Paylaş
TÜRK Sanayi ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) yeni yönetimi, ilk Ankara turuna dün başladı. Dünkü görüşmelerin ardından Yönetim Kurulu Cuma günü tekrar gelip Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek’le görüşecek. TÜSİAD bir süredir randevu beklediği Başbakan Erdoğan ile görüşerek ilk Ankara turunu tamamlamayı planlıyor. TÜSİAD’ın Ankara temaslarında ağırlıkla siyasi uzlaşma üzerinde durduğunu öğrendik. TBMM’de kurulu Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun mutlaka mevcut yapısı yani tüm partilerle çalışması, gerekirse sürenin uzatılması gerektiğini belirten TÜSİAD yönetiminin, uygulamaya konan çözüm sürecine destek verdiklerini belirtip, bu süreç için de tüm partilerin katkısının alınmasını istediği belirtildi.
ÇÖZÜM UZLAŞMAYLA ÇÖZÜLÜR
Bir başka deyişle Anayasa Uzlaşma Komisyonundaki uzlaşmanın bozulmamasını, çözüm sürecinde de yine benzer bir uzlaşmanın sağlanması gerektiğini aksi takdirde çözümün zorlaşacağını, dün görüştükleri Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, CHP Genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’a da söylemişler. Başkan Muharrem Yılmaz, Bahçeli ile görüşmesinden çıkarken yaptığı açıklamada çözüm sürecinin tüm partilerin ve kesimlerin uzlaşmasıyla gerçekleştirilmesi gerektiğini,demokratikleşme sürecinin başarıya ulaştırılmasında sivil topluma da görevler düştüğünü, Cumhurbaşkanı Gül’ün bu konuda beklentileri olduğunu kendilerine ilettiğini belirtti. Yılmaz, MHP’nin çekinceleri sorulduğunda ise, “Terör ve şiddetten arındırmayla ilgili kimsenin bir tereddütü yok. Hep beraber uzlaşarak mutabakat halinde bu konuyu çözmemiz lazım” şeklinde konuştu. CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun heyetle görüşmesinde “İlk günden beri uzlaşmayı kendilerinin istediğini ama Başbakanın uzlaşmaya ihtiyacı yokmuş gibi davrandığını” belirterek, “Biz bekliyoruz uzlaşmaya açığız. Ama içinde ne olduğunu bilmediğimiz bir şeye gözümüz kapalı destek veremeyiz” demiş.
YÜZDE 2.2 BÜYÜME DÜŞÜK
TÜSİAD Heyetinin ekonomiyle ilgili olarak da daha çok ‘düşük büyüme oranı’ndan yakındığını öğrendik. Geçen yılki yüzde 2.2’lik büyüme oranının çok düşük olduğunu, mutlaka çok daha yüksek oranlarda büyümek zorunda olduğumuzu belirtmişler. Bunun 2023 hedefleriyle birlikte ele aldıklarını, bu hedeflere ulaşmak için daha yüksek büyümenin şart olduğunu söylemişler. Merkez Bankası’nın uyguladığı politikalara destek veren TÜSİAD Yönetim Kurulu üyelerinin, bütçe harcamalarında artışın hızlandığına dikkat çekerek, mali disiplinin korunması gerektiği üzerinde de durduklarını öğrendik.
Gül: Ekonomi yönetimi deneyimli
TÜSİAD üyelerinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile sohbette, ekonomik durumla ilgili daha detaylı fikir alışverişinde bulunduklarını öğrendik. Gül’ün sorusu üzerine küresel krizden az etkilenmemize neden olan bankacılık sistemindeki sağlıklı yapı ve düşük borçluluk oranlarında geriye dönüş sinyalleri alındığını belirtip, dikkat edilmesini istemişler. Bir çok altyapı yatırımının birlikte ihaleye çıkıldığını, bunlara yabancı kaynak bulunamadığını hatırlatan TÜSİAD üyelerinden bazıları, bu projelerin tümüyle Türk bankalarıyla finansmanının sağlanmasına çalışıldığını ama bunun mümkün olmadığını vurgulamışlar. Bir yandan bankaların yapılarına göre çok yüksek finansmanların içine sokulduğunu ama öte yandan kredilere yüzde 15 sınırı koyulduğunu hatırlatan TÜSİAD üyelerinin, büyük altyapı yatırımlarına seçilerek ihaleye çıkılması ve yayılması gerektiğini söylediklerini öğrendik. Türkiye’nin daha yüksek büyüme ihtiyacını Cumhurbaşkanına da ileten üyeler, büyümenin teşvik edilmesi gerektiğini kaydetmişler. TÜSİAD üyelerine Cumhurbaşkanı Gül ise “O kadar tedirgin olmayın, politikacıların konuştuklarını bakmayın. Ekonomi yönetimi ve bürokratlar artık çok deneyim kazandı, ihtiyatlı olma ihtiyacını onlar da görüyor” dediğini öğrendik.
Paylaş