‘Akıllı çaydanlık’ yaradı, 300 milyon dolar demlendi

ÇAYDANLIK üreticisi firmalar, konuşabilen, devrilince dökülmeyen, uygun sıcaklıkta mama hazırlanmasını sağlayan elektrikli ve elektriksiz yeni nesil ürünlerle bu yıl 300 milyon dolarlık satışı yakalamayı hedefliyor. Türkiye’de yılda satılan 1 milyon 800 bin çaydanlıktan 1 milyonunu elektrikliler oluştururken, firma sayısı da 100’leri buluyor.

Haberin Devamı

POŞET çay tüketiminde yaşanan artışlara rağmen, Türk tüketicilerinin demleme çay içme alışkanlığından bir türlü vazgeçmemesi, çaydanlık pazarının hızla büyümesine yol açıyor. Firmalar, ürettikleri konuşabilen, devrilse dahi dökülmeyen, uygun sıcaklıkta mama hazırlanmasını sağlayan elektrikli, elektriksiz yeni nesil akıllı çaydanlıklarla bu yıl 300 milyon dolarlık satış hacimini yakalamayı hedefliyor. Türkiye’de yılda satılan 1 milyon 800 bin çaydanlıktan 1 milyonunu elektrikliler oluştururken, üretici ve ithalatçı firma sayısı da yüzleri buluyor.
Yanıkta yüzde 95
Arkadaşımız Mert Temizkan’ın yaptığı araştırmaya göre, Türkiye’de yaşanan yanık vakalarının yüzde 95’ini ev ve işyerlerinde meydana gelen sıcak sıvı dökülmelerinin oluşturması, çaydanlık üreticilerinin de rekabeti, devrilse dahi dökülmeyen ürünlerin geliştirilmesine kaydırdı. Bu firmalar, yeni ürünlerinde çaydanlık kapaklarına kilit sistemi ekleyerek, ani dökülmeleri önleme yoluna giderken, tasarımlarda taşmayı önleyen, demlik altının kuru kalmasını sağlayan buhar kalkanları gibi değişiklikler de yapıyor. Ayrıca, demlenen çayın bardağa konulması sırasında akıntıyı ve damlamayı engelleyen emzik sistemlerini, suluk kısmına eklenen kapsüllerle ısının çaydanlığa daha kısa sürede ulaşmasını sağlayıp, demlenme süresini kısaltan uygulamaları devreye koyuyor.
Akıllı uygulamalar
Yeni nesil elektrikli çay makinelerinde ise akıllı uygulamalar ön plana çıkarken, bir yandan güvenlik önlemlerine diğer yandan da sesli uyarı sistemlerine ağırlık veriliyor. Bu ürünlerde, çay makinesinin içinde su kalmadığında devreyi otomatik olarak kesen emniyet sistemleri yer alırken, suyun sıcaklığını algılayıp, kaynatma ya da sıcaklığı sabit tutma konumuna getirme mekanizmalarıyla donatılıyor. Ayrıca, çay demlemenin yanı sıra, mama suyu hazırlama, bitki çayı demleme gibi farklı fonksiyonları da içerebiliyor.
Sesli iletişimi var
Bunlardan Intex Grubu’nun Homend markasıyla geliştirdiği elektrikli çaydanlık, kullanıcıyla sesli iletişime de geçip, yaptığı işlemlerle ilgili olarak “Sıcak suyunuz hazır, şimdi çayınızı demleyebilirsiniz”, “mama suyu hazır, miniğe afiyet olsun” gibi cümleler de kurabiliyor. Ocak üstü çaydanlıklarda, metal kulpların yerini silikon kaplamalı kulplar alırken bu yolla el yakmayan ve yüksek ısıya dayanabilen malzemelere yöneliniyor. Homend’in Türkiye’de üretildiğini ifade eden Homend Genel Müdürü Hakan Koçer, “Sektörde yoğun bir rekabet yaşanıyor. Farklı bir şey yapmaya çalıştık. Müşterilerimize 7 gün 24 saatte çağrı merkezi hizmeti vereceğiz. Garanti belgesi de yok. Satış yapan arkadaşlar ürünün kodunu alacak. Müşteri fatura, garanti belgesi getirmeyecek. Sadece ürünlerini bize getirmeleri yetecek” dedi.

Haberin Devamı

Tercihi kullanım kolaylığı etkiliyor

Haberin Devamı

TÜKETİCİLER çaydanlık alırken öncelikle konfor özelliğine bakıyor. Elektrikli çaydanlığın tercih edilme nedini priz olan her yerde zahmetsizce çay içme olanağı sağlaması oluşturuyor. Paslanmaz çelik çaydanlıkta ise güvenlik özelliği dikkate alınıyor. Yani çaydanlığın tabanı genişse bu sayede ocağa sağlam oturabiliyor ve devrilme ortadan kalkıyor. Bazı tüketiciler ise porselen çaydanlıkta çayın daha iyi demlendiğini düşünerek bu tür ürünlerin tasarımına bakarak tercih ediyor. Bunların dışında bir çaydanlıkta aranan diğer en önemli özellik ise emziğinin yani ağız kısmının çay dökerken damlatmaması.

Günde 245 milyon bardakla dünyada çay içme lideriyiz

Haberin Devamı

Türkiye’de günde 245 milyon bardak çay içiliyor.
Yılda 2.2 milyar TL’lik çay satışının olduğu Türkiye, yıllık 213 bin tonla en fazla çay üreten 5’nci ülke konumunda bulunuyor.
Yıllık 3 kilogramı bulan kişi başına tüketimiyle, en fazla çayı Türkler içiyor.
Çay tüketiminin yüzde 65 ’i evde, yüzde 13’ü işte, yüzde 11’i misafirlikte, yüzde 5’i kafelerde, yüzde 4’ü kıraathanelerde, yüzde 2’si de okullarda gerçekleşiyor.

1.8 milyon adetlik yıllık satış oluyor

Çaydanlıklar, elektrikli ve ocak üstü olarak iki segmente ayrılıyor. Bunlar arasındaki pazar payı, elektrikli ürünlere doğru kayıyor.
Ocak üstü çaydanlıkların payı yüzde son dönemlerde yüzde 45’e kadar geriledi. Yılda 1.8 milyon adet satışın gerçekleştiği pazarda, elektrikli çaydanlıkların payı yüzde 55’lere çıktı.
Türkiye’de ocak üstü çaydanlık üreten firma sayısı 25’i, marka sayısı da 50’yi buluyor. Bu elektrikli çaydanlıklarla 100’ü aşıyor.
Çay demleyenle konuşan Intex’in elektrikli çay makinesinin 177 TL’den, Korkmaz’ın devrilse bile dökülmeyen ocak üstü çaydanlığı 199 TL’den, Jumbo’nun emniyet sistemli çaydanlığı 285 TL’den Emsan’ın ısıyı çaydanlığa ileten gizli kapsüllü ürünü 78 TL’den Hisar’ın güvenlikli çaydanlığı da 222 TL’den satılıyor.

Yazarın Tüm Yazıları