz ya... Buna inanın hiç gerek yok. Türkiye doğal güzelliklerini, endemik bitki türlerini, koruma altındaki canlıları, saklı cennetleri, tarihi ve kültürel tanıtımları doğru dürüst yapsın yeter. Ben dünya turizm pastasından Türkiye’nin en büyük dilimi alacağına inanıyorum. Yeter ki, caretta carettaları ön plana çıkaralım. Yeter ki, Akdeniz Fokları’nı nasıl koruduğumuzu dünyaya anlatalım. Bunu Kültür Bakanlığı mı yapar, Çevre ve Orman Bakanlığı mı yapar bilemem. Bildiğim bir şey varsa, Türkiye’nin dış borçtan kurtuluşunun tek reçetesi yıllarca devletin teşvik verdiği turizmdir. “İnanç Turizmi”dir, “Tarih ve Kültür Turizmi”dir, “Doğa Turizmi”dir. Memleketimin her yanından kaynayan şifalı sularla “Sağlık Turizmi”dir.
Sizce de öyle değil mi sevgili özel sektör temsilcileri, kamu ve sivil toplum kuruluşları. Ne dersiniz?

Haberin Devamı

AKDENİZ FOKLARI BADEM’İN AİLESİ

Haberin Devamı

Kırmızı listeyle koruma altına alınan Akdeniz foklarından 100 tanesi Ege’de ve Akdeniz’de yaşıyor. Bunların birçoğu Karaburun ve Foça’da ikamet ediyor...

CARETTA CARETTALAR NESLİNİN DEVAMI İÇİN TÜRKİYE’Yİ SEÇİYOR

Caretta Carettalar nesillerini devam ettirmek için binlerce mil kat edip Türkiye kıyılarına gelip yumurtluyor ve yavrularını denizle buluşturuyorlar.

Okuyucu şikayeti

Çöp sorununa çözüm bulunsun

? Hürriyet Ege’nin çevreci okurlarından Şerol Ömerler aradı geçen gün. Emekli öğretmen Ömerler’in iki şikayeti var.
1- Ben Karaburun Küçükköy’de yaşıyorum. Haftada iki gün köyün çöplerini topluyorlar. Yalnız bunları götürüp dağların eteğine döküyorlar. Bilinçsizce kullanılan poşetlerde rüzgarla yol kenarlarındaki çalı-çırpı, ağaç, ot ne varsa oralara yapışıyor. Bu da korkunç bir çevre kirliliği yaratıyor. Acaba bunun bir çözümü bulunamaz mı?
2- Macaristan’daki alüminyum zehirleri Tuna Nehri boyunca bize doğru geliyor. Acaba yetkililer bu konuda ne önlem alıyor?

Haberin Devamı

Bir davet: Çipura tutmaya bekleriz

? Petkim’in bacası GPRS ile izleniyor başlıklı yazımızdan sonra Petkim Kurumsal İletişim Yöneticisi Serkan Aksüyek aradı. Aksüyek, “Bizim sadece bacalarımız değil, sularımız da tertemiz. Sizi Petkim Körfezi’ne balık tutmaya davet ediyoruz. Buradan bir kiloluk çipuralar yakalanıyor” dedi. Baca gazları 3 yıl önceki yazımızdan sonra kontrol atına alınıp arıtılan Petkim’e bu kez, “Sular ne alemde” diye gideceğiz. Umarım Aksüyük’ün söylediği gibidir. Arıtılmadan denize karışan su varsa onu da yazarız. Temizse de alkışlayıp teşekkür ederiz.

Yazarın Tüm Yazıları