Paylaş
Paralel hatlarda tek vesait ulaşımın olmadığı Ankara’daki Kızılay odaklı toplu taşıma sistemi, kullanmak zorunda olan herkesi yoruyor. Kuş bakışı birbirine yakın olan birçok semt arasında seyahat edebilmek için mutlaka Kızılay’a uğramak gerekiyor. Tabii bu Ankara’daki toplu taşıma sisteminin aksaklıklarından sadece biri... Toplu taşınamayan Ankaralı, hızla otomobil sahibi oluyor. Sıfır ya da ikinci el... Fırsatını bulan kendi bireysel ulaşım sistemini kuruyor. Kentte, trafiğe kayıtlı araç sayısının 1,5 milyon sınırına dayanmasının sebeplerinden birinin yine toplu taşınamama sorunu olduğunu söyleyebiliriz. Birgün durakta otobüs beklerken, üzerinde bulunduğunuz sokak ya da caddeden geçen araçları izleyin. Büyük bölümünde sadece sürücü koltuğunun dolu olduğunu göreceksiniz. Bu manzarayı, “lüks” ya da “ihtiyaç” şeklinde tanımlayabiliriz.
DÖRT KOLTUĞU BOŞ ARAÇLAR
Benzinin litre fiyatının 5 TL sınırını aştığı Ankara’da, otomobilinize yolcu alma ya da birinin otomobiline yolcu olmayı hiç düşündünüz mü? Birlikte Seyahat Merkezi adlı uygulama, aynı güzergahta yolculuk edecek farklı kişileri aynı otomobilde buluşturmayı hedefliyor. www.birlikteseyahat.com adresinden erişibilen siteye ücretsiz bir şekilde üye olabilirsiniz. Sitede aracına yol arkadaşı arayanlar ile yolculuğuna araç arayanlar buluşuyor. Örneğin her sabah aracınızla Batıkent’ten Bilkent’e gidiyorsunuz ve her akşam bu yolu geri dönüyorsunuz. Ve bu süreçte otomobilinizin 4 koltuğu tamamen boş. Sitede oluşturacağınız ilan ile kendinize yol arkadaşı ya da arkadaşları bulabilirsiniz. Herhangi birinin aracına yol arkadaşı olmak istiyorsanız, benzer bir ilan ile kendinize araç da arayabilirsiniz.
YAKIT GİDERİNE YOLCU KATKISI
Sistem üzerinde ilan oluştururken, boş koltuk sayısını, sürücünün cinsiyetini ve aracınızda sigara içilip, içilmediğini belirtiyorsunuz. Bazı araç sahibi ya da yolcular kendi hemcinsleri ile seyahat etmeyi tercih ediyor. Bu yolculuğun tekrarlarını da ilanınızda belirtebilirsiniz. Belki de böylece kendinize hafta içi hergün seyahat edecek yol arkadaşları bulabilirsiniz. Sisteme ilan bırakan sürücülerin bazıları yakıt parasına katkı sağlanmasını talep edebiliyor. Zaten bu durumda yolculuk öncesi site üzerinde gerçekleştirilen diyaloglarla iki taraf arasında konuşuluyor.
ETİMESGUT’TAN AYRANCI’YA
Ankara, Birlikte Seyahat Merkezi’nın sık kullanıldığı iki kentten biri olarak görülüyor. Sistemdeki güncel ilanlara baktığınızda her hafta sonu, öğle saatlerinde Elvankent’ten Kızılay’a ulaşmak isteyen bir yolcunun olduğunu görebilirsiniz. Bir başka yolcu da her gün Etimesgut’tan Ayrancı’ya giden bir araç sahibi arıyor. Sistem sadece şehir içi değil, şehir dışı seyahatlerde de kullanılıyor. Sistem üzerinde 1,2 ya da 3 Şubat’ta Muğla’ya gidecek olan bir sürücü, aracındaki 2 boş koltuğa yol arkadaşı arıyor. Her cuma Ankara’dan İstanbul’a gidip, her pazar geri dönen bir sürücünün ise aracında üç boş koltuğu bulunuyor.
YOLCULUK İÇİN FARKLI SEÇENEKLER
Araç paylaşım sisteminin bir parçası olmak istedikten sonra tek seçenek Birlikte Seyahat Merkezi değil. Ankara’da kurulan bir başka siteye www.birliktegit.com adresinde erişilebiliyor. Yalnız Birlikte Git’in kendi içerisinde bir güvenlik uygulamasına sahip. Sistemden sadece üniversite öğrencileri yararlanabiliyor. Bunun için de edu.tr uzantılı e-mail adresleri kullanılıyor. Sisteme üye olabilmek için böyle bir e-mail adresine sahip olmanız gerekiyor. Başka bir alternatif ise www.varmigelen.com adresli internet sitesi. Fakat bu sistem Ankaralılar tarafından aktif biçimde kullanılmıyor. Belki gelecekte Başkentli kullanıcıların sayısı artabilir.
ODTÜ’DEKİ OTOSTOP KENTE ÖRNEK OLABİLİR
Ankaralılar bu sisteme ayak uydurabilir mi bilinmez ama ODTÜ Kampüsü içerisinde yıllardır işleyen bir otostop geleneği bulunuyor. A1 ya da A4 kapılarından kampüse ulaşan öğrenciler, farklı bölgelerdeki fakültelere ulaşmak için, sıraya girip otostop çekiyor. Kampüs içerisinde araç kullananlar da gidecekleri bölgeye göre onları otomobillerine kabul ediyor. ODTÜ Yolu’nun yapımı sırasında çıkan olayların ardından kampüse ulaşan EGO seferleri durdurulunca, ODTÜ’deki bu gelenek, bir dayanışmaya dönüştü. 100. Yıl bölgesinde yaşayan öğrenciler, kampüse toplu taşıma araçlarıyla ulaşamayınca, otostop mahalleye uzandı. 100. Yıl Pazar Alanı’nın karşısında otostop sırasına giren öğrenciler, kampüse gidecek araçları bekliyor. Aynı şekilde kampüsten, 100. Yıl’a ulaşabilmek de mümkün. Kentin belirli bir kesiminde araç paylaşımı başarılı bir şekilde uygulanıyorsa, diğer bölgelerin de buna ayak uydurabilmesi olası görünüyor.
Paylaş