Paylaş
Demir-çelik ve cam sanayi başta olmak üzere, sanayiye verilen elektriğin kesilmesi, hem boşta kalan işgücü hem de zamanında yetiştirilemeyen siparişler nedeniyle sektörlerde zararlara yol açıyor.
Demir-çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, kesintilerin sadece bu yıla özgü olmadığını, her yıl kış aylarında doğalgaz sıkıntısı baş gösterdiğinde, ilk zarara uğrayan kesimin kendileri olduğunu söyledi. Geçen haftanın son günlerinde ve hafta sonunda yine elektrik kesintileri yapıldığını hatırlatan Yayan, dün itibariyle kesintilerde biraz yumuşama olduğunu ama kısıntıların devam etmesini beklediklerini söyledi.
Konuyla ilgili görüşlerini belirten bir Cam Fabrikası üst düzey yetkilisi, kendi sanayilerinin bu kesintilerden etkilenmeye başladığını, habersiz ve devamlı olan kesintilerin verimliliği düşürdüğü gibi üretimi de ciddi anlamda sekteye uğrattığını söyledi. Bu kesintilerin makinalara da zarar verdiğini kaydeden aynı yetkili, “Olası zammın ardından da zaten karşılaştırmalı olarak diğer ülkelere göre yüksek olan enerji maliyetlerimiz daha da yükselecek, fiyat artıramayacağımız için kârlılık azalacak” dedi.
Aynı yetkili acil olarak elektrik sorunu çözülmediği takdirde, büyüme oranlarında da ciddi revizyonlara gidilmesi gerekeceğini ifade etti.
Demir-çelik sanayinin elektrik kısıntıları ile ilgili derdi ise daha büyük. “Bizi yedek santral gibi kullanıyorlar” diyen Genel Sekreter Veysel Yayan, her yıl olduğu gibi yine doğalgaz yetmeyince kendilerine “üretimi durdurun” denildiğini söyledi. Ne zaman haber verildiğini sorduğumuzda ise, “Gece arayıp sabah durdurun diyebiliyorlar, yani çok kısa süre önce haber verip durdurun dedikleri için tüm programlarımız aksıyor” şeklinde konuştu.
Bunun nedeninin, sıkıntı olduğunda devreye girecek “bir türlü yapılamayan doğalgaz depoları” olduğunu, yıllardır konuşulduğu halde yapılamadığını kaydeden Yayan, “Bizim mağduriyetimiz unutuluyor. Bizler belli bir elektrik satın alma garantisi veriyoruz, bize elektrik veren şirketler de satış garantisi veriyor, kim yükümlülüğünü yerine getirmezse cezası var ama bunların hiç birine bakılmıyor” şeklinde konuştu.
Kendilerinin bu tür durumlarda elektrik almayı durdurmayı isteyen yani gönüllü olacak tesislerin sorulmasını, zamanında elektrik alamayanın zararını telafi edecek teşvik mekanizmaları oluşturulması gerektiğini söylediklerini, bunun için çalışma da yaptıklarını ama yönetime kabul ettiremediklerini de kaydetti.
MERKEZ’İN FAİZ KARARI
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) bugün yılın son toplantısını yapıyor. Piyasadaki beklenti mevcut faiz oranlarında bir değişiklik yapılmayacağı yönünde.
Halbuki bankacılar geçen haftaya kadar Merkez Bankası’nın faizde düzeltme yapacağı konusunda umutluydular. Ne zaman ki Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı Gaziantep’te konuştu, işte o zaman bankaların bu yöndeki umutları yine suya düştü. Bankacılar yüzde 4,5 ile 7,5 arasında uygulanan faiz koridorunun alt sınırının kullanılmayacağının açıklanmasını bekliyorlardı. Yani resmi olarak koridor küçülmese de, Merkez’in artık yüzde 4.5’u kullanmayacağını söylemesini böylece, faiz koridorunun fiili olarak yüzde 6,5 ile 7,5 arasında oluşacağını umuyorlardı.
Bu yolla piyasadaki belirsizliğin azaltılmasını, adı konmadan faizlerin artmış olacağını ve bu yolla olumlu sinyal verilmiş olacağını söylüyorlardı.
Ancak Gaziantep’teki konuşmadan sonra ekonomi yönetiminin belirsizliği sürdürme ve hükümetin politikasına destek verme eğilimini bir kez daha teyit etmiş oldular. Onun için bugünkü toplantıya ilişkin beklentiler sıfırlandı.
Paylaş