Basel 3 şartları gevşerse ne olur?

ABD’de büyüme rakamları iyi geldi ama hala risklerin mevcut olduğu açık.

Haberin Devamı

Mali uçurumun kalıcı bir biçimde çözülememesi, iki parti arasındaki bütçe kavgasının devam edeceğinin görülmesi, piyasaların ileriye olumlu bakmalarını engelliyor. Avrupa ekonomisinden de çok iyi haberler gelmiyor. AB Maliye bakanları şimdi de, 5. kurtarılacak ülke olarak Güney Kıbrıs için yeni bir paket hazırlamanın telaşındalar. Tüm bunlar 2013 yılının küresel ekonomi açısından zor geçeceğinin işaretleri. Mali uçurum sorununun çözülme yöntemini beğenmeyen IMF Başkanı Lagarde’ın son yaptığı, “ABD ve AB ekonomilerinin ekonomik sorunlarını çözememeleri halinde faturanın tüm dünyaya çıkacağı”i açıklaması ciddi bir uyarıydı. Lagarde 2013 yılının artık çözüm yılı olmasını gerektiğini söylüyor.

Bu tedirginlikler ardı ardına sıralanırken, bence piyasaların henüz tam olarak algılamadığı, piyasalar için asıl olumlu haberin bankacılık kurumlarından geldiğini söyleyebiliriz. BIS’ın 2014 yılında uygulamaya girecek Basel 3 kurallarını gevşetip uygulaması süresini uzatma kararı, bence önümüzdeki dönem küresel ekonomi açısından en rahatlatıcı haber olacak. Basel 3’ün sermaye yeterliliği, likidite oranları gibi asıl zorlayıcı unsurlarının uygulamaya girmesinin 2019 yılına ertelendiği belirtildi. Uluslararası bankalar şimdi yeni yıla daha iyimser bir gözle bakmaya başladılar.

Geçen hafta sonu bir çok teknik düzenlemenin yapılacağı duyuruldu. Özet olarak baktığımızda ise yapılacak düzenlemelerin özellikle zor durumdaki Avrupa bankalarını ciddi biçimde rahatlatacağı anlaşılıyor. Bankaların sermaye yeterlilikleri için gereken şartları yerine getirmeleri için sürenin uzatıldığını, likidite tutma zorunluluklarının yumuşatıldığını, bir başka deyişle bankaların ciddi biçimde rahatlatıldığını söyleyebiliriz.

Böylece Avrupa bankalarının Merkez bankalarına başvurma zorunlulukları azaltılmış yani ülke bütçeleri rahatlatılmış olacak. Sadece bununla da kalmayacak, Avrupa bankalarının düşen hisse değerlerinin, yeniden artışa geçmesi de sağlanabilecek.

Bu gevşeme aynı zamanda bankaların daha rahat hareket etmelerini, dolayısıyla daha fazla kredi açmalarını da beraberinde getirecek. Dolayısıyla bu karar sayesinde ekonomilerin canlanmalarına katkıda bulunulmuş olacak.

Haberin Devamı

TÜRK BANKALARINA ETKİSİ

Haberin Devamı

Basel 3 kurallarının gevşetilmesiyle ilgili konuştuğumuz bankacılar bu kararın çok önemli olduğunu ancak henüz piyasalar tarafından satın alınmaya başlamadığını söylediler. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin piyasalar tarafından beklenen 10 Ocak’taki konuşmasında da bu konuya değinmesi bekleniyor. Bu arada Basel 3 kurallarının gevşetilip, asıl zorlayıcı rasyoların ertelenmesinin bizim bankalara yapacağı etkiyi de bankacılara sordum. Bankacılık Düzenleme ve
Denetleme Kurumu (BDDK)nun koyduğu kuralların Basel 3 kurallarından daha sıkı olduğunu, dolayısıyla bizim bankaların zaten iyi durumda olduklarını hatırlatan bir bankacı, “Bu açıdan bizi etkileyecek bir durum yok” dedi.

Buna karşılık Avrupa bankalarının algılarının düzeltilmesiyle bu bankaların hisse senetlerine olan talebin yeniden artışa geçebileceğini kaydeden aynı bankacı, “Bu da bizim bankalara olan talebi bir ölçüde azaltabilir, böylesine olumsuz bir etki yaratabilir” şeklinde konuştu.

Görüldüğü gibi gelişmiş ülkeler, önce para basarak krizi atlatmaya çalışırken, şimdi bankacılık üzerindeki yükü hafifleterek, büyümeye katkı sağlamayı amaçlıyorlar. Herkes artık bu yıl durumu düzeltmek istiyor.

Yazarın Tüm Yazıları