Hande Fırat

A'dan Z'ye kozmik sohbet

15 Nisan 2022
Haftaya damgasını vuran gelişmelerden biri Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın cumhurbaşkanlığı adaylığı için Mansur Yavaş’ı önermesi ve ardından yaşanan görüşme trafiğiydi. Doğal olarak gözler Mansur Yavaş’ın ilk ziyaret ettiği İYİ Parti’ye çevrildi.

Hürriyet gazetesinin konuğu Yavuz Ağabey’in (Donat) “Kozmik” yakıştırması yaptığı, İYİ Parti’nin Genel Sekreteri Uğur Poyraz idi. “Ben sadece Genel Sekreter’im” diyen Poyraz, A’dan Z’ye tüm sorularımı yanıtladı. Cevaplarında bir anlamda partisinin ve 6’lı masanın yol haritasını bulacaksınız. Aynı zamanda da Akşener’e yönelik iddiaların yanıtlarını...

‘YAVAŞ’IN POPÜLARİTESİNDEN FAYDALANMAK İSTEDİ’

Ümit Özdağ neden Mansur Yavaş ismini ortaya attı? Yavaş’ın açıklamaları İYİ Parti’yi tatmin etti mi? Ya da kimilerinin iddia ettiği gibi Meral Akşener, Ekrem İmamoğlu için masa mı dağıtır? İşte Genel Sekreter Uğur Poyraz’ın yanıtları:

“Aslında sadece Mansur Yavaş değil, popüler belediye başkanları var. Söz konusu açıklamayı yapan isim, Mansur Yavaş’ın popülaritesini kullanarak kendine popülarite yaratmaya çalıştı.

Aynı durum Haşim Kılıç için de geçerli. Bu isimler Cumhur İttifakı’na ve onun medyasının değirmenine su taşıyorlar.

Mansur Yavaş da Ekrem İmamoğlu da ‘görevlerini sürdüreceklerine dair’ açıklamalarını net ve şeffaf biçimde yaptılar. Artık bırakın işlerini yapsınlar. Bunu sürekli gündeme taşımak, belediye başkanlarını meşgul etmek hem başkanlara hem de onlar hizmet alan vatandaşlara haksızlık ve saygısızlıktır.”

‘İTTİFAK TABANDA, MASADA HENÜZ KONUŞULMADI’

Yazının Devamını Oku

Ankara'da Mansur Yavaş trafiği

12 Nisan 2022
Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, “Adayımız Mansur Yavaş” dedi, ortalık karıştı. Yavaş destekçileri başta sosyal medyadan olmak üzere Özdağ’ın bu açıklamasının üstüne atladı. Gözler CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na ve İYİ Parti lideri Meral Akşener’e çevrildi. Tabii ki tartışmaların odağındaki Mansur Yavaş’a da... Özdağ’ın açıklamasından birkaç gün sonra Kılıçdaroğlu’ndan ilk yorum geldi:

“Sayın Özdağ’ın cumhurbaşkanı adayı olarak bir CHP’liyi önermesi güzel bir şey. Buna memnun oldum.”

Kılıçdaroğlu’nu biraz tanıyanlar bile bilir ki duygularını ve görüşlerini pek belli etmez, dolayısıyla bu tip tartışmalı konularda soğukkanlı durmayı tercih eder. Yavaş’ın adaylığı konusunda asıl merak edilen İYİ Parti lideri Akşener’in tavrıydı. Özdağ, birbirinden ağır iddialarla İYİ Parti’yi suçlamış ve Akşener’le yollarını ayırmıştı. Zafer Partisi’nin kuruluşunda da Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin salon vermesi Yavaş ve İYİ Parti arasında soğuk rüzgârlar esmesine neden olmuştu.

İYİ PARTİ’NİN SESSİZLİK RAHATSIZLIĞI

Duyumlarıma göre Özdağ’ın siyasi hamlesine karşılık Yavaş’ın sessizliği İYİ Parti’de rahatsızlık yarattı. Bunun üzerine, Akşener’den randevu alarak dünkü ziyareti gerçekleştirdi.

Akşener ve Yavaş görüşme sonrasında kameralar karşısına geçti. Her ne kadar Yavaş,Kamu görevlisiyim, görevimin başındayım” dese de İmamoğlu’nun geçtiğimiz günlerde yaptığı, “Adayım Kılıçdaroğlu” benzeri bir açıklama yapmadı, ağzından ‘Aday değilim’ sözleri çıkmadı.

Toplantının uzamasını istemeyen Akşener, nezaketli bir ustalıkla ikinci soru gelmeden kürsüden ayrılıp Yavaş’a daha fazla soru sorulmasına izin vermeyerek toplantıyı yarıda kesti.

TARTIŞMALARIN İÇİNDE YER ALMAK İSTEMİYOR

Yazının Devamını Oku

Mısır ve Suudi Arabistan ile ne oluyor - Suudilerle üst düzey görüşmeye doğru

8 Nisan 2022
15 Temmuz’da verilen mücadele ve Türkiye’ye yönelik “kuşatmayı kırma” girişiminin ardından Türkiye, ilişkilerinin adeta bitme noktasına geldiği tüm ülkelerle uzun bir süredir yeniden ilişki kurmaya çalışıyor. Bu durumda Türkiye’nin ihtiyaçları kadar diğer ülkeler açısından salgın, ekonomik sorunlar, ABD başta olmak üzere değişen yönetimler, konjonktürün de etkisi var. Türkiye’nin kullandığı yöntemi biliyorsunuz...

Önce istihbarat teşkilatları üzerinden arka kapı diplomasisi işletiliyor.

İlişkiler bir seviyeye gelince, dışişleri bakanlıkları devreye giriyor.

Son olarak da liderler seviyesinde görüşmeler başlıyor.

Bir süredir Suudi Arabistan ile en üst düzey yani Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan düzeyinde görüşmenin ne zaman olacağı konuşuluyordu. Daha önce kaleme aldığım bir yazıda Suudi Arabistan-Türkiye arasında iki sorunlu başlık kaldığını belirtmiş, çözüm için çalışmalara başlandığını söylemiştim. Bu çerçevede:

Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın 2 Ekim 2018’de Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmesine ilişkin davada Adalet Bakanlığı’nın olumlu görüşü üzerine dosyanın Suudi Arabistan’a devredilmesine karar verildi.

Suudi Arabistan’ın bir diğer beklentisinin ise Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz’in hukuki süreçlerden vazgeçmesi olduğu belirtiliyor. Bunun için sadece Türkiye değil, başka ülkeler ve bağlantılar üzerinden de girişimde bulundukları bilgisi var.

Peki tüm bunlar, zamanında çok sert açıklamalar yapan Türkiye açısından neden gerekli?

Yazının Devamını Oku

Demirtaş’ı ziyaret eden isim konuştu...

5 Nisan 2022
Hürriyet Gazetesi olarak her siyasi partiden, her kesimden sohbetlerimize devam ediyoruz. Bu kez CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı’yı dinledik. Ekonomiden siyasete, seçim hazırlıklarına kadar birçok başlıkta konuştuk. Açıklanan enflasyon verileri ışığında ekonomi ile başlayalım. Oğuz Kaan Salıcı’nın verdiği mesajlar şöyle:

‘KRİZ EVİN ÇOCUĞU OLDU’

‘Rahip Brunson ile Türkiye’ye ekonomik operasyon çekiliyor’ denildi. Rahip gitti, kriz evin çocuğu oldu. 4 senedir kriz var. Kur şoku, üretimde durgunluk, yüksek hatta hiper enflasyona giden bir durum var. Fatura fakire çıkıyor. Robin Hood’un tam tersi bir durum işliyor.

‘Çalışana, asgari ücretliye zam verdik’ deniliyordu. Aldıkları zam çoktan eridi.

Nureddin Nebati’nin gözlerine bakarak giden sistem değişmedikçe ekonomideki sorunların altından kalkmak mümkün değil.

5 maaş alan ile asgari ücret alan, ortaya çıkan faturada niye aynı fedakârlığı yapsın?

DEMİRTAŞ’I NEDEN ZİYARET ETTİ

Oğuz Kaan Salıcı, Selahattin Demirtaş

Yazının Devamını Oku

Et ve süt ürünlerindeki pahalılık

1 Nisan 2022
Önce pandemi, sonra savaş... Tüm dünya gibi Türkiye de ekonomide sorun yaşıyor. Ne yazık ki peş peşe zam haberleri geliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özbekistan’da gazetecilerin sorularını yanıtlarken, “Şu anda bizim gıda güvenliği noktasında hiçbir bir sıkıntımız yok. Ne yazık ki kırmızı eti fırsata dönüştürmek isteyen bazı fırsatçılar var” dedi. Erdoğan alınacak tedbirleri de sıraladı.

TÜİK ET İLE İLGİLİ  İSTATİSTİKLERİ  YAYIMLAMALI

Hem et hem de süt ürünleri ile ilgili sıkıntıları Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı İsa Coşkun ile konuştum. İsa Coşkun da et ve süt ürünleri konusunda arzda bir sıkıntı olmadığının altını çizdi. Ancak etle ilgili istatistiklerin yayımlanmadığına dikkat çekti. Yani Türkiye genelinde hayvan sayısı, üretiminin düzenli olarak TÜİK tarafından yayımlanmasının “şeffaflık ve politika belirleme” açısından önemli olduğunu söyledi. İsa Coşkun, önce pandemi, sonra savaş, hatta iklim değişikliği ve değişen koşulların göz önünde bulundurulmasını istedi ve hem zamların gerekçelerini hem de yapılması gerekenleri madde madde sıraladı:

ZAMLAR NEDEN KAYNAKLANIYOR? ÇÖZÜM İÇİN NE YAPILMALI?

Hayvansal ürün maliyetlerinin yüzde 70’ini yem maliyetleri oluşturuyor.

Yemin ham maddelerinin yüzde 60’ı (mısır, arpa, kepek, soya) ithal ediliyor. Tümüyle bağımlı olmak sıkıntılıdır. Türkiye’de bu ürünlerin üretimi arttırılmalıdır.

Akaryakıt, elektrik, doğalgaz arttı. Maliyetlerin düşürülmesi için destek ya da vergi azaltılması gündeme alınmalıdır.

Yazının Devamını Oku

İstanbul adresi böyle seçildi

29 Mart 2022
Aslında hepimizin umudu bu... Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın son bulması, dünyanın ve insanlığın salgın ile hemen ardından gelen savaşın sonrasında rahatlaması, huzur bulması. Bir de bu barış İstanbul’dan çıkarsa tarihi önemde bir olay olur. Peki müzakereler İstanbul’a nasıl ve neden taşındı?

Başından beri denge politikası izleyen Türkiye bu politikasında hem Ukrayna ve Rusya’ya hem de Batı’ya karşı dürüst ve yapıcı davrandı.

İki liderle de düzenli görüşen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan hem iki liderin buluşmasına hem de gerekirse müzakere heyetlerinin toplantılarına Türkiye’nin ev sahipliği yapabileceğini söyledi.

Belarus’ta önce yüz yüze sonra video konferansla süren müzakerelerle bir sonuca ulaşılamadı. Üstelik Ukrayna heyeti Belarus topraklarında kendini rahat hissetmediğini de ifade etti.

Rusya-Türkiye makamları arasındaki temasta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmek istediği iletildi.

PUTİN’DEN ERDOĞAN’A: SİZE GÜVENİYORUZ

Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yaptığı telefon görüşmesinde şu mesajları verdi:

Biz Türkiye’ye güveniyoruz. Müzakere heyetlerinin Türkiye’de görüşmesine tamam diyoruz.

Yazının Devamını Oku

Seçim Yasası değişikliğine dair her şey

22 Mart 2022
İki yıldır AK Parti ve MHP’nin üzerinde çalıştığı Seçim Yasası değişikliği teklifi artık Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde. Düzenleme siyasette tartışılıyor... Kimilerine göre AK Parti bu düzenlemeyi kendi için yaptı, kimilerine göre küçük partilere zarar vermek için...

Düzenlemenin ayrıntılarını, eleştirileri bu değişiklikte iki yıl çalışan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ile konuştum. Hürriyet’in geleneksel kahvaltısının konuğuydu.

‘DÜZENLEME AK PARTİ İÇİN YAPILMADI’

Hayati Yazıcı’ya açık açık “AK Parti’nin oy oranı düşüyor, bu yüzden bu düzenleme vekil sayısını artırmak için mi yapıldı?” sorusunu yönelttim. İşte cevabı:

Kesinlikle hayır.

Demokratik değerler, demokratik kriterler, egemenliğin millete ait olması göz önünde bulunduruldu.

Siyasi partiler sandıkta yarışır.

Şimdiden vekil sayısı artacak diye bir şey de söylenemez.

Yazının Devamını Oku

Ankara-Washington hattında büyük ekonomi hamlesi

18 Mart 2022
Uzunca bir süredir S-400’ler, ABD’nin YPG/PKK/FETÖ terör örgütlerine açıktan ya da üstü kapalı verdiği destek başta olmak üzere Türk-Amerikan ilişkileri adeta türbülansta ilerliyordu.

Her ne kadar temaslar sürse de ne sorunlar çözülebilmişti ne de istenilen ivme yakalanabilmişti. Rusya-Ukrayna Savaşı, Türk-Amerikan ilişkilerini olumlu yönde etkiledi. Her ne kadar iki ülke arasında savaşa ilişkin görüş alış-verişi sürse de ilişkilerin asıl düzelme noktası belli ki ekonomi ve ticaretten başlayacak.

ABD’NİN HEDEFİ

11 Mart 2022 tarihli yazımda Türk-Amerikan yetkilileri arasında yapılan görüşmelerin ayrıntılarına değinmiş, bu görüşmelerde Batı’nın özellikle ABD’nin “Savaş bitse bile yaptırımlar devam edecek. Hedef Putin’in Rusya’sını yani Putin’i bitirmek” mesajını verdiklerini kaleme almıştım. Şimdi, ABD şirketleri Rusya’dan çıkıyor. Türkiye’yi yakından ilgilendiren diğer konu ise ABD’nin Çin ile olan ithalatını azaltması ve daha da azaltacak olması. Şimdi bunların doğru adımlar atılırsa Türkiye’ye getireceği fırsatlara, perde arkası bilgiler ve yapılan görüşmelerle bakacağız.

AMERİKALILAR MART AYININ BAŞINDA GELDİLER

Hatırlayacaksınız ABD’nin Ankara Büyükelçisi verdiği bir röportajda Türkiye’nin vazgeçilemez bir müttefik olduğunu söylerken, bunun yalnızca güvenlikle alakalı olmadığını dile getirmişti. Türkiye’nin ekonomik anlamda önemli bir partner olduğunu vurgulamıştı. Savaşla birlikte: “Gri alan oluştu. Bu gri alandan Türkiye’nin yararlanacağını düşünüyoruz” mesajını vermişti. ABD’nin Ukrayna ve Rusya’da toplam 5 bin şirketi bulunuyor. Bunlardan 1100’ü Rusya’da.

Amerikalı yetkililer 4 Mart günü Türkiye ABD İş Konseyi üyeleriyle buluştular. Amerikalıların verdikleri mesajlar madde madde şöyle:

Türkiye’nin Washington’daki algılaması hızla ve olumlu yönde değişti.

Türkiye’nin Ukrayna ve Rusya arasında aldığı pozisyon memnuniyetle karşılanıyor.

Yazının Devamını Oku