MERKEZ Bankası'nın döviz alım ihalelerine yeniden başlayacağını, ihaleler için günlük sabit miktarla çıkılan eski yöntem yerine, yeni yöntemlerin arandığını öğrendik.
Önceki gün Bankalar Birliği yönetimi ile buluşan Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, bankalarla döviz alım ihalelerine yeniden başlamayı tartıştıklarını belirterek, ‘‘İhale sistemini daha esnek hale getirmek için çalışıyoruz’’ dedi. Serdengeçti'nin döviz alım ihalelerinde daha esnek bir yönteme geçileceğini belirtirken, ‘‘oynaklık müdahalelerine daha az başvurmak için’’ böyle bir değişikliğe gideceklerini söylediğini öğrendik.
Bankacılar, Serdengeçti'nin söylediklerinden ‘‘oynaklığın azaltılması’’ için çalışıldığı anlamını çıkardıklarını söyledi.
Bankacılar, Serdengeçti'nin 2004'e ilişkin bir sunum yaptığını belirtti. Serdengeçti'yi bazı endişelere karşın genelde iyimser gördüklerini kaydeden bankacılar, reel kesim güven endeksindeki iyileşmenin durduğuna, bunun izlenmesi gerektiğine dikkat çeken Serdengeçti'nin, buna karşılık enflasyon beklentileri ile enflasyon hedefi arasındaki farkın son ankette yüzde 1.9'a kadar inmesini ‘‘çok olumlu bir gelişme’’ olarak kaydettiğini söyledi.
Serdengeçti, bankacılara sektörün açık pozisyonunun 300 milyon dolar olduğunu, burada sıkıntı görmediklerini belirtirken, cari işlemler açığında sıkıntı beklemediğini, rezervlerin yüksekliğini, dalgalı kur uygulandığını hatırlatmış. Serdengeçti, açık enflasyon hedeflemesine geçiş için kamu maliyesinin daha da toparlanması gerektiğini, ayrıca kamu borçlarının piyasalardaki hakimiyetinin azalması gerektiğini de tekrarlamış.
Sürdürülebilir büyüme hakkındaki sorulara karşılık Serdengeçti, bu oranın yüksek olabilmesi için yapısal tedbirlerin gerçekleşmesine, yabancı sermayeye ve yönetişime dikkat edilmesi gerektiğini kaydetmiş.
Serdengeçti, bağımsız olan Merkez Bankası'nın maliyetlerine dikkat etmesi gerektiğini belirterek, yüksek borç servisi nedeniyle döviz rezervlerinin yüksek olmasını istediklerini, diğer yandan maliyetlerine dikkat etmeleri gerektiğini kaydetmiş. Serdengeçti, ‘‘Yüksek maliyetli döviz kaynaklarından da çıkmak durumunda olduklarını’’ kaydetmiş.
Serdengeçti, enflasyon uyarısında bulunurken, ‘‘Mart sonunda daha düşük enflasyon oranlarına ineriz ama sonra bir miktar kıpırdanma olabilir, telaşlanmamanız lazım. Dirençleri kırmak için çalışacağız’’ demiş.
DTH'larda stok çözülmesi için zaman gerekeceğini kaydeden Serdengeçti, vadeli işlem piyasasının çalışması gerektiğini, Merkez Bankası olarak bu piyasaya seviye kaygısı nedeniyle giremeyeceklerini kaydederek, ‘‘Bu iş size düşüyor bu piyasanın derinleştirilmesine çalışmak gerek’’ demiş.
Bu arada bazı banka genel müdürlerinin Serdengeçti'ye ‘‘faiz indirimi’’ni ısrarla sordukları öğrenilirken. Serdengeçti, bu sorulara somut bir yanıt vermeyerek, ‘‘faiz indirimi ya da artırımı için her alana bakıyoruz ve baktığımız şeyleri artık biliyorsunuz’’ demekle yetinmiş. Bu arada bazı genel müdürler asgari ücret ve yüksek emekli zammının kaynağı konusundaki endişelerini dile getirirken bazıları ‘‘Herhalde Hükümet bunları IMF'yle görüşmüştür, değil mi’’ demiş.
BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndaki (BDDK) kadrolaşma endişeleri gerçek oluyor. Salı günü toplanan Kurul, soruşturma nedeniyle açığa alınan Başkan Yardımcısı Teoman Kerman'ın da görevinden alınıp danışman yapılmasına karar verdi. Başkan Tevfik Bilgin'in isteği üzerine ayrıca ‘‘karar alma mekanizmaları ile hiç ilgisi olmayan’’ 3 daire başkanı da görevinden alındı.
Uluğşat Gürbüzer, Refika Kocaer ve Önder Yeğen'in görevlerinden alınmasıyla idari mali işler, İnsan kaynakları birimleri yani kadrolaşmayı sağlayacak birimler temizlenmiş oldu. Bilgin'in Zekeriya Temizel döneminden gelen bu üç maliye kökenli uzmanı alması dengeleri de değiştirdi.
Kerman'ın yerine, ‘‘Kurumdaki en sert yeminli murakıp’’ olarak bilinen Sabri Davas atandı. Davas'ın ‘‘genç ve hızlı bir murakıp’’ olduğu belirtilirken, Bilgin'in gelişiyle dikkat çeken ‘‘murakıp kadrolaşması’’ da tescillenmiş oldu. BDDK'nın denetleme ve düzenleme olarak iki bölüm olduğu gözönüne alınırsa, şu anda hem denetleme, hem de düzenleme birimleri tümüyle murakıplara geçmiş oldu.
AKP'nin atadığı İkinci Başkan Ahmet Şirin'in bu kararları imzalamadığı belirtilirken, eskiden kalan kurul üyelerinin imzalamaları da, dikkat çekici başka bir unsurdu.
Bankacılar, ‘‘İmar Bankası, gözetim sisteminin iyileşmesi, temmuzdaki mevduat ve daha da önemlisi pasif garantisinin kalkmasının yaratacağı etkileri hiç tartışmayan Kurul'un sadece Çukurova ile atamalar ve kadrolaşma ile uğraşması çok dikkat çekici’’ yorumunu yaptı.