Arıtma tesisi yatıyor kirlilik körfeze akıyor

Yapıldıktan sonra sadece 3 yıl çalıştırılan Bağarası arıtma tesisi, İZSU’ya devredildikten sonra çürümeye terk edildi. Şimdi, evsel atıklar direk körfeze akıyor.İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu iddialı. Geçenlerde yine körfez için demeç verdi. Kocaoğlu, “Birkaç seneye kadar körfezi temizleyip, yüzülecek hale getireceğiz. Körfezin temizlenmesi için kanallar açacağız, dip çamurlarını çıkarmak için Hollanda’dan dev makina alacağız” dedi.Niyet harika, körfez demek, İzmir demek olduğuna göre bir an önce harekete geçmek gerek. Yalnız ben bugün bu içimdeki Kocaoğlu sevgisini bir kenara bırakıp “Kral Çıplak” diyeceğim.Kocaoğlu’na bundan tam üç sene önce, “İzmir Körfezi’nde ne zaman yüzeceğiz” sorusuna verdiği, “Körfez temiz isterseniz yüzebilirsiniz” cevabını da hatırlatacağım. İzmir Körfezi’ni, ikinci kez seçildiği görev süresinin sonuna kadar temizlerse, Aziz Başkan’ın makamını kıble kabul edip Konak Meydanı’nda secde ed

Haberin Devamı

İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu iddialı. Geçenlerde yine körfez için demeç verdi. Kocaoğlu, “Birkaç seneye kadar körfezi temizleyip, yüzülecek hale getireceğiz. Körfezin temizlenmesi için kanallar açacağız, dip çamurlarını çıkarmak için Hollanda’dan dev makina alacağız” dedi.Niyet harika, körfez demek, İzmir demek olduğuna göre bir an önce harekete geçmek gerek. Yalnız ben bugün bu içimdeki Kocaoğlu sevgisini bir kenara bırakıp “Kral Çıplak” diyeceğim.Kocaoğlu’na bundan tam üç sene önce, “İzmir Körfezi’nde ne zaman yüzeceğiz” sorusuna verdiği, “Körfez temiz isterseniz yüzebilirsiniz” cevabını da hatırlatacağım. İzmir Körfezi’ni, ikinci kez seçildiği görev süresinin sonuna kadar temizlerse, Aziz Başkan’ın makamını kıble kabul edip Konak Meydanı’nda secde edeceğim.Maalesef 30 yıldır her gelen başkan, “İzmir Körfezi’ni kurtaracağız” demeci verdi. Aziz Başkan da geleneği bozmuyor sağ olsun. Ama şu yazdıklarımıza lütfen kulak verin. “Gediz kurtulmadan körfez kurtulmaz” sözümüzü bir kenara not edin.* * *Foça’nın Eski Bağarası Mahallesi ile Yeni Bağarası Köyü girişine koskoca bir tabela asmışlar. Vatandaşları da Çevre konusunda duyarlı olmaya çağırmışlar. Tabelada “Temiz çevre sağlıktır, yeşil vatan varlıktır, biz doğayı korudukça doğa da bizi korur” yazıyor.Bakın, bu tabelanın hemen yanından içeriye doğru bir yol gidiyor. O yolun 500 metre ilerisinde “Bağarası Beldesi (şimdi mahalle oldu) ile Yeni Bağarası Köyü’nün evsel atıklarını temizlemek için arıtma tesisi var. İzmir İli Çevre Koruma Vakfı’nca 2005’te yaptırılan bu tesis 2008’e kadar çalışmış. Sonra, Büyükşehir Belediyesi sınırlarına girdiği için İZSU’ya devledilmiş. İki yerleşim yerinin atıklarını temizleyen bu tesis maalesef 2008’de devre dışı bırakılmış. Tesisin çalıştırılması için yapılan girişimler de sonuçsuz kalmış. Şimdi arıtma tesisi orada çürürken, 7 binden fazla insanın evsel atığı direk Gediz’e akıyor. Yetkililer de öylece bakıyor.Şimdi söyleyin bakalım, “Temiz çevre sağlıktır, yeşil vatan varlıktır, biz doğayı korudukça doğa da bizi korur” tabelasındaki doğa bizi korur mu?Gediz’e oluk oluk pislik aktıkça, İzmir Körfezi kurtulur mu?Burada aklıma gelen iki soruyu da sormadan yazıyı bitiremeyeceğim.1- Şimdi çürümeye terk edilen ve 250 bin TL harcanan arıtma tesisi neden çalıştırılmıyor?2- Milletin onca parası harcanarak yapılan arıtmada bir kaşkarimo mu dönmüş?

Haberin Devamı

Çevre için iki eser

Haberin Devamı

EGE Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ümit Erdem, editörlüğünü yaptığı çevre konusunda iki kitapla herkese rehber oldu. “Türkiye’de çevre sorunları konusunda uzman yok” diyenlerin yüzüne şamar gibi patlayan “Ege Üniversitesi’nde Çevre Konusunda Kim Kimdir” adlı kitap herkese rehber olma özelliği taşıyor. İki yılda bir yenileneceği belirtilen kitapta bilim adamlarının, elektronik posta adreslerinden yayınlarına kadar birçok bilgiyi bulmak mümkün.Prof. Dr. Erdem imzalı bir başka kitap ise, Ege Üniversitesi’nin 55. yıl etkinlikleri kapsamında yapılan “1. Ulusal Üniversiteler Çevre Merkezleri Toplantısı” sunumları. Türkiye’de ilk kez yapılan ve 30 üniversitenin çevre merkezlerini tanıtan kitap da çevreci bilim adamlarının yaptığı çalışmaları anlatıyor.Kitaplarıyla çevrenin sahipsiz olmadığını bir kez daha kanıtlayan Prof. Dr. Ümit Erdem ve ekibindeki N. Sertaç Kaftan, Burcu Gürsoy, Nurdan Erdoğan, S. Tuğçi Kalkan ve Şeyma Şengür’e doğa adına teşekkürler.

Haberin Devamı

En büyük çevre ödülü İzmir’e

Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı (FEE) tarafından tüm dünyada uygulanan, Türkiye’de de Çevre Eğitim Vakfı’nın (TÜRÇEV) hayata geçirdiği 2010 yılı Çevrenin Genç Sözcüleri ödülleri İzmir’de dağıtıldı. Bu yıl hem Tarım&Doğa dalında, ödüle layık görülen hem de, tüm uluslararası projeler arasında yapılan seçim sonucu verilen Süper Ödül 2010’u kazanan İzmir Saint Joseph Fransız Lisesi öğrencileri ödülü TÜRÇEV Başkanı Rıza Epikmen’den aldı. Çevre temalı bir gösterinin ve TÜRÇEV’in çalışmalarının anlatıldığı etkinliğe İzmir Vali Yardımcısı İbrahim Ballı, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü Kültür Bölümü Müdür Yardımcısı Adnan Atakav ve birçok okulun müdürü katıldı. Türkiye’de çevre eğitimi ve bilincinin gelişmesi için faaliyetlerini sürdürdüklerini söyleyen Epikmen, öğrencilere Çevrenin Genç Sözcüleri programlarına katılmaları çağrısında bulunup, TÜRÇEV’in internet sitesinden konuyu takip etmelerini istedi.

Yazarın Tüm Yazıları