4 tüketiciden 3’ü alışverişte ‘kalite tedirginliği’ yaşıyor

5.5 milyon Euro bütçeli bir araştırmaya göre, her 4 Türk tüketicisinden 3’ü satın aldığı ürünlerin ya güvenli olmadığını düşünüyor ya da güvenliğinden endişe duyuyor. Kadın tüketicilerin erkeklere oranla ürün güvenliğine daha fazla önem verdiğini ortaya koyan araştırma, oyuncakların güvenliğine de önem verilmediğini gözler önüne seriyor.

Haberin Devamı

EKONOMİ Bakanlığı ile Türkiye Kalite Derneği’nin Avrupa Komisyonu’nun desteğini de alarak uygulamaya koyduğu “Kalite Altyapısını Güçlendirme” projesi, ilk sonuçlarını vermeye başladı. Ancak, 5.5 milyon Euro bütçeli proje kapsamında İstanbul, Ankara ve İzmir’deki 25 farklı AVM’de alışveriş yapan 1052 kişi üzerinde gerçekleştirilen ilk araştırmanın sonuçları, her dört Türk tüketicisinden üçünün satın aldıkları ürünlerin ya güvenli olmadığını ya da güvenliğinden endişe duyduğunu ortaya koyuyor. Kadın tüketicilerin erkeklere oranla ürün güvenliğine daha fazla önem verdiği sonucunun çıktığı araştırmada, oyuncakların güvenliğine ise elektrik ve elektronik ürünler kadar önemsenmediği de anlaşılıyor.
Kadınlar daha endişeli
Araştırmaya katılan tüketicilerin yüzde 98’i satın aldıkları ürünlerin güvenli olmasına önem vermelerine karşın, aldıkları ürünlerin güvenli olduğundan emin olamayanların oranı yüzde 59’u buluyor. Güvenli olmadığını düşünenlerin oranı da yüzde 15’e ulaşıyor. Aldığı ürünün güvenli olduğundan emin olanların oranı ise yüzde 26’yı geçmiyor. Araştırma, satın aldıkları ürünlerin güvenliğinden emin olmayanlar arasında kadın tüketicilerin, erkeklere oranla daha fazla olduğunu gösteriyor. Bu da, kadın tüketicilerin satın aldıkları ürünler hakkında erkeklerden daha fazla endişe duyduğunu ortaya koyuyor. Aynı sonuç, ürün güvenliğini çok önemseyen tüketiciler arasında da gözleniyor. Bu katagoride de kadın tüketicilerin erkeklere oranının daha fazla olduğu görülüyor.
Oyuncakta kontrol yok
Araştırma sonuçlarına göre; her 100 tüketiciden 95’i gıda maddesi satın alırken ürünün güvenli olup olmadığını kontrol ediyor. Bu oran elektrik ve elektronik ürünlerde yüzde 73’e, hazır giyim ürünlerinde yüzde 51’e, kişisel koruyucu donanım ürünlerinde ise yüzde 41’e geriliyor. İnşaat malzemeleri ve oyuncakların güvenliği katılımcıların sadece yüzde 34’ü tarafından kontrol ediliyor. Oyuncak güvenliğine ilişkin kontrol oranının diğer ürün gruplarına göre düşük düzeyde seyrettiği dikkati çekiyor. Araştırma, tüm yaş grubundaki tüketicilerden hiçbirinin oyuncakları, ürün güvenliğine ilişkin öncelik verilen ürünler sıralamasında ilk 3 arasına koymadığını da gösteriyor. Bu olgu incelendiğinde, oyuncaklara verilen önceliğin sadece 30-39 yaş grubundaki tüketicilerde diğer yaş gruplarına oranla daha fazla olduğunu gösteriyor. Bu durumda çocuklar için satın alınan oyuncakların güvenliğine verilen önem, elektrik ve elektronik ürünlere verilenden daha az seviyede olduğu ortaya çıkıyor.

Haberin Devamı

CE’yi bilenlerin oranı yüzde 58 çıktı

Haberin Devamı

ARAŞTIRMAYA katılan 1052 tüketiciden yüzde 58’i Avrupa Birliği’nin genel kalite standardını gösteren CE işaretini (Conformitee Europeene-Avrupa’ya Uygunluk) tanıdığını belirtirken, yüzde 42’sinin işaretle ilgili  fikri bulunmuyor. En yüksek tanınma oranı 25-29 yaş grubu tüketicilerde.
En düşük bilinirlik oranı ise 45-49 yaş aralığındaki katılımcılarda. İstanbul’da CE işaretinin tanınma oranı yüzde 55 ile en az düzeyde olurken, bu oran Ankara’da yüzde 58, İzmir’de de yüzde 63’e çıkıyor.

Şikayet için doğru adres bilinmiyor

TÜRKİYE’nin Kalite Altyapısını Güçlendirme projesi kapsamında eğitim seviyesine göre yapılan değerlendirmeye göre de katılımcıların yüzde 59’u satın aldıkları ürünlere ilişkin bir güvenlik sorunu yaşadıklarında nereye başvuracaklarını bildiklerini beyan ediyor. Ancak, doğru şikâyet mercilerini belirten katılımcıların oranı sadece yüzde 3 seviyesinde kalıyor. İstanbul’da katılımcıların yüzde 45’i satın aldıkları ürün ile ilgili bir sorun yaşadıklarında nereye başvurmaları gerektiği hakkında bilgi sahibi değil.

 

Yazarın Tüm Yazıları