Menkez Bankası'ndan ciddi uyarılar

MERKEZ Bankası, yılın ilk iş gününde yaptığı açıklama ile hem Hükümeti hem de piyasaları uyardı.

Merkez Bankası'nın Hükümete uyarıları mali disiplinden taviz verilmemesi, seçim ekonomisi uygulanmaması, yapısal tedbirlerin mutlaka hayata geçirilmesi ve gelir ve ücretler politikasında dikkat edilip, geçmişe doğru endekslemeden vazgeçilmesi noktalarında yoğunlaşıyor. Merkez Bankası'nın piyasalara uyarısı ise volatiliteye izin verilmeyeceği, örtük enflasyon hedeflemesine devam edileceği ve ‘‘açık pozisyon’’u artırmamaları yönündeydi ve bunlara karşı önlem alınacağının altı çizildi.

Merkez Bankası seçim ekonomisi ve popülist harcamalara dönük şu yorumları yaparken, ‘‘örtük’’ olarak, asgari ücretteki artışa gösterdiği tepkiyi de dile getirdi: ‘‘2004 Mart'ında yapılacak yerel seçim öncesinde, ekonomik aktörlerin, geçmiş deneyimlerinden kaynaklanan bazı şüpheleri gündeme getirmeleri riski vardır. Bu şüpheleri ortadan kaldırmanın tek yolu, ücret ve gelirler politikasını program hedefleriyle uyumlu biçimde devam ettirmektir. Bu konuda gelecek olumsuz bir sinyal, başta enflasyon ve cari açık olmak üzere genel makroekonomik dengeler konusundaki bekleyişlerde olumsuz etkilerde bulunacaktır. Dahası, makroekonomik hedeflerle uyumlu olarak algılanmayan bir ücret ve gelirler politikası, sonradan bu etkilerin telafi edilmesine yönelik tedbirler alınsa bile, belirsizlik ve risk algılamasının artmasına neden olarak, bekleyişlerde bozulmaya yol açacak ve enflasyon üzerinde olumsuz etki yaratabilecektir.’’

Merkez Bankası, yüksek belirlenen, SSK açığını artıracak asgari ücretin ve emekliye yapılacak muhtemel yüksek zammın veya seçim öncesi yeni harcama artırıcı kararların, maliyetleri için gelir yaratılsa bile, bekleyişleri, dolayısıyla enflasyonu olumsuz etkileyeceğini söylemeye çalışıyor.

DÖVİZ BELİRLEYİCİ

Döviz kurlarının hálá enflasyon dinamikleri içinde en belirleyici unsurlardan biri olmaya devam ettiği belirtilen açıklamada, ‘‘Döviz kurlarının izleyeceği seyir, geçmişte olduğu gibi, 2004 yılı enflasyonu açısından da önemli olacaktır. 2004'te ekonomik programla uyumlu bir maliye ve para politikası uygulanması ve yapısal reformlarda süreklilik sağlanması durumunda döviz kurlarında enflasyon hedefini tehlikeye sokacak bir gelişme beklenmemekle beraber, kamu mali disiplinininz kalitesini orta ve uzun dönemde daha da sağlamlaştıracak yapısal reformlar gerçekleşmedikçe, döviz kurundaki dalgalanmalar bir risk unsuru olmaya devam edecektir’’ deniliyor. Yani; yapısal reformlar yerine getirilemediği takdirde bunun beklentilere, kurlara etki yapacağı, bunun da enflasyon hedefini riske sokacağı söylenmeye çalışılıyor.

Açıklamada sıkça yapısal reformlara, iyileşmede kalıcılık, dengelerin sürdürülebilmesi için reformların devam etmesi gereğine değiniliyor.

Merkez Bankası, kendi deyimiyle ‘‘açık ya da fazla döviz pozisyonu taşıma risklerinin, bir defa daha altını çizmekte’’ yarar görüyor. Dalgalı kur rejiminin devam edeceğinin de vurgulandığı açıklamada, bu rejimde kurların dışsal şoklar ekonomik gelişmeler ya da bekleyişlerdeki değişmeler nedeniyle aşağı yukarı hareket ettikleri hatırlatılırken, ‘‘Bunun yanısıra açık ya da fazla döviz pozisyonu tutma eğilimi bu dalgalanmaların şiddetini daha da artırmaktadır. Bu nedenle ekonomik birimlerin döviz pozisyonu riski almamaları ve döviz pozisyonlarını vadeli işlemlerle dengelemeleri önem kazanmaktadır’’ deniliyor.

Yani mali disiplin gevşerse, beklentiler kötüleşirse, içeriden ya da dışarıdan kurları etkileyecek bir etki gelirse, açık pozisyonun olduğu ortamlarda, bu etki büyüyebiliyor. Merkez Bankası, açık pozisyon tutma eğiliminin, kur ve faizlerdeki seyir nedeniyle doğal olarak, artmasından endişe ediyor ve bu konuda piyasa oyuncularını uyarma ihtiyacı duyuyor.

Merkez Bankası'nın bu açıklamaları, nasıl kritik bir yılda olduğumuzun göstergesi.
Yazarın Tüm Yazıları