Paylaş
Ve Türkiye.
Bu sıralama ileilk kez Avrupa Birliği’nin beşinci genişleme dalgasında karşılaştık.
Avusturya, Finlandiya ve İsveç’in tam üye oldukları dördüncü genişlemeden fazla bir umudumuz olmadığından beşinci dalgaya dahil olmak için çok uğraştık.
Her yıl ilerleme raporlarını heyecanla izledik, birlikte yola çıktığımız ülkeler önce adaylık statüsü kazandılar, sonra yol haritaları çizildi, takvim aldılar, tam üyelik tarihleri belli oldu.
Bütün bunların yer aldığı ilerleme raporlarında her defasında biz, en sonda yer alan “Ve Türkiye” bölümüne heyecanla daldık, inceledik, sular seller gibi ezberledik.
Beşinci dalganın ilk aşaması tamamlandı.
Bulgaristan ve Romanya yetişememişti, yeni ilerleme raporlarında bu kez Bulgaristan, Romanya, Hırvatistan ve Türkiye şeklindeydi sıralama.
İki yıl önce yılbaşı günü, Bulgaristan ve Romanya da tam üyelik statüsünü kazandılar.
Biz Hırvatistan ile baş başa kaldık.
* * *
DÜN, Avrupa Birliği’nin son Strateji Belgesi ve İlerleme raporlarını okudum.
Sıralama değişmemiş. “Ve Türkiye” yine en sonda.
Bu kez sıralama şöyle.
Hırvatistan, Makedonya, Karadağ, Arnavutluk, Bosna Hersek, Sırbistan, Kosova ve Türkiye.
Hırvatistan’a iyi haber var. Komisyon Konsey’i, Hırvatistan ile katılım anlaşmasının imzalanması için teknik komite oluşturma talimatı vermeye çağırıyor. Aksilik çıkmazsa önümüzdeki yıl sonunda Hırvatistan tam üye olacak.
Türkiye Avrupa Birliği ile müzakerelere Hırvatistan ile birlikte başlamıştı. Hırvatistan’ın müzakereleri ciddi badireler atlattı. Slovenya ile sınır meselesi vardı. Slovenya aynı Kıbrıs’ın yaptığı gibi, konuyu AB platformuna taşıdı ve veto kartını kullanmak istedi.
Strateji belgesinde ve Hırvatistan’ın ilerleme raporunda bu engelin nasıl aşıldığı belirtilirken, “Komisyon bu sorunu çözmek için yardımcı oldu” deniyor. Nasıl diye baktığımda gördüğüm şu, “Bu iki ülke arasındaki ilişkidir, iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde çözülmelidir.”
Birlikte müzakerelere başladığımız Hırvatistan da üyelik tarihi aldı.
Demek ki, Avrupa Birliği’nin altıncı genişleme dalgasında Türkiye,eski Yugoslavya’nın geriye kalan üyeleriyle birlikte tam üyelik yarışına devam edecek.
* * *
TÜRKİYE’nin Avrupa Birliği Başmüzakerecisi, Avrupa’dan sorumlu Devlet Bakanı Egemen Bağış, “olumlu” ve “dengeli” olarak gördüğü ilerleme raporuyla ilgili değerlendirmesinde, “Biz oldukça teknik değerlendirmelerin yapıldığı bir raporla şu an karşı karşıyayız. Bu kuşkusuz AB’ye ne kadar yakınlaştığımızın, sürecin olgunlaştığının göstergesidir” diyor, bu duruma katkıda bulunanları başarılarından dolayı tebrik ediyor.
Aslında ilerleme raporlarının özü teknik değerlendirmedir ama şimdi üzerinde durmak istediğim bu değil.
2009 İlerleme raporlarında ve Strateji Belgesi’nde yeni adaylarla ilgili de müjdeler var.
Teknik bir şey ama sadece Türkiye bölümünde olmayan bir müjde.
2010 başında Avrupa Birliği, Makedonya, Karadağ ve Sırbistan’a vizeyi kaldırıyor.
2010 ortasında Komisyon’un Arnavutluk ve Bosna Hersek için de Konsey’e öneride bulunması kararlaştırılıyor.
Kosova da sırada tabii ki. Ona da takvim hazırlanıyor.
* * *
AVRUPA’nın genişleme stratejisi bu anlayışla devam ediyor. Başarıları ilan etmeden ve karşılıklı sorumlulukları hafifletmeden önce bu çerçeveyi gözden geçirmekte yarar var.
Ve Türkiye ile ilgili ilerleme raporunun ayrıntıları da gelecek yazıya.
Paylaş