Paylaş
Hâlâ bazı ‘sokma akılların’ TOGG’un fabrikasının olmadığını iddia ettiğine rastlamıyor değilim. Oysa bugün -pek tabii- başlangıç yollarını yaşayan TOGG organize olmuş, sıfırdan üretim gerçekleştiren modern, ileri teknolojili altyapısını kurmuş durumdadır.
Çinli BYD veya Cherry’ye de yatırım için destekler verilmesi bu ‘aklıevvel’ ve ‘sokmaakılların’ hayal ettiği gibi ‘engelleyici’ değil sinerji tetikleyen bir etken olacaktır. Yakın bir gelecekte Türkiye’de kolay edinilebilen, ekonomik kullanılabilen bu araçlarla ülkemizin araç sahipliği oranlarında da ‘sıçrama’ görülecektir. Bunlar refah ve gelişme yönünde adımlardır.
Ülkede otomotiv endüstrisi ‘dönüşüm’ yaşarken, özellikle son seçimler itibarıyla CHP’nin ‘çoğaldığı’ Batı bölgelerimizin belediyeleri kasıtlı mı, amaçlı mı anlaşılmaz bir şekilde ‘tuhaf’ ihalelerle şarj altyapısı gelişmesini engelliyor.
Geçtiğimiz Eylül ve Kasım aylarında İstanbul Büyükşehir Belediyesi İspark yönetimi eliyle ‘saçma’ ve tekelciliğe yol açacak 2 ihale denemesi yaptı. Ali Arzuman adlı ‘iltisak’ şaibesi bulunan Genel Müdür hâlâ o koltukta oturuyor. Allah’tan kamuoyuna yansıyan bu durum engellendi.
Yine İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin İstanbul Enerji şirketi Genel Müdürü Yüksel Yalçın EPDK mevzuatına aykırı bir ihaleyi uyarılara rağmen yaptı. Bu kişi de koltuğunda oturuyor.
Denizli Merkezefendi Belediyesi ise ihalesini E-Mobilite Derneği’nin uyarısıyla iptal etti.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İzelman şirketi ise ‘adrese teslim’ ihalesinde ısrar etti. Erdem Sevinç adlı Genel Müdür uyarılara kulak asmadı.
Şimdi İzmir Bornova Belediyesi yeni bir ‘skandal’ ve ‘adrese teslim’ ihale ile 44 şarj noktasını ‘birine’ vermeye çalışmakta. Daha önceki yazılarımızda konunun milli güvenlik boyutuna kadar ‘derinlikleri’ olduğunu yazmıştık.
Bornova Belediyesi o kadar acele ve acemice ‘adrese teslim’ ihale kurgulamış ki şartnamede katılacak tüzel kişinin dernek olabileceği dahi yazıyor. Bu, mevzuata göre imkânsız. Bu maddeyi şartnameye ‘kopyalayan’ ın ne denli ciddiyetsiz bir iş yapmış olduğu ortada.
Bornova Belediyesi ihaleyi kazanacak şarj ağı işletmecisine 60 kW’lık şarj ünitesi kurabileceği sadece 2 yer verebileceğini belirtiyor ama ihaleye iştirak şartı olarak 15 adet 120 kW ünitesi olmasını talep ediyor.
EPDK mevzuatı şarj ağı işletmecilerinden ilk 50 ünitelerinde en az 3 adet 50 kW üzeri ünite şartı getirirken Bornova Belediyesi ‘adrese teslimi’ garantiye almak için işi ‘abartıyor.’
Şu an İstanbul’da Beşiktaş, Beykoz, Beylikdüzü ve Şişli ile Büyükşehir Belediye Başkanları’nın yolsuzluk ve ihale sabıkaları kamuoyu gündeminde iken Bornova ve diğer benzerlerindeki bu ölçüsüz pervasızlığı anlamak mümkün değil.
İSKİ skandalı CHP’yi 1994’ten 2019’a dek yerel yönetimlerden uzaklaştırdı. Mevcut durum kim bilir nelere yol açacak?
Ne demişler; insanın kendine yaptığı kötülüğü yedi düvel bir araya gelse yapamaz!
Paylaş