Dışarısı korkuttu, para politikası gevşeyecek

ABD ve Avrupa ekonomisindeki sıkıntıların artmasıyla hortlayan “Küresel ekonomide yeni dip korkusu” ekonomi yönetimini harekete geçirdi.

Haberin Devamı

Ekonomi yönetiminin bugün para politikasında gevşetici politikalara geçişi sağlayacak yeni kararları açıklaması bekleniyor.
Dün ilk kez toplanan Finansal İstikrar Komitesi ardından bugün Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun (PPK) olağanüstü toplanacağı açıklandı. Bu açıklama ile birlikte piyasada tüm gözler alınacak yeni kararlara çevrildi. Bu beklenti nedeniyle, küresel ekonomideki sıkıntıya rağmen iç piyasalar dün fazla bozulmadı.
Piyasaların beklentisi, daha önce Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın sözünü ettiği gibi, para politikalarında gevşemeyi öngören yeni politikalara geçilmesi. Bunun en somut adımı olarak da bugünkü toplantıdan “faiz koridorunun daraltılması” kararının çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor. Merkez Bankası sıcak para girişini azaltmak ve yabancı sermayenin daha uzun vadeli gelişini sağlamak için faiz koridorunu açmıştı, Şu anda Merkez Bankası günlük yüzde 1.5’dan para alırken, yüzde 9’dan borç veriyor. Piyasanın beklentisi yüzde 1.5’luk faizin yüzde 3.5-4’e çıkarılması. Böylece faiz koridoru daraltılmış olacak.
Atılacak bu adım ise “Yabancı sermayinin gelişini, vadesi ne olursa olsun yeniden destekliyorum” anlamına gelecek. Yani sıcak para girişi artırılıp, kurlardaki yükseliş önlenmeye çalışılacak.
Bunun dışında alınacak karar olup olmadığı ise merakla bekleniyor.
Dün açıklanan Temmuz ayı enflasyon verilerinin beklenenden daha iyi geldiğini hatırlatan piyasa oyuncuları, bu durumun parasal gevşeme sağlayacak yeni kararlar almak için Merkez Bankası’nın elini kuvvetlendirdiğini belirtiyorlar. Dün açıklanan verilere gore TÜFE enflasyonu Temmuz ayında yüzde 0.4 düşerek ortalama beklentilerin altında geldi. Yıllık enflasyon yüzde 6.2’den, sınırlı yükselişle 6.3’e yükseldi. Yıllık ÜFE enflasyonu ise çok küçük bir artışla Temmuz osnunda yüzde 10.3’e çıktı. Bu rakamlar Merkez Bankası’nın beklentilerinden de, piyasaların beklentilerden de daha iyi.
Piyasa uzmanları aslında faiz koridorunun daraltılması kararı verilmesi için PPK toplantısına gerek olmadığını, bu nedenle piyasalarda daha başka kararlar alınıp alınmayacağının merakla beklendiğini söylüyorlar. “En radikal ne karar alınabilir ki” diye sorduğumda ise aldığım yanıt, parasal gevşeme için en büyük gösterge olan politika faiz oranlarının indirimi oluyor.

Haberin Devamı

FAİZ İNER Mİ, DÖVİZ SATIŞI BAŞLAR MI

Haberin Devamı

Kurlardaki çıkışı durdurmak için alınan döviz alım ihalelerini durdurma ve döviz munzam karşılıkların bir bölümünün serbest bırakılması kararlarının aslında etkili olduğunu kaydeden piyasa oyuncuları, küresel gelişmelerin ekonomi yönetimini aşırı paniklettiğini, o nedenle radikal kararlar da çıkabileceğini ifade ediyorlar.
Merkez Bankası’nın döviz satışına başlama kararı alabileceğini, munzam karşılıkların yeniden düşürülmesi tercihinde bulunabileceğini, en son nokta olarak da politika faiz oranlarının indirelibelecğini kaydeden bir piyasa analisti, “Şimdilik bu önlemler için çok erken ama belli olmaz” yorumunu yaptı.
Buna karşılık alınacak gevşetici politikaların aynı zamanda dövize olan talebi de körükleyebileceğini kaydeden uzmanlar “ince ayar lazım” diyorlar.
Ekonomi yönetiminin işi ciddiye aldığını göstermek için önce Finansal İstikrar Komitesi, ardından PPK’yı toplamış olabileceğini, çok radikal kararlar yerine mesaj verme yolunu seçebileceğini kaydeden bir piyasa yöneticisi, “Sadece faiz koridorunu daraltan kararı alıp, ileride bu sıkıntı sürerse şu şu kararları alırız demek için de toplanmış olabilirler” dedi.
Özetle; küresel ekonomideki sıkıntı üzerine ekonomi yönetimi harekete geçti, parasal gevşemeye gidilerek, küresel ekonominin olumsuz etkileri azaltılmaya çalışılacak.
Alınacak yeni önlemlerin ne getirip, ne yan sonuçlar doğuracağını ise daha sonra göreceğiz.

Yazarın Tüm Yazıları