Türkiye'nin çağdaş kızlarına ABD'den ödül

NEW YORK'un ünlü Yale Club'ünde öğle yemeğindeyiz.

Masa komşumuz New York Times Gazetesi'nin CEO'su Arthur Ochs Sulzberg Jr. Masada, New York Times Şirketi mensubu dokuz kadın arasında tek erkek o.

New York'un kremasını biraraya getiren Yale Club'daki öğle yemeğinin organizatörü WEPR yani Halkla İlişkilerde Kadın Yöneticiler Vakfı.

57 yıllık bir geçmişi olan WEPR yaklaşık 15 yıldan beri sosyal sorumluluk projelerine ödüller veriyor.

Bu yıl ödül kazananlar arasında Turkcell'in ‘‘Çağdaş Türkiye'nin Çağdaş Kızları’’ projesi de var.

Yale Club'deki öğle yemeğinde Turkcell, WEPR'nin en büyük ödülü olan ‘‘2002 Kristal Obelisk’’ ödülünü alacak.

Kristal Obelisk iki sivil toplum kuruluşuna, iki de ticari şirkete veriliyor.

Kadere bakın ki, şirketler grubunda, projesi aynı ödülü kazanan kuruluş Arjantin'den.

Yani içerisinde bulundukları ekonomik kriz nedeniyle sık sık aralarındaki parallelikler kurulan Arjantin ve Türkiye, sosyal sorumluluk ödüllerinin verildiği bir platformda buluşuyorlar.

Ancak, kesinlikle taraf tutmuyorum, Turkcell'in ‘‘Çağdaş Türkiye'nin Çağdaş Kızlar’’ projesi, Arjantinli ConAgra Şirketi'nin ‘‘Çocukları Daha İyi Beslemek’’ projesinden çok daha fazla ilgi çekiyor.

Projenin ne olduğunu kısaca hatırlatmak istiyorum.

Turkcell iki yıldan beri 33 ilin kırsal kesimlerinde 5 bin kız öğrenciyi okutuyor.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin geliştirdiği proje çerçevesinde en ücra köylerde, maddi olanaksızlıklardan okula gidemeyen kızlara ulaşılıyor.

Yeter ki, kızlar okumak için azimli olsunlar.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın verilerine göre, 260 yatılı ilköğretim bölge okulunda 86 bin erkek öğrenciye karşılık 26 bin 875 kız öğrencinin olduğu göz önüne alındığında Turkcell'in projesinin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor.

‘‘Çağdaş Türkiye'nin Çağdaş Kızları’’ projesi, 5 bin aile ve 25 bin kişinin doğrudan, milyonlarca insanın ise dolaylı olarak yararlandığı bir proje.

Maddi olanakların öncelikle erkekler için kullanıldığı kırsal kesimlerde, kızların önünü açacak dev bir proje.

İşte bu yüzden Yale Club'ünün misafirleri, Turkcell Kurumsal İletişim Müdürü Zuhal Şeker'in konuşmasını dinleyip, alkışlıyorlar..

10 ödülün verildiği Yale Club'deki öğle yemeğinin yıldızları, Turkcell, özel ‘‘Prizma’’ ödülünü alan New York Times ve ‘‘Amerika'yı Yıka’’ projesini geliştiren dört Amerikalı kızkardeş oluyor.

Amerika'yı yıka ve yaraları iyileştir


YALE Club'de yapılan konuşmalarda 11 Eylül asla eksik değil.

Tam da Washington'lulara iki dehşet haftası geçirten keskin nişancının yakayı ele verdiği gün düzenlenen öğle yemeğinde, 11 Eylül ile ilgili anılar tazeleniyor, toplumsal değerlerin önemi üzerinde duruluyor.

Eğitime katkıları nedeniyle ‘‘Prizma’’ ödülünü alan New York Times'in CEO'su Arthur Ochs Sulzberg ‘‘11 Eylül sonrası, toplumun iyi yönde gelişmesi yolunda sorumluluğumuz arttı. Eskisine oranla çok daha fazla eğitime, sağlığa, ırk ayırımı sorununa eğiliyoruz’’ diyor.

Yukarıda öğle yemeğinin yıldızlarından dört Amerikalı kızkardeşten söz etmiştim.

Kızların babaları, 11 Eylül günü Pentagon kurbanlardan Albay Tracy Welsh.

Babalarının ölümünden sonra, 11 Eylül'ün diğer kurbanlarına yardım etmeye karar veriyorlar.

Kendi oturdukları mahallede arabaları yıkayarak, kurban ailelerine vermek üzere 10 bin dolar topluyorlar.

Ardından, Washington'daki bir radyo kanalıyla, ABD'nin dört bir yanında, kendi yaşıtlarını (kızların yaşları 13 ile 17 arasında) örgütleyip kampanyayı yaygınlaştırıyorlar.

Neticede, ABD'nin 25 eyaletinde binlerce çocuk kampanyaya katılarak, Amerikan Kızılhaçı için 84 bin dolar toplamayı başarıyor.

Öğle yemeğinde tanıştığımız Welsh kızkardeşler ABD'nin gözdeleri durumunda bugün.
Yazarın Tüm Yazıları