Paylaş
Bundan önceki üç haftayı peş peşe zararla tamamlayan borsa, bu haftaya da düşüşle başladı. Endeks 794 puna birden kayıpla 15 bin puanın da altına indi ve 14 bin 569 puandan kapandı. Hisseler ortalama yüzde 5.1 oranında değer kaybetti. Borsadaki düşüşü IMF Türkiye Masası Şefi Cottarelli'nin mesajları da önleyemedi.
ŞUBAT ayı başından itibaren düşüş trendine giren ve bundan önceki üç haftayı da ekside kapatan borsa, bu haftaya da büyük düşüşle başladı. Borsa endeksi dün 794 puan kayıpla 15 bin puan seviyesinin de altına indi ve 14 bin 569 puandan kapandı. Hisseler ortalama değer kaybı ise yüzde 5.17 oldu. Borsa endeksi gün içinde, birara 14 bin 279'a kadar geriledi.
Borsada dünkü hızlı düşüşe karşın işlem hacminin sınırlı düzeyde kaldığı gözlendi. Birinci seansta 147.3 trilyon lira ve ikinci seansta da 226.8 trilyon lira olmak üzere dün borsada toplam işlem hacmi 374.1 trilyon lira düzeyinde gerçekleşti.
Ankara'da temaslarına başlayan IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli'nin, ülke ekonomisi ve enflasyona ilişkin iyimser mesajları da borsada hızlı düşüşü önleyemedi.
Ankara'da temasları sonrasında gazetecilerin soruları cevaplayan Cottarelli, ocak ayında enflasyon rakamının yüksek çıkmasının, geçici olduğunu söyledi. Enflasyonun yüksek çıkmasında, tarım ürünlerindeki fiyat artışı ve aralık ayındaki vergi artışları olduğunu belirten Cottarelli, programın uygulanması çerçevesinde enflasyon oranının ileriki aylarda düşeceğini kaydetti.
Fakat Cottarelli'nin enflasyon morali borsada olumlu hiç bir yankı bulmadı. Bir başka ifadeyle, İMKB endeksinin 14 bin puan sınırına kadar gerilemesini Cottarelli de önleyemedi.
DÜŞÜŞ NEDENİ FAZLA
Borsada şu aşamada olumlu beklentiden bahsetmek zor. Aksine düşüşü körükleyecek türden gelişmeler daha fazla görünüyor.
Bunlardan biri, şubat ayı enflasyon rakamını daha yüksek çıkacağı beklentisi.
Halka arzlar ve ortak satışları nedeni ile borsadan para çıkışı yaşanması. Piyasada devam eden nakit sıkışklığına bağlı olarak gecelik faizlerin yüksek seyretmesi.
Bayram tatilinin uzatılması da borsadaki düşüşü için önemli bir neden olarak gösteriliyor. Hükümetin, biraz da turizme destek vermek amacıyla Kurban Bayramı tatilini 10 güne çıkararak, 10 Mart'tan 20 Mart'a kadar tatil ilan etmesi de borsadaki beklentilerin biraz daha ileri tarihlere atılmasına yolaçtı.
Bu nedenlere bir de Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin artan siyasi tartışmaları eklemekte fayda var.
IMF'den gelen olumlu mesajlar borsayı tutamadı, ancak bono cephesinde biraz etkili olduğu söylenebilir. IMF'nin açıklamalarından sonra, bono faizlerindeki artış sınırlı düzeyde kaldı. En fazla işlem gören 21 Şubat 2001 vadeli bononun faizi, 0.4 puanlık artışla yüzde 40.67 düzeyinde kaldı.
Fakat nakit sıkışıklığı yüzünden gecelik faizler yüksek seyrini sürdürdü. Gecelik faizler, yüzde 70 sınırına kadar yükseldi.
Paylaş