Enerji Üst Kurulu'nu ele geçirme oyunu

AKP Hükümeti Üst Kurulları ele geçirme planını, adım adım uygulamaya sokuyor. BDDK Başkanı Engin Akçakoca'yı istifaya zorlayıp, bu Kurumu Hükümet güdümüne sokan Hükümet, son olarak Enerji Piyasası Üst Kurulu'nu ele geçirme planını uygulamaya soktu.

AKP Hükümeti, Üst Kurullar için yeni bir çerçeve yasa taslağı hazırladı. Başbakanlık Müsteşarı'nın koordinasyonunda gerçekleştirilen çalışmalarda, bütün üst kurullardaki üye sayısının tek tip, 7 kişi belirlenmesi ilkesi benimsendi ve bu hüküm çerçeve yasa taslağına kondu.

Bu ilkeyi benimsediğini söyleyen AKP Hükümeti'nin uygulaması tam tersi oldu. Tüpraş'ın özelleştirmesine yardımcı olacağı için acilleşen ve yeni bir sistem getirip, bu piyasayla ilgili yetkileri Enerji Piyasası Üst Kurulu'na devreden Petrol Piyasası Yasa Tasarısı, TBMM'de görüşülürken olan oldu. AKP'li milletvekilleri tarafından tasarıya ‘‘Enerji Piyasası Üst Kurulu'nun 7 olan üye sayısının 9'a yükseltilmesi’’ hakkında bir önerge verildi ve kabul edildi. Yani Enerji Piyasası Üst Kurulu'nun üye sayısı artırıldı ve bu hafta bu metin yasalaşacak.

Peki, bütün üst kurulların üye sayısının 7'ye indirilmesi için hazırlık yapan, hazırladığı çerçeve yasa taslağına bunu yazan AKP Hükümeti, dediğinin tam tersine, neden Enerji Piyasası'nın bu standarta uyan yapısını değiştirip, üye sayısını 7'den 9'a çıkardı.

Karmaşık gibi görünüyor ama basit; AKP Hükümeti için ‘‘ilke’’ falan yok. Enerji Piyasası Üst Kurulu'nu tümüyle insiyatifine geçirme niyeti olunca ‘‘ilke’’ kalmadı.

Çünkü; dün Enerji Piyasası Üst Kurulu'nun iki üyesi, yasa gereği kura çekerek Kurul'dan ayrıldı ve bunların yerine Hükümet 2 yeni üye atayacak. Petrol Yasası'yla birlikte Kurul'un üye sayısı 7'den 9'a çıkacağı için, iki üye de bu artırımdan ötürü atama yapacak. Yani böylece Enerji Piyasası Üst Kurulu'nda çoğunluğu hemen hemen ele geçirmiş olacak. Hükümet herhalde ‘‘Enerji Üst Kurulu'nda petrolden anlayan yok, bu nedenle üye sayısı 9'a çıkarılacak’’ diyemez. Çünkü zaten iki üye atayacaktı ve buraya petrolden anlayanları atayıp, bu işi çözebilirdi. Böylece ‘‘benim ilkem’’ dediği, bütün üst kurulların 7 üyeye sahip olması ilkesini de kendisi çiğnemiş olmazdı.

Enerji Üst Kurulu'nda 2. Başkan Ali Türkoğlu ve üye Prof. Dr. Osman Sevaioğlu dün kura çekip, kurul dışında kaldı. Yani AKP Hükümeti 2. Başkan atama imkanı da kazandı. Sizce Hükümet Bağımsız Üst Kurullara karşı mı, değil mi? Acaba ‘‘takiyye’’ dedikleri bu mu?

YASA NETLEŞECEK

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan Bankacılık Yasa Tasarısı'nın kaderi bu hafta netleşecek. AKP Hükümeti'nin sektörün ve IMF'nin taleplerini ne ölçüde karşılayacağı da belli olacak.

Taslağa gelen itirazları dinlemeyen Adalet Bakanlığı, IMF'nin taslağın tümünün çevirisini isteyip, ilk inceleme sonucu ‘‘taslağın bu şekliyle yasalaşamayacağını’’ bildirmesi üzerine, tavır değiştirip ‘‘Gerekirse değişiklik yapabiliriz’’ demeye başladı. Geçen hafta Perşembe günü TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülmesi beklenen tasarının görüşülmesi bu hafta Perşembe gününe kaldı.

Adalet Bakanlığı bankacılara ‘‘Bu maddeler hukuka aykırı diyorsunuz, o zaman yerine nelerin geçebileceğini hazırlayıp getirin’’ dedi. Bunun üzerine Bankalar Birliği çalışmalara başladı.

Birliğin önümüzdeki hafta komisyon öncesi görüşünü bildirmesi bekleniyor. Bu arada ekonomiden anlayan AKP'li ve CHP'li milletvekillerinin uyarılar üzerine tasarıdaki sakıncaları görmeye başladıkları ve bu haliyle geçirilmeyeceğini söylemeye başladıkları da görülüyor.

Hükümetin bankacılardan gelecek önerilere açık olup olmayacağını göreceğiz. Bu arada IMF ‘‘Uzlaştığımız iki maddeyi acil geçirin, gerisini sonra müzakere edelim’’ demişti. Hükümetin ‘‘IMF'nin istediği oldu’’ denmemesi için, yasanın tümünde ısrarlı olup olmayacağı da belli değil.

Hükümetin anlamadığı şu: Batık bankacılardan tahsilat yapılması şart. Ancak bu iş ‘‘hortumcuların dışında herkesin görüşünü alırım’’ deyip, batık bankacılarla her gün oturup konuşmakla yani siyasi pazarlıkla olmaz. Hukuka uygun yasa çıkarıp, bunu uygulamakla olur.
Yazarın Tüm Yazıları