Hande Fırat

Dezenformasyon Yasası’nı CHP neden Anayasa Mahkemesi’ne götürüyor

18 Ekim 2022
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen Dezenformasyon Yasası ile ilgili geçen AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal ile konuşmuştum. Bu hafta ise CHP’nin itirazlarını dinlemek için CHP Genel Başkan Başdanışmanı Tuncay Özkan ile sözleşmiştik. Ne yazık ki Bartın’daki facia yaşandı. Sohbetimize de Bartın’daki maden ocağında yaşanan o faciayla başladık.

‘300 METRENİN ALTINDA KAZI YAPTIRMA DESEK DİNLEMEZ’

CHP’nin itirazı öncelikle 300 metrenin altında kazı yapılmasına... Özkan, Sayıştay’ın raporlarında yer alan uyarılara dikkati çekti:

“Vahşi kapitalizmin uygulayıcısı bu iktidar bu tür felaketleri fıtrat diye geçiştirir.

Buralarda ‘Neden makine kullanmıyorsun, neden iyileştirmeye, yeni ocaklara, modernizasyona, yatırıma para ayırmıyorsun, insan hayatı bu kadar ucuz mu?’ desek yanıt yok.


Tuncay Özkan

Gidecekler. Sayıştay raporunda yazanlar bunun bir ihmaller ve sorumsuzluklar kazası olduğunu gösteriyor.”

Yazının Devamını Oku

Sayıştay 2019 raporunda madde madde uyarmış! Eksi 350’de facia geliyorum demiş

16 Ekim 2022
Faciaya neden olan patlama 350 metrede yaşandı. Oysa madene ilişkin 2017 ve 2019 yılında hazırlanan Sayıştay raporları burada 300 metrede dahi kazı yapılmasının yarattığı risklere dikkat çekmiş, alınması gereken önlemler madde madde sıralanmış.

Sayıştay Raporları gündeme oturdu. Nedenini ilerleyen satırlarda yazacağım. Ancak Türkiye Taşkömürü açıklama yaparak, “2019 yılındaki raporla ilgili haberlerde, çalışan damarların tamamında gaz içeriğinin yüksek olduğu ifade edilmektedir. Söz konusu haberlerde kömürün içerisinde yer alan metan gazı, ‘Çalışılan ortamdaki havada yüksek metan gazı tespit edildi’ şeklinde lanse edilmektedir. Söz konusu ifade tamamen yanlıştır” dedi. Ocak içerisindeki havalandırma ile kömürün bünyesindeki metan gazının da birbirinden farklı konular olduğuna dikkati çekti. Bu durumun da iş sağlığını ve güvenliğini etkilemediğini belirtti.

Peki bunu bir kenara yazdık. Ancak sorun yanlış ifade ya da Sayıştay’ın sadece 2019 raporu değil ki...

YIL 2017, SAYIŞTAY RAPORU NE DİYOR

* Gaz birikme ihtimali olan yerlerde elektrikle çalışan ekipmanlar yerine basınçlı havalı ekipmanlar kullanılması, solunabilir tozla ve patlayıcı tozla mücadeleye gereken önemin verilmesi, damar gaz içeriklerinin tespiti ve ocakların derinleşmesi ile artan degaj olasılığına karşı alınacak önlemler konusuna titizlikle önem verilmesi gerekmektedir.

YAPILMASI GEREKENLER SIRALANIYOR

* Kazaların oluş nedenleri ile önlenebilme şartlarının tespitine yönelik AR-GE faaliyetine önem verilmeli.

* Standartlara uygun kişisel koruyucu malzemeler temin edilmeli, kullanımı takip edilmeli.

Yazının Devamını Oku

Varlığı da yokluğu da dert: Sosyal medya

14 Ekim 2022
"KURALLARIN yokluğudur barbarlık, başvurulacak merci bulunmayışıdır. Yönetmek demek iktidara el koyma hareketi demek değildir, sakin sakin iktidar olmak demektir.”

Bu iki güzel söz, Jose Ortega Gasse’nin “Kitlelerin Ayaklanması” kitabından... Kitleler tüm dünyada artık doğru ya da yanlış, öyle ya da böyle genelde sosyal medyadan ya da sosyal medya üzerinden ayaklanıyor. Bazen “yalana, dolana” isyan ediyorsunuz, bazen ise “ayrıntıyı orada yakalayabiliyorsunuz”, boş yere linç de edilebiliyorsunuz. Küfür, hakaret, ne ararsanız var. Evinde konuşmayan, size aslan kesiliyor. Siyasetin trol orduları var, kişilerin ise takipçileri. Üstelik bu takipçileri artırmak, beğeni sayınızı yükseltmek için profesyonel şirketler bile kuruldu. İşin bir yanı sadece görünür olmak, diğer yanı ise kitlelere ulaşmak, etkilemek, taraftar toplamak, bazen onları çileden çıkarmak ya da onları bir başka cenaha karşı bir anlamda ayaklandırmak, bazen ise susturmak.

BURAK ERBAY KIRSIN TELEFONU...

Belki de en iyisi bu hareket... Cep telefonunu çekiçle, bilgisayarları baltayla kırmak. Tabii ki günümüzde gerçekçi değil. Hele bizler için hiç değil. İşin maddi boyutunun ayrıntılarına girmiyorum bile, sanıyorum Burak Erbay da son model iPhone kırmamıştır. Tüm bunları niye yazdım, konumuz “Dezenformasyonla Mücadele Yasası” etrafında dönen tartışmalar. Aslında yasanın iki boyutu var. Biri sosyal medya ağları, diğeri ise doğrudan “gazetecilik”...

SOSYAL MEDYA BOYUTU

“Elinde her cep telefonu olan kayıt alıp görüntü çekebiliyor” yaklaşımından ya da çevresi iyi, takipçisi çok “O yazmışsa doğrudur” mantığından hareketle sosyal medyadakileri gazeteci gibi algılamak, her yazdıklarına inanmak kesinlikle yanlış. Ya da “Güç bende diyerek klavye kabadayılığı yapmak” hoş da ahlaki de değil. İşin bir başka boyutu ise siyasilerin, devletlerin trol ordularının gücü... O kadar ki; bir devlet bir ülkedeki seçimleri bile etkilemeye çalışabiliyor. Hem bu nedenlerle hem de çocukların korunması için 30’a yakın ülke bu konuda düzenlemeye gitti. Bazı örnekler şöyle:

* ABD Başkanı

Yazının Devamını Oku

Başörtüsü ile ilgili Anayasa çalışmalarının perde arkası

11 Ekim 2022
Bana sorarsanız Türkiye’nin böyle bir gündemi yoktu, daha doğrusu kalmamıştı. Ancak olası bir Altılı Masa ittifakında muhafazakâr seçmenin de gönlünü almak isteyen ve bir anlamda “Yaşam tarzınıza dokunmayacağız” demek isteyen CHP, başörtüsü kanun teklifi verdi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise bir adım öteye taşıyıp “Anayasa’ya koyalım” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çok iyi bir pas attı, biz de onu gole çevirdik” değerlendirmesi yaptı. Bu satırlar yazılırken henüz Kabine toplantısı bitmemişti. Erdoğan ayrıntılı olarak açıklar mı, bilmiyorum. Ama “gol” tabirini neden kullandığını açıklayan çalışmaların perde arkasını anlatacağım:

Başörtüsü ile ilgili hazırlanan Anayasa değişiklik metni, hem zorla baş açılmasının hem de zorla başörtüsü takmanın önüne geçecek şekilde hazırlandı.

Burada hem İran’ın yaşadıkları etkili oldu hem de her seçmenin “Yaşam biçimim tehdit altında olmasın” endişe ve bakış açısı...

Hazırlanan metin anayasa profesörleri tarafından da incelendi.

AK Parti içindeki komisyon, “aile” tanımı ile ilgili düzenlemenin Anayasa değişiklik metnine girmemesinden yana. Nedeni CHP’nin attığı adıma salt ve bir adım ötede karşılık vermek.

Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan “Girsin” derse aile tanımı da metne girecek. Kısa bir cümle her ihtimale karşı hazırlandı. “Aile, kadın ve erkekten oluşur.”

Peki buna niye ihtiyaç duyuldu? Kaynaklarıma göre yaklaşık 100 sene önce kaleme alınan Medeni Kanun’da eşcinsel evliliklerle ilgili kesin bir ibare yer almıyor. Düzenlemeler konuyu yoruma açık bırakmış. Bu nedenle aile tanımına ihtiyaç olduğuna dikkati çekiyorlar. Ancak parti yetkilileri bu düzenlemenin tek başına getirilmesinden yana. Yine de son söz Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın.

YENİ ANAYASA 2023 SEÇİMLERİNDEN SONRA

Yazının Devamını Oku

Kapalı Maraş’ın güzelliği ve KKTC’nin geleceği

9 Ekim 2022
Pazar günlerini takip edenler bilir...

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile geçen pazar Kapalı Maraş’ı birlikte gezdik, Tatar çok önemli açıklamalar yaptı. Sonra da deyim yerindeyse Rum Kesimi’nde yer yerinden oynadı, basını ayağa kalktı. Peş peşe açıklamalar geldi:



RUMLAR AYAĞA KALKTI * Tatar röportajımızı Rum tarafının en etkili gazetesi Politis birinci sayfadan kullandı.

* Sözde Maraş Belediye Başkanı Yoannu, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın “Maraş’taki bir sonraki adım bazı kamu binalarının hizmete açılması olabilir” sözlerine “Kışkırtıcı açıklamaların ve faaliyetlerin sonu yok” yanıtını verdi.

Yazının Devamını Oku

Erdoğan’dan Prag dönüşü açıklamalar: İHA ve SİHA’larımız KKTC’de

8 Ekim 2022
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türk İHA ve SİHA’larının KKTC’de olduğunu açıkladı. Kılıçdaroğlu’nun başörtüsü yasası önerisine karşılık yaptığı anayasa teklifi için de “Farkında olmadan bize pas verdi, bizim de golü atmamız lazımdı” dedi.

Erdoğan, Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi’nin yapıldığı Prag dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularına özetle şu yanıtları verdi...

SAĞLAMA ALMAMIZ LAZIM

“(KKTC Dışişleri Bakanı bir açıklama yaptı, ‘BM’ye bir ay süre verdik ya bizi tanı ya da barış gücünü Kıbrıs’tan çek’ dedi. Çekmezse ne olur? Bir de kuşatma olarak görüyorlar ambargo ve silah kararını. Dolayısıyla acaba Türkiye ek takviyeye hazır mı? Karpaz’a bir Türk üssünden bahsediliyordu, Dedeağaç’a alternatif olacak şekilde. Türk üssü hazırlığımız var mı?)

Bu konuda biliyorsunuz biz kimsenin düşünmediği bir dönemde ne yaptık? İlk işimiz İHA’ları, SİHA’ları Kuzey Kıbrıs’a yerleştirdik. Şu anda İHA ve SİHA’larımız oradalar ve bu söylediğiniz yerle ilgili konuda da yine benzer şeyler olabilir. Bunun olması da zaten haktır. Çünkü Kuzey Kıbrıs’ı dört bir yandan, her yönüyle bizim sağlama almamız lazım. Olsa da olmasa da zaten bizim şu anda kendi ana karamızdan uçaklarımız kalktığı anda zaten anında Kuzey Kıbrıs’ta. Herhangi bir sıkıntı orada da söz konusu değil.

ANASTASİADİS ARAYA BİRİLERİNİ SOKTU

Bir de bu akşam (önceki akşam) Anastasiadis, ‘İlla bir görüşelim, konuşalım’ filan dedi. Araya birilerini de soktu. Dedim ki ‘Başkan sen şimdi zaten gidiyorsun.’ İki ay sonra ayrılıyor. Dedim ‘Böyle bir zamanda bunlar konuşulmaz.’ Ayrıca dedim ki ‘Siz hep bir yerden bir talimat alıyorsunuz. Bu talimatlarla falan zaten bu işler yürümez.’ Onun için bunların ipiyle kuyuya inilmez. Aksi takdirde kuyuda kalırsın.

İSTEDİĞİ YERE GİDEBİLİR

Yazının Devamını Oku

Türkiye’nin AB mesajı net: Hedef hızla tam üyelik

7 Ekim 2022
Prag’da dün Avrupa Birliği’nin 27 ülkesi ile üye olmayan ama AB ile farklı ilişkilere sahip 17 ülke, Avrupa Siyasi Topluluğu (AST) zirvesinde bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Prag’a gittik, önemli ikili görüşmeleri izledik. Peki AB kapısındaki Türkiye, AST’yi bir alternatif olarak görüyor mu?

Önemli ikili görüşmelerin ayrıntılarını gazetemizde bulabilirsiniz. Ben daha çok bu toplantının nereden çıktığını, öncesinde neler yaşandığını ve Türkiye’nin konuya bakış açısını sizlerle paylaşacağım. Önce nereden çıktı bu topluluk diyebilirsiniz... Aslında ilk gündeme gelişi 1970’lere dayanıyor:

* İlk kez 1970’lerde yine Fransa tarafından gündeme getirildi. Birliğin çekirdek olduğu ancak Avrupa’yı kuşatan ülkelerin de toplulukta yer alması önerisi yapıldı. O zamanki adı SSCB olan Rusya yine davet için düşünülmedi. Gündem ve toplantı yapma isteği genişleme çekincesinden kaynaklanıyordu.

* 1977 yılında bir kez daha konuşuldu. O dönem 10 aday ülke resmen davet edildi. Türkiye toplantıyı reddetti.

* Yıllar sonra toplantı fikri yine Fransa tarafından gündeme getirildi. Sahnede Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron vardı. 9 Mayıs tarihinde öneriyi dile getirirken genişlemeden yola çıktı. Ukrayna’nın üyeliğinin yıllar alabileceğinden hareketle, AB ile aynı değerleri paylaşan ülkeleri, üye olmak yerine “Avrupa Siyasi Topluluğu” çatısı altında buluşturmayı önerdi.

ANA HEDEF RUSYA’YA MESAJ

Toplantının ana gündem maddesi Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı, enerji krizi ve ekonomi. Maddeler halinde özetlersek:

* AB, Ukrayna, Moldova hatta Gürcistan’ın olası üyeliklerinin AB ile Rusya’yı karşı karşıya getirmesinden çekiniyor.

Yazının Devamını Oku

Gökyüzündeki gözümüz olmaya devam edecekler

2 Ekim 2022
Yunanistan’a suçüstü yapan Aksungur ve ANKA’nın yuvasına girdim.

ASLINDA hep tepelerinde... Türkiye’nin gururu, gözbebeklerinden... Ancak ABD’nin, Avrupa’nın şımarık çocuğuna üsler kurmasını, son olarak da adaları silahlandırmasına yardım etmesini, özellikle 18 ve 21 Eylül tarihlerinde Midilli ve Sisam’a silah sevkıyatını tespit etmeleri Yunanistan’ı ayağa kaldırdı. İnsansız Hava Aracı (İHA) Aksungur’dan bahsediyorum. Aksungur, Midilli’ye 23, Sisam’a 18 taktik tekerlekli zırhlı aracın sevkıyatını bu fotoğrafla dünyaya duyurdu. Yunan basını işi gücü bıraktı, “Türk İHA’larını düşürme vakti geldi” dedi. İsrail’den Heron kiralayan ve ABD’nin oyunlarına alet olan Yunanistan’ın aklına işbirliği ya da üretim gelmemesi ne acı, değil mi?

GURUR DUYMAK...

Sadece Aksungur değil, Türkiye’nin kendi üretimi ANKA da semadaki gözümüz. İkisi için üretildikleri, test sürüşlerinin yapıldığı tam 4 milyon metrekareye kurulu TUSAŞ’a gittim. Gezdim, dinledim ve çalışanlarıyla, ülkemle, emeği olan herkesle gurur duydum... TUSAŞ’taki turumda beni İHA Genel Müdür Yardımcısı Ömer Yıldız ve arkadaşları bilgilendirdi. Ömer Yıldız, Aksungur’un yapım aşamasını “Yemek pişirme ve terzilik”e benzetti. Kesim ve pişirme süresinin önemine dikkati çekerek... Şimdi sizi fotomuhabirimiz Selahattin Sönmez’in fotoğraflarıyla Aksungur ve ANKA turuna çıkarıyorum...



Yazının Devamını Oku