Hande Fırat

Kimle konuşsam hep aynı soru: ‘Ne olacak bu özel okul fiyatları?’

17 Ocak 2025
SON günlerde çocuğu olan ve özel okulda okuyan kimle karşılaşsam, ilk soruları “Ne olacak bu özel okul fiyatları? Biz o kadar zam almadık” oluyor.

Zenginler çocuklarını özel okulda okutur diye bir bakış açısı olsa da orta gelirli vatandaşlar da çocukları için her türlü fedakârlığı yapar, hiç değilse iyi bir dil konuşsun ya da daha güvenli diyerek çocuklarını özel okulda okutmaya çalışırlar. Gündem okul fiyatları olunca, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin de açıklama yaptı. Bakanlığın özel okul ücretlerine ilişkin yeni bir yönetmelik yayımladığını, yönetmeliğe göre bu okulların mevcut öğrencilerine enflasyon artı yüzde 5’in üzerinde zam yapamayacağını söyledi. Bakan Tekin, bunun üzerinde zam yapan okulların il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine bildirilmesini istedi. Milli Eğitim Bakanlığı, özel okullarda okutulan ders kitaplarıyla ilgili yeni bir karar da aldı. Gelecek eğitim öğretim döneminden itibaren özel okullarda çocuğu bulunan velilerden, “ders kitabı” adı altında hiçbir ücret istenmeyecek. Özel okullarda da devlet okullarında olduğu gibi bakanlıkça ücretsiz dağıtılan ders kitapları okutulacak. Bakan bu kararları duyurdu duyurmasına da, bir anne olarak ve etrafımdaki birçok veliyi dinleyerek, bazı soruları gündeme getirmek isterim:

- Ankara’da yıllığı 450 bin, 750 bin lira gibi rakamları duymuştum. Bir milyon lirayı duyunca gözlerim yerinden oynadı. Bu rakamlar sadece okul parası. Servis ve yemek yok. Servis, yemek, özel üniforma ve bazı talepleri ekleyince bu rakamların nereye varacağını bir düşünün. Üç çocuğunuz varsa hatta iki özel okulda okutmak ne kadar mümkün?

- Hadi diyelim buldunuz bir yolunu ve okuttunuz. Genelde okullarda satılan yabancı dil kitaplarının fiyatları ne olacak?

- İstisnalar kaideyi bozmaz. Bu paraları veren veliler, çocukların o okullardan sular seller gibi yabancı dil konuşarak mezun olmasını bekler. Dürüst olmak gerekir, etrafınızda özel ders almadan, sular seller gibi yabancı dil konuşan kaç çocuk gördünüz? İELTS gibi sınavlarda özel ders almadan geçer not alan kaç çocuk var?

- Yine ististnalar kaideyi bozmaz ama diyelim ki çocuklarınız yurtiçinde okuyacak. Özel ders almadan ya da kısaca destek almadan üniversiteye hazırlanan kaç çocuk gördünüz?

- Özel okul öğretmenleriyle de konuşursanız onların da durumu velilerden farklı değil. Aldıkları maaşların düşük olmasından şikâyetçiler.

- Bana verilecek yanıtları biliyorum, su, elektrik, güvenlik, spor alanları tüm bunların maliyeti arttı. Arttı da siz fiyatları bunların çok üstünde artırıyorsunuz.

- Mesele şu, 12 yıl boyunca ödenen bu yüksek paraların karşılığında sular seller gibi yabancı dil konuşan çocuklar mezun edilemiyorsa ya da okulun yanında bir de özel derslerden ya da kuruluşlardan destek alınmak zorunda kalınıyorsa, sorun nereden kaynaklanıyor?

Yazının Devamını Oku

Süreçte ilk aşama geride kaldı, ikinci aşamadan sonuç çıkar mı

14 Ocak 2025
DEM Heyeti temaslarını tamamladı, şimdi bu temaslar ile ilgili ayrıntılı bir açıklama yapmaları bekleniyor.

Açıklama yapsalar da yapmasalar da ikinci aşamaya geçilmek üzere. İkinci aşama, DEM’in İmralı’da Öcalan’la görüşmesiyle başlayacak. İkinci aşama ve yol haritasına geçmeden önce, ilk turda yapılan görüşmelerden bazı çarpıcı anları sizlerle paylaşmak isterim.

‘YEPYENİ BİR DEVLET BAHÇELİ GELMİŞ’

* DEM Heyeti’nin siyasi parti ziyaretlerinde, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin süreci başlatan ilk çıkışı hep gündemde oldu. İşte o ziyaretlerden birinde Ahmet Türk, MHP Genel Başkanı ile ilgili düşüncelerinin sorulması üzerine şu sözleri söyledi:

* “Eski Devlet Bey gitmiş, yepyeni bir Devlet Bey gelmiş.”

* Ev sahipliği yapan siyasi parti temsilcilerinin gözlemi, DEM’in en çok MHP Genel Başkanı Bahçeli’ye güvendikleri oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tavrının ise bizzat heyet tarafından merak edildiği belirtildi.

* Görüşmelerde siyasi partiler Öcalan’ın KCK yapılanması çatısı altındaki terör örgütlerine silah bıraktırmaya gücünün yetip yetmeyeceğini de sordu. DEM Heyeti’nin yanıtı, “Bu gücü görmeseydik biz bu sürece dahil olmazdık. Sözünün dinleneceği konusunda bir tereddütümüz yok” şeklinde oldu.

İKİNCİ AŞAMANIN ŞİFRELERİ

DEM’in ikinci İmralı ziyareti ile ikinci aşamaya geçilecek. Burada Ankara’daki beklentilerden yola çıkarak bazı hususların altını çizmek gerekiyor:

Yazının Devamını Oku

Şart yok, terör örgütleri lağvedilecek

10 Ocak 2025
Bir yanda Türkiye’nin sınırlarının güvenliğinin tesis edilmesi ve terörü kaynağında kurutma mücadelesi, diğer yanda MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin İmralı çağrısı ve alt alta sıraladığı şartlarla başlayan süreç.

“Terörsüz Türkiye” başlığı ile açılan bu yeni yolda geçen yazımda çözüm süreci ile farklarını anlatmıştım. En dikkat çeken maddeyi Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Tarafsız Bölge’de Ahmet Hakan’a açık açık söyledi. Ahmet Hakan’ın “Peki ya sonuç çıkmazsa? PKK/YPG ya silah bırakmazsa, ayrı devletçik olarak orada kalma israrını sürdürürse” sorusuna şu yanıtı verdi:

“O zaman askeri operasyon dışında bir seçenek kalmıyor. Askeri operasyon yaparız.”

ASKERİ OPERASYONUN ŞARTLARI

DEM Parti’nin temasları sürüyor. Temasların sonunda beklenti ikinci belki de üçüncü İmralı ziyaretinin yapılması. Ankara açısından önemli olan Öcalan’ın 28 Aralık’taki ilk görüşme sonrası dolaylı olarak yaptığı açıklamadaki aşağıda yer alan cümlenin hayata geçip geçmeyeceği.

- 28 Aralık’taki görüşme sonrası Öcalan, “Yeni paradigmaya ben de pozitif adımı atmaya ve çağrıyı yapmaya hazırım” dedi.

- Bu ifade Ankara’da genel olarak “Benim gücüm bu istenileni yapmaya yeter. Avrupa’ya, Kandil’e, Edirne’ye gücüm yeter” olarak algılandı.

ANKARA’NIN İSTEĞİ

- Ankara şu an tek bir madde üzerinde yoğunlaştı. Sonrasına dair alternatifler üzerinde çalışılsa da, o alternatifler bugünün konusu değil.

Yazının Devamını Oku

‘Hiçbir siyasi parti seni dışarı çıkaramaz’… Çözüm süreci ile terörsüz Türkiye sürecinin farkları

7 Ocak 2025
ÇÖZÜM süreci neredeyse 11 yıl önce resmi olarak başlamıştı.

Ayrıntılara girmeyeceğim ancak o tarihlere ait notlarıma baktığımda bugünle aradaki farkları çok net ortaya koyan unsurları, bir de bazı önemli hususları paylaşacağım. Amacım 11 yıl öncesiyle bugün arasında değişen dengeler anlaşılsın, hem de tabiri caizse ağzı yananın neden yoğurdu üfleyerek yediği...

- FETÖ’nün devletin tüm kurumlarında hâkim olduğu yıllardı.

- Gezi, 17-25 Aralık o dönemde yaşandı.

- DEAŞ bölgede katliam yapıyordu.

- Sürece Kandil dahil edilmişti.

- Güvenlik kaynaklarına göre 2015 itibarıyla 1500’e yakın terör örgütü üyesi Türkiye içinde, 2 bin 500’ü Suriye’de, 1500’ü Kandil’de bulunuyordu.

- Görüşmeler neticesinde örgütün silahlı unsurlarının Türkiye dışına çıkmasında uzlaşılmıştı. Ancak örgüt, Suriye’deki gelişmeler nedeniyle orada silah bırakmayacağını söylemişti. 

O DÖNEM ÖCALAN’A 

Yazının Devamını Oku

Yıl biterken Türkiye’nin en büyük sorunu ne

27 Aralık 2024
2024 yılını geride bırakmaya az kaldı; bir yandan ücretlilerin maaşları belli olurken bir yandan da yeni zamlar kapıda mı sorusu gündemde.

Ekonomi yönetimi rakamların olumlu seyrettiğini belirterek, zaman istiyor. Ancak vatandaşın gündemi ekonomik zorluklar. Optimar Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.’nin yılın son ayında yani 12-23 Aralık tarihleri arasında 26 ilde 2000 kişiyle yaptığı anket de bunu gösteriyor. Katılımcılara göre Türkiye’nin en önemli sorunu ekonomi.

Ekonomi: Yüzde 53.7

Terör: Yüzde 5.2

Adalet: Yüzde 5.2

Eğitim: Yüzde 5.1

İşsizlik: Yüzde 5

BEKLENTİ DAHA YÜKSEK ORANDA ZAMDI

Ekonominin birinci sırada yer alması gelir dağılımındaki eşitsizliklerin ve artan yaşam maliyetlerinin halkın geniş kesimlerince hissedildiğini gösterdiğini söyleyebiliriz. Anket sonuçları katılımcıların asgari ücretle ilgili taleplerinin de açıklanan orandan daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Ankette ortaya çıkan asgari ücret için ortalama talep 29 bin 953 TL. En düşük emekli maaşı beklentisi ise ortalama 24 bin 742 TL. Ekonomi ile ilgili dikkat çeken bir soru da “Gelirinizle geçinebiliyor musunuz?” sorusu; verilen yanıtlar ise şöyle:

Yazının Devamını Oku

Saadet Partisi Lideri’nden cemaat çıkışı: ‘İşe girmek için cemaat referansına ihtiyaç olmamalı’

24 Aralık 2024
Bir süre önce Saadet Partisi Genel Başkanı seçilen Mahmut Arıkan ile dün kahvaltıda bir araya geldik.

Dikkat çeken mesajlar verdi. Türk siyasetinde en büyük kitlenin yaklaşık yüzde 33’le kararsızlar olduğunu söyleyen Arıkan, yeni bir vizyona ihtiyaç olduğunu belirtti. İlk kez Saadet Partisi’nin genel başkanlığına ak saçlı olmayan birinin oturması konusunda ise “Yeni dönemde siyah saçlı Saadet Partisi’nin Genel Başkanı bu ihtiyaçlara cevap verecek kanaatindeyiz” diye konuştu ve şu mesajları verdi: 

-İlk yapacağımız şey şu, kutuplaştırıcı değil, kucaklayıcı bir siyaset takip edeceğiz.

- Siyasi partilerin birbirini düşman olarak değil, rakip olarak gördükleri bir siyaseti önceleyeceğiz.

- Teşekkür etmeyi de becerebilen, eleştirirken de sadece kuru kuru eleştiri değil, çözüm önerilerini ortaya koyan bir siyaseti geliştireceğiz.”

‘DİNDARLIK, ATATÜRKÇÜLÜK, MİLLİYETÇİLİK BELLİ PARTİLERİN HEGEMONYASINDA OLMAMALI’

Saadet Partisi Lideri kongrede bahsettiği “özgürleştirme” siyasetine de açıklık getirdi. “İlk olarak ülkemizi özgürleştireceğiz” diyen Mahmut Arıkan şöyle devam etti:

Yazının Devamını Oku

Amerikalıların Ankara çıkarmasının şifreleri

14 Aralık 2024
Tam 13 yıl boyunca Suriye sahasının yakından takip edilmesi, terör örgütleriyle mücadele, bu 13 yıl boyunca kurulan saha hâkimiyeti ve sonunda ince ince hazırlanan politikanın hayata geçmesi... 

SURİYE’DE YENİ SAYFA

Suriye’de BAAS Rejimi’nin sona ermesiyle yeni bir sayfa açıldı. Bu sayfanın açılmasındaki rolü nedeniyle dünyanın gözü Türkiye’ye döndü. Amerika Birleşik Devletleri deyim yerindeyse Ankara’ya çıkarma yaptı. ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ve Ortadoğu politikasının önemli aktörlerinden Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşar Vekili John Bass Ankara’da temaslarda bulundular. Bass’ın, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç, Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuh Yılmaz ile yaptığı görüşmeler önemliydi. Ancak şüphesiz en dikkat çeken iki görüşme Blinken’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edilmesi ve Dışişleri Bakanı Fidan’la baş başa yaptığı görüşmeydi.

ABD VE TÜRKİYE HANGİ BAŞLIKLARDA UZLAŞTI?

Ankara, Suriye’de açılan yeni sayfa ile geçici hükümet konusunda ve bundan sonra izlenmesi gereken yol haritası konusunda prensiplerini en başından belirledi. Bu prensipler Amerikalılarla yapılan görüşmelerde de paylaşıldı. Bu prensipler konusunda iki ülke arasında görüş birliği oluştuğunu belirtip; şöyle sıralayabiliriz:

- Suriye Devleti’nin toprak bütünlüğü ve siyasi birliği korunmalı.

- Suriye Devleti azınlıklar, farklı etnik yapılar dahil tüm halkı açısından kapsayıcı olmalı.

- Suriye Devleti teröre bulaşmamalı, topraklarında terör örgütlerini barındırmamalı.

Yazının Devamını Oku

Afrika kıtasındaki krizi çözen 7 saatlik Ankara görüşmeleri

13 Aralık 2024
Afrika... Batılı devletlerden Rusya’ya, Çin’e kadar hemen herkesin gözünü diktiği gizemli kıta.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Afrika kıtasına çok sayıda ziyaret gerçekleştirdi, her ülkede verdiği mesaj “Bizim Afrika’ya bakışımız asla daha sonra bu topraklara gelen sömürgeciler gibi olmadı, olmayacak. Afrika kıtasındaki tüm ilişkilerimizde karşılıklı saygıyı, sevgiyi, kazan-kazan ilkesini temel alıyoruz. Birlikte gelişmeyi, birlikte yönetmeyi, birlikte zenginleşmeyi arzu eden bir anlayışla ilişkilerimizi geliştirmenin çabası içindeyiz” oldu. Bu mesajın yerine ulaştığı, Afrika’da savaşın eşiğine gelen iki ülkenin Ankara’da tam 7 saatin sonunda uzlaşmasıyla görüldü. Somali ve Etiyopya Cumhurbaşkanları yanlarında heyetleriyle sessiz sedasız Ankara’ya geldiler. Peki bu iki ülke savaşın eşiğine nasıl geldi? Denize ulaşmak isteyen Etiyopya ile toprak bütünlüğü kaygısı yaşayan Somali arasında yaşananları şöyle özetleyebiliriz:

* 1991’de Somali’den tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Somaliland ile Etiyopya arasında 1 Ocak’ta mutabakat imzalandı. Böylece Etiyopya denize ulaşım ve liman kullanımını içeren 50 yıllık bir hak elde etti.

* Bunun karşılığında Etiyopya Somaliland’ı bağımsız bir ülke olarak tanıdı.

* Somali yönetimi büyük tepki gösterdi. Kriz büyüdü. İki ülke birbirini askeri güç kullanmakla tehdit etti. 

* Arap Birliği ve Afrika Birliği’nin yanı sıra birçok ülke araya girdi ama olmadı.

VE DEVREYE TÜRKİYE GİRDİ...

Cumhurbaşkanı’nın talimatı ile Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 2024 yılı temmuz ayında iki ülke arasındaki sorunların çözümü için Ankara Süreci’ni başlattı, süreçte sayısız görüşme yapıldı. Önceki gün iki ülkenin lideri sessiz sedasız Ankara’da buluştu.

* Cumhurbaşkanlığı’nda her iki heyete de ayrı çalışma odaları verildi.

Yazının Devamını Oku