ÇAĞIN en görkemli oyunları olması beklenen olimpiyatların açılış törenine bir gün kala basın merkezinde ne Çinlilerin nasıl bir açılış töreni organize edeceği, ne de meşalenin nasıl yakılacağı tartışılıyor.
Hemen hemen tüm gazetecilerin merakla tartıştığı konuların başında bu dev spor organizasyonunda kaç tane doping olayına rastlanacağı geliyor.
Bir anlamda gazeteciler arasından açıkça bir ’Doping-Toto’ oynanıyor. Çağın en büyük sıkıntısı olarak nitelendirilen dopingde, Uluslararası Olimpiyat Komitesi ve onun dopingle savaşma merkezi WADA, ne kadar bu güç artırıcı ve yasal olmayan olayı yakalamaya kararlıysa, bazı sporcular ve birtakım ilaç firmaları da "onları nasıl alt ederiz" düşüncesiyle dolu. Ancak bu kez WADA işi başından çok sıkı tutmaya kararlı. Geçtiğimiz yıldan başlayan ani kontrolleri burada da çok sıkı biçimde sürdürüyorlar. Özellikle bazı sabıkalı sporcular hemen her fırsatta doping kontrolüne alınıyorlar. Kontroller sadece idrar örneği ile sınırlı değil. Kan da kontrol ediliyor. O da yeterli olmazsa çeşitli testlerle yeni kontrolleri yapılıyor.
WADA göz açtırmıyor
Sabıkalı spor dallarının başında halter, atletizm, bisiklet, güreş ilk sıraları alıyor. Ancak WADA yüzme, cimnastik hatta eskrim gibi diğer dalları da yakın takibe almış durumda. Son olarak İtalyan eskrimcilerin bazılarının yüksek dozda yasaklı madde kullandıkları saptanıp oyunlardan çıkartılması buranın en çok konuşulan konularının başında geliyor. Bir ilginç doping hikayesi de Rusların 7 tane önemli orta mesafe koşucusu bayan atletin yasaklı madde kullandıkları gerekçesiyle oyunlara alınmamasıyla patladı.
Dün basın merkezinde Rusya’nın önemli spor gazetelerinden birisi olan Spor Extra’nın ofisinde Rus dostlarla bu konuyu tartıştık. Anlattıkları bir hayli ilginçti. Onlara göre Uluslararası Atletizm Federasyonu geçtiğimiz yıl Paris’te düzenlenen Grand Prix’e katılmadıkları için Rus Federasyonu’nun olimpiyat hazırlıkları gerekçesiyle bu oyunlara katılmasına izin vermediği sporculardan bir intikam alıyor.
Uluslararası Federasyon ve WADA, bu sporcuların doping numunelerini değiştirmekle suçlamış ve daha sonra yeni kontrollerini yaparak oyunlara katılmalarına izin vermemiş. Rus yetkililer 18 atlet üzerinde yapılan bu kontrollerden sonra 7 sporcunun yasaklanmasını bir anlamda yapılan pazarlıklara bağlayıp "Şimdilik cezayı bu kadarla kestiler" yorumunu yapıyor.
Bu yarış daha sürer
Bu arada ilginç dedikodular da ortaya atılmıyor değil. Örneğin; ev sahibi Çin takımının bazı önemli sporcularının askeri tesislerde kaldığı ve WADA yetkililerine, "Burası askeri tesis. Önceden izin almadan buraya giremezsiniz" diyerek içeri sokulmadığı ve Çinli atletlerin böylelikle habersiz kontrollerden kurtarıldığı dedikodusu kulaktan kulağa dolaşıyor. Bir başka iddia da; NBA oyuncularından oluşan Amerika Basketbol Milli Takımı’nın doping kontrolüne alınmayı reddettiği, bunda ısrarcı olunması halinde oyunlara katılmamakla tehdit edip, önemli bir şovun eksik kalacağı yönünde güç kullanması. WADA şimdilik bu iddialar karşısında herhangi bir açıklama getirmedi. Bunlar ne kadar gerçek, şu anda kestirmek güç. Ama bazı sporcuların diğerleri gibi ani kontrollerle karşılaşmadığı da bir gerçek. Bakalım burada ne kadar doping skandalı ile karşılaşacağız. Gün geçtikçe gelişen teknolojiyi kullanarak WADA’yı alt etmeye çalışan sporcular ve onların arkasındaki güçlü sektör mü yoksa bu sorunu olimpiyatlardan kazımaya kararlı WADA mı başarılı olacak? Ancak kanımız o ki, bu yarış daha uzun süreler devam edecek. Ta ki, tüm sporcular başarılı olmak için yasal olmayan yollara sapmamayı öğrenene dek.